Kundalini joga: Važnost kvalitetnog i dubokog opuštanja

Objavljeno: 8. 11. 2017 u 15:42h

Većini ljudi u današnje vrijeme je jako teško da opuste svoje fizičko tijelo zbog velike mentalne i emotivne napetosti. Um neprestano stvara razne vrste misli ispunjene strahom, sumnjom, čežnjom i tugom. I sve te misli i negativne emocije poput ljutnje, bijesa, nezadovoljstva i tuge dovode do stvaranja napetosti u mišićima, zglobovima i organima. Naše tijelo postaje ukrućeno, nefleksibilno i zgrčeno. Takođe, stresne situacije se dešavaju skoro svakodnevno. Na poslu, na ulici, u domovima. Ritam života je ubrzan. I u svemu tome sposobnost opuštanja od presudne je važnosti za fizičko, mentalno i emotivno zdravlje čovjeka, a u tome nam puno može pomoći kundalini joga.

“Potpuna harmonična relaksacija liječi tijelo. Da bi se ovo postiglo potrebna je harmonija tijela, uma i duše”, Jogi Bađan.

Bitan dio svake vježbe je opuštanje. Na svakom času kundalini joge između vježbi radi se pauza od jednog do tri minuta kako bi se na adekvatan način integrisale promjene unutar tijela i uma koje smo pokrenuli sa vježbama, osim u slučajevima gdje je naglašeno da između vježbi nema pauze, već se odmah prelazi na sledeću vježbu. I naravno, na kraju svakog časa radi se opuštanje cijelog tijela u trajanju od deset do petnaest minuta. Ukoliko imamo manje iskustva, radimo teže vježbe i više smo napeti potrebno je duže opuštanje. Ako radimo vježbe ujutru, odmah nakon buđenja pošto je tijelo već u stanju opuštenosti tada je potrebno vrijeme opuštanja svesti na minimum da bismo ostali budni dok radimo vježbe.

Zašto je opuštanje toliko važno i koje su njegove blagodeti?

Sreća dolazi iz stanja opuštenosti. Ona se postiže na dva načina: ispunjenjem želja, ali ne mogu uvijek sve želje biti ispunjene. A drugi način je povezivanje sa božanstvom koje se nalazi u nama, sa našom dušom koja je vječni i nepresušni izvor radosti, mira i ljubavi.

Duboko opuštanje oslobađa nas stresa, daje nam osjećaj širenja vlastitog bića, pozitivno djeluje na mozak i sve žljezde, proizvodi pranu (životna energija), ćelije tijela se obnavljaju i podmlađuju kao i parasimpatički nervni sistem koji je odgovoran za stanje opuštenosti. Tijelo, um i duša se harmonizuju i stvaraju osjećaj jedinstva i povezanosti sa svim što nas okružuje. Osjećamo se ljepše, sigurnije i zadovoljnije. Kreativniji smo i efikasniji u svemu što radimo. I naše samopouzdanje i intuicija se jačaju i produbljuju. Kada smo opušteni tada su nam i odnosi sa drugim ljudima kvalitetniji, naša komunikacija je bolja i manje smo podložni uticaju stresa i raznih bolesti.

“Opustite se, opustite se duševno, opustite se potpuno. Obavezno ćete osetiti naviranje kreativne energije i konstruktivnog entuzijazma”, Šri Činmoj.

Koji je najbolji položaj tijela za opuštanje?

Tijelo se najbolje opušta kada ležimo na leđima, tako da su nam noge blago razmaknute u stranu, ruke pored tijela, dlanovi okrenuti gore. Oči su zatvorene. Dobro bi bilo da se pokrijemo laganim prekrivačem, jer tijelo ne može u potpunosti da se opusti ukoliko osjeća hladnoću. Možemo se opuštati u miru i tišini kao i sa muzikom (muzika za relaksaciju ili neka mantra) koja tiho svira. Takođe, na internetu se može pronaći muzika sa zvucima tibetanskih činija ili gonga čije vibracije iscjeljuju tijelo.

Nakon završenog opuštanja jako je važno da se lagano i mirno vratimo u stvarnost. Završni set vježbi koji možemo uraditi pokrenuće energiju i prizemljiti nas. Radi se tako što ćemo jednom ili dvaput svjesno udahnuti i izdahnuti, pokrenuti prste na nogama i rukama, sa dubokim udahom istegnuti cijelo tijelo i ruke iznad glave, protrljati dlan od dlan i stopalo od stopalo istovremeno, primaknuti koljena ka grudima, obgrliti ih rukama i izvaljati se na kičmi naprijed-nazad nekoliko puta. To će dodatno opustiti um i izmasirati kičmu. Uživajte u čarima potpunog opuštanja i prepuštanja!

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 7110

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

2 komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Kundalini joga: Važnost kvalitetnog i dubokog opuštanja

  1. ZORAN

    OVO JE DIVNO.
    KRATKO, JASNO, KONKRETNO I VRLO KORISNO.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

    • Gorjana

      Hvala, Zorane!
      Drago mi je da Vam se sviđa tekst i da Vam je od koristi.

      Lijep pozdrav
      Gorjana

      Prikaži/sakrij komentare

      Prijavi komentar

      Spam
      Reklama
      Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-vaznost-kvalitetnog-i-dubokog-opustanja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])