Zašto mi ovo ne bismo mogli? Epizoda 4: U Kopenhagenu nema čekanja

Objavljeno: 29. 10. 2019 u 15:06h

Već duži niz godina, Danci su zvanično najsrećniji narod na svijetu. Ove godine, kada sam posjetio glavni grad te zemlje, shvatio sam i zašto. Većinu stvari su usavršili toliko da ne dolaze u svakodnevne sitne stresne situacije. Hladna zemlja u kojoj sve funkcioniše savršeno je najbolji način da se opiše Danska.

Hladno je. Prehladno. Za nekoga ko dolazi sa jugoistoka Evrope ovo je vjerovatno najteži dio boravka u Danskoj. A pored jako visokih cijena, vjerovatno i jedini težak dio boravka u Danskoj. Jer sve ostalo vam neće izazvati nikakav problem, niti glavobolju. Ljudi, premda na prvu zatvoreni, veoma su ljubazni. I što je najbolje, barem u Kopenhagenu, svi govore engleski jako dobro, tako da se komunikacija sa njima odvija s lakoćom. Danska kuhinja je veoma različita u odnosu na našu, ali svakako veoma ukusna. Naročito kada kročite u njihove pekare i probate peciva po kojima su poznati.

Kada dođete iz zemlje u kojoj je haos jedino što je sigurno u zemlju u kojoj je sigurno gotovo sve, shvatite koliko je čovjeku život lakši kada je sve oko njega uređeno i organizovano jednostavno, prema dobrom planu. Ako bih morao izdvojiti jednu stvar u Kopenhagenu koja je primjer dobre organizacije, bio bi to javni prevoz. Autobusi, metro, vozovi. Bila bi umjetnost ne snaći se u njihovom javnom prevozu.

kopenhagen

Ruta, stanice, kao i sva obavještenja prikazuju vam se na ekranima, na danskom i engleskom jeziku. Tajming različitih oblika prevoza usklađen je tako da kada siđete sa voza, metro će doći taman na vrijeme da se ležerno popnete do metro stanice, a zatim kada izađete iz metroa, autobus koji vozi do željenog odredišta stiže kroz svega par minuta. Iako vam je informacija o dolasku busa koji ide svakih desetak minuta možda i nepotrebna, nju ćete pronaći na info ekranima koji su postavljeni na svakoj stanici. Na njima možete vidjeti gdje je vaš prevoz i za koliko će minuta stići. Više puta sam se zapitao zašto neko ovdje uopšte koristi auto pored ovako dobro organizovang javnog prevoza.

Sa povratkom iz Kopenhagena, došao je i povratak u realnost. Za precizno korištenje banjalučkog javnog prevoza potrebna je isključivo jedna osobina-vidovitost. Jer jedino je tako moguće prevesti se sa jednog kraja grada na drugi ukoliko koristite više od jedne linije autobusa. A čak i ako imate sreću da koristite samo jednu liniju, neki oblik sigurnosti imate samo ako ulazite na prvoj stanici. Pod uslovom da polazak ne kasni, opet. Povezivanje dvije ili više linija često je nemoguća misija, ili neisplativa u boljem slučaju. Iz ličnog primjera znam da za dolazak od kuće do fakulteta trebam promijeniti 2 autobusa, između kojih se čeka i po pola sata, da bih zatim još pješke išao nekih desetak minuta. Sve to u gradu od 190 000 stanovnika, na relaciji koja se automobilom pređe za 10-15 minuta, u zavisnosti od saobraćaja.

Mi nismo Kopenhagen i nemamo ni metro, ni vozove, ni savremene autobuse. Ali poenta nije u tome, već u usklađenosti. Za nju nije potreban novac, već planiranje. Uspostavljanje rasporeda vožnje za svaku stanicu, uz usklađivanje termina linija koje se često zajedno koriste umnogome bi povećalo efikasnost gradskog javnog prevoza. Ljudi bi ga više koristili, jer bi bio podjednako efikasan kao automobil, a značajno jeftiniji. Manje zagađenja i manje stresa učiniće i nas srećnijima. No, ključ je u planiranju. Ali ako su mogli Danci, zašto i mi ovo ne bismo mogli?

Banjaluka.com / Autor: Nikola Vidović

Autor

Slika Nikola Vidović

Student ekonomije, koji jednu od njenih glavnih tema, novac, voli posebno zato što mu je potreban da bi mogao putovati. Gdje god da ode, jedno je sigurno-u nekom momentu će se iznervirati jer je vidio nešto veoma jednostavno što bi i nama svima mnogo olakšalo život, a mi to opet ne primjenjujemo. O takvim stvarima piše i u blogu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/zasto-mi-ovo-ne-bismo-mogli-epizoda-4-u-kopenhagenu-nema-cekanja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])