Kundalini joga: Najčešće korištene mantre

Objavljeno: 7. 12. 2017 u 10:02h

U nekom od prethodnih tekstova pisala sam šta su to mantre, kako djeluju  i koje su njihove dobrobiti za čovjeka. U ovom tekstu pišem o najčešće korištenim mantrama u kundalini jogi i o blagodetima koje proizvodi svaka od njih pojedinačno.Možete ih slušati, pjevati ili samo izgovarati. Sve ove mantre mogu se pronaći na jutjubu u različitim verzijama. Izaberite onu koja vam se najviše sviđa i dozvolite sebi da osjetite ljepotu i moć energije kojom mantra obogaćuje cijelo vaše biće.

Ad Guray Nameh

Mantra za zaštitu i za otklanjanje sumnje. Izgovara se tri puta zaredom. Na času kundalini joge pjeva se poslije uvodne Adi mantre (Ong Namo Gurudev Namo). Možemo je tri puta izgovoriti ili otpjevati pre vožnje autom kako bi se stvorila zaštitna energija oko svih koji su u autu.

“Kada nisi zaštićen, ova mantra će te zaštiti. Kada stvari stanu i ne pokreću se, ova mantra će ih pokrenuti u tvom pravcu”, Jogi Bađan.

Aad Such

Mantra koja nas povezuje sa Beskonačnošću i koja otlanja sve prepreke i blokade. Ne postoji ni jedna prepreka i blokada koju ova mantra ne može ukloniti. Kad god se osjećamo zaglavljeno ili blokirano sa ovom mantrom možemo se pokrenuti. Uči nas i bezuslovnoj ljubavi.

Aap Sahaee Hoa

Mantra koja nam daje mentalnu samokontrolu i ravnotežu. U potpunosti eliminiše neprijateljske uticaje iz okruženja i blokira uticaj negativne energije od strane drugih ljudi na nas i naš život. Pomaže nam kada smo pod finansijskim pritiskom.

Ang Sang Wahe Guru

Ova mantra izražava univerzalnu istinu. Ponavljajući je pomaže nam da se psiha dovede u ravnotežu i da se otklone uznemirujuće misli. Povezuje našu individualnu svijest sa univerzalnom sviješću.

Ardas Bhaee

Ardas Bhaee je molitva u obliku mantre. Kada je pjevamo tijelo, um i duša se povezuju u jedno i sve što nam je potrebno dobijamo. Pomaže u beznadežnim situacijama, iscjeljuje nas i stvara čuda u našem životu.

Adays Tisai Adays

Sa ovom mantrom primamo svo znanje univerzuma bez da čitamo knjige. Povezuje nas sa mudrošću naše duše.

Ajai Alai

Mantra koja nas oslobađa ljutnje i depresije i koja nam pomaže da osvjestimo svoju ličnu moć da bismo ostvarili sve što želimo. Kada naučimo pravilno izgovarati riječi ove mantre tada će sve što kažemo biti ispunjeno.

Chattr Chakkr Varti

Mantra koja nas oslobađa raznih vrsta strahova i depresije. Ispunjava nas osjećajem hrabrosti i neustrašivosti darujući nam osjećaj pobjede. Pomaže u momentima kada nam je slab autoritet.

“Chattr Chakkr Varti je mantra za srce, direktno daje energiju srčanom centru. Kada potoneš do kraja, ako znaš ovu mantru i pjevaš je, u potpunosti ćeš se oporaviti”, Jogi Bađan.

Dhan Dhan Ram Das Guru

Mantra koja stvara čuda u našem životu.

Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru

Mantra za doba u kojem živimo, za doba Vodolije. Daje nam mudrost koja je izvan svih riječi i neopisiv blagoslov. Pomaže u buđenju kundalini energije, naše kreativne, stvaralačke energije i otvara sve čakre.

Ek Ong Kar Sat Gur Prasad

Veoma moćna mantra koja pretvara negativnu energiju u pozitivnu. Nakon izgovaranja njenih riječi potrebno je da pazimo šta mislimo i govorimo, jer smo u stanju kada se naše misli i riječi obistinjuju. Jako je bitno da ovoj mantri pristupamo sa velikim poštovanjem. Brzo donosi pozitivne efekte koji dugo traju.

Gobinday Mukanday

Mantra sa kojom se eliminišu greške iz prošlosti. Pročišćava magnetno polje oko našeg tijela čineći nas opuštenijima. Pored toga što pomaže u procesu čišćenja podsvjesti, balansira obe hemisfere mozga, donoseći saosjećanje i strpljenje onima koji koriste ovu mantru.

Har Har Har Har Gobinday

Mantra za sreću, prosperitet i nove mogućnosti u životu. Otklanja strah i pretvara ga u hrabrost.  Har je kreativni aspekt Božanskog i ponavljanje četiri Har pomaže da se prevaziđu sve prepreke iz prošlosti koje nosimo sa sobom. Ova mantra sadrži osam aspekata Božanskog.

Guru Guru Wahe Guru

Mantra za opuštanje, samoiscjeljenje i emocionalno oslobađanje. Štiti nas u slučaju neke opasnosti i vodi kroz život.

Har Haray Hare Wahe Guru

Mantra koja nas uvodi u proces stvaranja i kreativnosti.

Mul Mantra

Mantra pomoću koje možemo ispuniti svoju sudbinu i živjeti prosperitetno u svakom području života.

Pavan Guru

Ova mantra daruje nam više prane, životne energije koja nas iscjeljuje.

Ra Ma Da Sa

Sa ovom mantrom povezujemo se sa zemljom, suncem, mjesecom, zvjezdama i cijelim univerzumom i to povezivanje donosi nam duboko iscjeljenje na svim nivoima postojanja. Dovodi nas u stanje ravnoteže stimulišući sve čakre.

Rakhe Rakhanhar

Mantra koja uklanja sve prepreke koje stoje na putu ispunjenja lične sudbine. Štiti nas od svih negativnih uticaja, i spoljašnjih i unutrašnjih. Može nam pomoći kada osjećamo da nam je tijelo slabo, da nemamo dovoljno snage i energije. Umiruje um.

Sat Siri Siri Akal

Ova nam mantra daje osjećaj besmrtnosti i beskonačnosti i pobjedu u svakom pogledu. Možemo je pjevati kada neko umre. Pomoći će duši umrlog da pronađe svoj put i mir.

Sat Narayan

Mantra za osjećaj unutrašnjeg mira i sreće. Čisti podsvjest i jača intuiciju. Povezana je sa elementom vode tako da nam pomaže da lagano idemo kroz život prateći njegov tok.

Wah Yantee

Mantra za intuiciju i otvaranje srca. Data je od strane Patanđalija, velikog jogija.

Wahe Guru Wahe Jio

Mantra ekstaze naše svijesnosti koja usmjerava našu pažnju na ono što je zaista bitno za nas.

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 4882

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.