Zašto mi ovo ne bismo mogli? Epizoda 2: Dimovi Italije

Objavljeno: 1. 9. 2019 u 14:33h

Ako pitate nekoga koje su mu asocijacije na Italiju, nabrojaće vam pojmove kao što su pica, moda, Vespa, špagete, umjetnost, fudbal, itd. Među njima će sigurno biti i jedan od najgenijalnijih italijanskih izuma-espresso kafa. Napitak koji su Italijani podarili svijetu nešto je bez čega mnogi ne mogu da zamisle dan. Međutim, uz ovaj napitak se često vežu i neke ne tako dobre stvari.

Italijani su narod sa juga, narod vrele krvi. Svoje vještine, po kojima su poznati, dovode do savršenstva, dok god ne postanu “maestro”. Bez obzira na to da li je riječ o pravljenju luksuznih automobila, glamuroznih komada odjeće, prelijepih parfema ili jela poslije kojih ćete sigurno tražiti još, oni to rade sa strašću.

dimovi

Tako pristupaju i svojoj kafi, i kada je prave, i kada je piju. Gotovo svi nazivi varijacija pravljenja kafe su na italijanskom, što dovoljno govori o tome do koje mjere ide njihova ljubav prema kafi.

Međutim, ukoliko ujutro prođete ulicama, recimo Trsta, koji je poznat po svojoj Illy kafi, i obratite pažnju na bašte kafića, primijetićete još jednu naviku Italijana oko koje su strastveni. Ne treba puno pogađati da biste shvatili da je riječ o robi koja se najčešće konzumira uz kafu, a to su cigarete. Italijani su strastveni pušači, iako cigarete kod njih nisu jeftine kao u većini zemalja koje vode u negativnim statistikama o broju pušača. Prema statistici njihovih zdravstvenih instituta, jedna četvrtina italijanske populacije su pušači.

Najupečatljivija scena desila mi se u toku šetnje jednog ledenog januarskog jutra u Trstu. Ponedjeljak, pola 8. Ljudi piju svoj espresso prije odlaska na posao. S mora duva vjetar koji hladnoću utjeruje u kosti. Kod nas niko ne bi ni pomislio da boravi napolju, ukoliko ne mora da ide sa jednog mjesta na drugo. A u Trstu bašte kafića prepune. Prepune pušača, koji istovremeno piju svoju kafu, dok podrhtavaju od hladnoće. Ali kada uđete u lokale, ni traga od duvanskog dima. Nešto što u Bosni i Hercegovini trenutno djeluje kao naučna fantastika.

Italija se sa pušenjem u zatvorenom prostoru obračunala oštro, potpunom zabranom. Naša država za to vrijeme uvodi zakone i pravilnike koje niko ne poštuje, a čak i kad ih poštuje, nemaju nikakav efekat, jer lokali sami odlučuju da li će biti u potpunosti pušački. Kada god se povede rasprava o ovoj temi, TV ekrani su prepuni ugostitelja koji se žale na ugrožavanje njihovog prihoda. A o ugrožavanju zdravlja i troškovima koje država ima za liječenje posljedica dima niko ne govori.

Pušači u Bosni i Hercegovini su jednako strastveni kao i italijanski. Država zato ovom problemu treba pristupiti isto kao Italija-oštro i odlučno. Ako su mogli oni, zašto ovo mi ne bismo mogli?

Banjaluka.com / Autor: Nikola Vidović

Autor

Slika Nikola Vidović

Student ekonomije, koji jednu od njenih glavnih tema, novac, voli posebno zato što mu je potreban da bi mogao putovati. Gdje god da ode, jedno je sigurno-u nekom momentu će se iznervirati jer je vidio nešto veoma jednostavno što bi i nama svima mnogo olakšalo život, a mi to opet ne primjenjujemo. O takvim stvarima piše i u blogu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/zasto-mi-ovo-ne-bismo-mogli-epizoda-2-dimovi-italije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])