Kundalini joga: Meditacija za iscjeljenje slomljenog srca

Objavljeno: 4. 10. 2018 u 10:00h

Svi smo osjetili tugu, duševnu bol i patnju u životu. Nema čovjeka na zemlji koji to ne doživi. Neko odmah po rođenju, u djetinjstvu ili mladosti, a neko kasnije u toku života. Ostavljali smo nekoga ili nešto ili smo bili ostavljeni. Susretali smo se sa raznim gubicima i razočarenjima. Razdvajali se i gubili svoje najmilije u slučajevima smrti, nesreća ili spletom drugih životnih okolnosti. Svako od nas nosi neku bol koja ga tišti, a koje čak možda nije ni svjestan. Naučnici su otkrili putem svojih istraživanja da nervni sistem na slomljeno srce reaguje kao kad čovjek izgubi neki dio tijela. Ova meditacija iz kundalini joge koja liječi naše slomljeno srce mogu slobodno da kažem da je za svakog čovjeka. Bilo bi odlično kad bismo je bar jednom u životu odradili u periodu od minimum 40 dana, a ko želi i može i 120 dana. Uz ovu meditaciju vrlo brzo ulazimo u stanje mira i opuštenosti. Opuštamo srce, um i nervni sistem u kojem su sadržane sve povrede. Položaj ruku (mudra) koji koristimo za vrijeme meditacije balansira nas i pozitivno djeluje na meridijan srca. Ovu meditaciju možemo raditi 11, 31 ili 62 minuta u tišini ili slušajući neku mantru iz kundalini joge. Moj prijedlog je Guru Ram Das mantra  (Snatam Kaur, Mirabai Ceiba) za iscjeljenje, emocionalno olakšanje i za čuda u životu.

Pre početka meditacije sjedimo u laganu pozu sa nogama prekštenim u skočnim zglobovima ispred nas. Možemo sjesti i na stolicu, ako nam je tako udobnije. Važno je da je kičma prava i da stopala cijelom površinom dodiruju pod. Zatvorimo oči, ispravimo kičmu, opustimo ramena, spojimo dlanove ispred grudi (molitveni položaj) i tri puta otpjevajmo mantru Ong  Namo Guru Dev Namo – Klanjam se Božanstvu, Božanskom učitelju koji se nalazi unutar mene.

Sjedeći i dalje u laganoj, meditativnoj pozi ili na stolici spojimo dlanove da se blago dodiruju i stavimo ih ispred sebe (ruke su nekoliko centimetara udaljenje od lica) tako da vrhovi srednjih prstiju (srednji prsti predstavljaju planetu Saturn) budu u nivou tačke između obrva, u visini trećeg oka. Podlaktice su paralelne sa podom. Držimo oči zatvorene i dišimo lagano i duboko. Budimo potpuno mirni. Nakon 11 minuta duboko udahnimo, izdahnimo i sa sledećim udahom isprepletimo prste i podignimo ruke iznad glave. Nastojmo da nam ruke cijelom dužinom budu ispružene, prave u laktovima i da nadlaktice dodiruju uši. Držimo ih tako 2 minuta. Oči su i dalje zatvorene i dišemo lagano. Za kraj meditacije udahnimo i sa izdahom spustimo ruke pored tijela.

Ostanimo još nekoliko minuta (ako ne možemo više onda minimum tri minuta) sjedeći u laganoj pozi, meditativnom položaju ili lezimo na leđa kako bi tijelo i um na odgovarajući način integrisali sve promjene i dobrobiti koje je ova meditacija pokr Za kraj meditacije sa rukama u molitvenom položaju otpjevajmo tri puta mantru Sat Nam – Ja sam Istina, Istina je u meni.

Za kraj meditacije sa rukama u molitvenom položaju otpjevajmo tri puta mantru Sat Nam – Ja sam Istina, Istina je u meni.

Želim vam radosno i otvoreno srce i puno ljubavi u njemu.

S ljubavlju,

Gorjana

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-meditacija-za-iscjeljenje-slomljenog-srca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])