Mali vodič kroz kundalini jogu

Objavljeno: 23. 11. 2017 u 10:02h

Sama riječ joga znači jedinstvo, spajanje individualne svijesti sa Kosmičkom, univerzalnom sviješću. Kundalini joga je specifičan i djelotvoran način tog spajanja, to je joga svjesnosti. Osnova razumijevanja kundalini joge je lično iskustvo.

“U kundalini jogi je najvažnije vaše iskustvo koje ide pravo u vaše srce. Nikakve riječi ne mogu zamijeniti iskustvo. Vaš um će možda prihvatiti riječi ili ih neće prihvatiti, ali vaša svjest neće prihvatiti samo riječi”, Jogi Bađan.

Za početak  praktikovanja ove drevne i hiljadama godina stare tehnike važno je da slušamo svoje tijelo i da idemo do granica njegovih mogućnosti. Npr. ako nam je neugodno ili čak možda bolno da sjedimo na podu u laganom položaju (noge prekrštene ispred nas u predjelu skočnih zglobova) možemo sjesti na stolicu. Ono što je bitno jeste da je kičma prava i da stopala dodiruju pod. Tijelo je u stanju da uradi mnoge stvari za koje nam um kaže da nisu moguće.  Bitno je da damo svoj trenutni maksimum i da uradimo vježbu najbolje što možemo.

Svaki čas kundalini joge počinje se pjevanjem Adi mantre ONG NAMO GURU DEV NAMO što znači Klanjam se Božanstvu koje se nalazi unutar mene. Povezuje nas i sa Zlatnim lancem svih prethodnih učitelja i svetitelja darujući nam njihovu mudrost, zaštitu i vođstvo tokom časa. A isto tako na kraju svakog časa pjeva se mantra SAT NAM i njeno značenje je Ja sam Istina ili Istina je u meni.

Poklanjanje koje radimo nakon otpjevane mantre Sat Nam spuštanjem čela na pod  ima za cilj da podstakne cirkulaciju krvi u mozgu i da stavi srce ispred nivoa glave tako da sve ono što smo dobili u toku časa primimo u sebe otvorenog srca.

KRIJA je set vježbi koji se radi tačno određenim redom. Ima za cilj da pročisti krvotok i unutrašnje organe, ojača nervni sitem i pripremi tijelo za meditaciju.

MEDITACIJA  je proces čišćenja i opuštanja uma. Na času se najčešće rade meditacije od 11 minuta koje pozitivno djeluju na sve nerve i žljezde.

PRANAJAMA  je vježba disanja koja služi da uspostavimo kontrolu nad pranom, životnom energijom. Poboljšava zdravlje i jača koncentraciju.

MUDRA  je određeni položaj ruku koji usmjerava energiju u odgovarajućem smjeru i stimuliše mozak. Svaki dio ruke je povezan sa određenim dijelom mozga.

MANTRA je zvuk koji u sebi sadrži vibraciju čiste svjesnosti  usmjeravajući naš um ka višem stanju svijesti. Čisti našu auru, prostor unutar našeg tijela kao i sav prostor u kojem se nalazimo.

BANDH (ključ ili brava) podrazumijeva kontrakciju (stiskanje) određene grupe mišića što ima za cilj iscjeljivanje i jačanje cijelog sistema čovjeka. Najpoznatije bandhe u kundalini jogi su: Mul Bandh, Uddiyana bandh, Jalandhara Bandh i  Maha Bandh.

ZADRŽAVANJE DAHA koje se radi nakon vježbi i meditacija omogućava da se energija iz donjih čakri (centri svijesti u našem tijelu) pokrene ka gornjim čakrama dok se sa izdahom sva akumulirana energija od prethodne vježbe ravnomjerno raspoređuje svuda po tijelu.

MARAMA koja se stavlja na glavu u toku časa kundalini joge ima za cilj da zaštiti krunsku čakru na tjemenu glave da ne bismo upijali u sebe tuđe energije i da bismo zadržali energiju unutar našeg tijela koju smo pokrenuli sa vježbama.

OPUŠTANJE  na kraju časa mijenja stanje žlijezda u krvi i stanje mozga na bolje.

“Da li je joga religija? I jeste i nije. U religiji morate vjerovati u nešto, a u jogi morate iskusiti ono u šta želite vjerovati”, Jogi Bađan.

Uzroci bola tokom vježbi mogu biti: umor, istezanje nerava i mišića, podešavanje i popravka nervnog sistema. Ukoliko se u toku ili nakon završetka časa pojavi glavobolja to je znak da se naše tijelo oslobađa toksina ili da nije dovoljno hidrirano pa je potrebno da pijemo dosta vode nakon završene kundalini joga prakse, a preporučljivo je da se i u toku časa piju voda ili topli čaj.

Napomena za žene

U toku mjesečnog ciklusa ne raditi Dah Vatre (vježba disanja), niti vježbe gdje se vrši pumpanje stomaka kao ni obrnute položaje. Nakon 120 dana trudnoće  ili ako postoje bilo kakvi drugi zdravstveni problemi ne raditi Sat Kriyu, Dah vatre, Mulbandh, podizanje nogu, niti bilo koje vježbe koje vrše pritisak na stomak. Venus Kriye se ne rade tokom cijele trudnoće.

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 10438

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/mali-vodic-kroz-kundalini-jogu/||claudebot