Moć mantri

Objavljeno: 26. 10. 2017 u 11:55h

Moć mantri je velika i zato su ih mnogi mistici, sveci i jogini hiljadama godina koristili za transformaciju tijela, uma i duše. Koristeći se mantrom mi možemo promijeniti stanje naše svijesti i pokrenuti proces iscjeljenja u skladu sa fizičkim i metafizičkim zakonima koji vladaju u Univerzumu. Izgovaranje mantri bilo naglas ili tiho u sebi je svjestan proces uspostavljanja kontrole nad vlastitim umom.

“Mantre nisu male stvari, mantre imaju moć. One su vibracija uma u odnosu sa Svemirom. Nauka mantre je bazirana na znanju da je zvuk oblik energije koji ima strukturu, moć i konačan predvidljiv efekat na čakre i ljudsku psihu”, Jogi Bađan.

Mantra je kreativna projekcija uma kroz zvuk koja može biti u obliku riječi, sloga ili zvuka. Sa njom se mijenjaju obrasci uma i njegova pažnja se usmjerava na ono što je za nas bitno. Sastoji se iz dvije riječi: MAN što znači um i TRA što znači toplota života. Ona može da se izgovara glasno ili tiho u sebi, a može i da se pjeva. Ponavljanje mantre se zove džapa – JAPA. To ponavljanje pročišćava um i ispunjava nas osjećajem mira i radosti koji se ne može riječima opisati. Svaka mantra ima svoj vlastiti kvalitet, ritam i efekat. Da bismo  imali koristi od njenog izgovaranja nije potrebno da razumijemo značenje riječi ili zvukova. Njena moć se nalazi u vibraciji zvuka koji proizvodi.

U ustima, na tvrdom i mekom nepcu se nalaze 84 energetska kanala koji se stimulišu vrhom jezika za vrijeme pjevanja ili recitovanja mantre. Stimulisanje energetskih kanala podstiče talamus i hipotalamus da bolje rade. Hipotalamus mijenja hemijski sastav mozga i na taj način žlezdani sistem se dovodi u ravnotežu, nervni sistem se energizuje, stimuliše se cirkulacija i jača imuni sistem. Zbog svega ovoga recitovanje ili pjevanje mantri je korisno i u liječenju autoimunih bolesti, alergija, artritisa i kod gubitka pamćenja. Kada mantramo glasno tada pokrećemo jezik i usne koji su povezani sa seksualnim organima i jako je važno da smo svjesni tih pokreta i da osjećamo kako vrh jezika dodiruje gornje nepce. Jezik predstavlja muški, a usne ženski aspekt postojanja. Bitno je i da mantre izgovaramo iz središta stomaka, iz pupčanog centra. Kod nekih mantri naglasak je na pokretanju jezika bez da se usne pomijeraju (mantra Har ili Haree), a kod drugih je potrebno pokretati usne (mantra Wahe Guru).

“Sve zvijezde i cijeli Univerzum su veoma moćni, nije da se ne slažem sa tim. Ali, izgovarajući mantru pogledaj koliko moćan možeš biti ti”, Jogi Bađan.

Preporučljivo je i da slušamo mantre bez da ih izgovaramo. Rečeno je da KROZ ISTINSKO SLUŠANJE ČAK I SLIJEP MOŽE PRONAĆI SVOJ PUT. Aktivnim slušanjem ne čujemo riječi samo ušima već cijelim našim bićem koje ujedno počinje da vibrira u skladu sa vibracijama koje se od tih riječi i zvukova šire. Ako istinski slušamo, ako smo tome potpuno posvećeni imamo priliku da proširimo svoju svijesnost i otvorimo vrata unutrašnje mudrosti.

“Vibriraj sa Kosmosom i Kosmos će očistiti put.”

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 4968

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/moc-mantri/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])