Kundalini joga: Meditacija za uklanjanje straha od budućnosti

Objavljeno: 21. 9. 2018 u 15:19h

Ova meditacija nas oslobađa straha od budućnosti koji je nastao kao proizvod podsvjesnog sadržaja u prošlosti. Prekršteni palčevi neutrališu potrebu uma da izbjegne bol, patnju i strah. Sa ovom meditacijom povezujemo se sa tokom života kroz srčani centar koji se nalazi u našim grudima i osjećamo se mirno i sigurno.

Sjedimo u laganu pozu sa nogama prekštenim u skočnim zglobovima ispred nas. Možemo sjesti i na stolicu, ako nam je tako udobnije. Važno je da je kičma prava i da stopala cijelom površinom dodiruju pod. Zatvorimo oči, ispravimo kičmu, opustimo ramena, spojimo dlanove ispred grudi (molitveni položaj) i tri puta otpjevajmo mantru Ong  Namo Guru Dev Namo – Klanjam se Božanstvu, Božanskom učitelju koji se nalazi unutar mene.

Sjedeći u laganoj pozi stavimo lijevu nadlanicu u dlan desne ruke. Desni palac prislonimo uz lijevi dlan i preko njega stavimo lijevi palac tako da prsti desne ruke obuhvataju lijevu nadlanicu i nježno je drže. Ruke u ovom položaju stavimo na centar grudi – ruke dodiruju grudi. Oči su zatvorene. Dišemo lagano i slušamo mantru DHAN DHAN RAM DAS GUR (moja omiljena verzija je Jai Jagdesh The miracle of surrender Dhan Dhan koju možete pronaći na jutjubu). Meditaciju radimo 11 minuta. Na kraju udahnimo, zadržimo dah nekoliko sekundi i izdahnimo. Ponovimo još dva puta i opustimo se.

Ostanimo još nekoliko minuta (ako ne možemo više onda minimum tri minuta) sjedeći u laganoj pozi, meditativnom položaju ili lezimo na leđa kako bi tijelo i um na odgovarajući način integrisali sve promjene i dobrobiti koje je ova meditacija pokrenula u nama.

Za kraj meditacije sa rukama u molitvenom položaju otpjevajmo tri puta mantru Sat Nam – Ja sam Istina, Istina je u meni.

Živite u ljubavi, radosti i miru i širite svjetlost svuda oko sebe.

S ljubavlju,

Gorjana

Banjaluka.com

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-meditacija-za-uklanjanje-straha-od-buducnosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])