Deset najljepših “domova sporta”

Objavljeno: 12. 12. 2011 u 14:55h

Mnogo puta smo “googlali” gledajući fascinantne slike stadiona i dvorana namijenjenih različitim manifestacijama, i nebrojeno puta smo ostali bez daha gledajući te nevjerovatne građevine. Gledajući fantastični spoj betona, željeza i razno-raznih prelijepih ukrasa uklopljenih u jednu građevinu od strane građevinskih virtuoza. Ovog puta, izdvajam za vas, po svom skromnom mišljenju, deset najljepših građevina te vrste sa svih strana svijeta.

Beijing National Aquatics Center

Nacionalni centar za vodene sportove u Pekingu je jedna od takvih građevina. “Vodena kocka”, napravljena je posebno za Olimpijske igre 2008. godine u Pekingu. Kapacitet je bio 17.ooo gledalaca, a nakon OI, smanjen je na 6.000. Ne vjerujem da je bilo koji plivač ili posjetilac ostao ravnodušan na ovaj plivački dom.

Yoyogi National Gymnasium

Nacionalna sportska dvorana Yoyogi nalazi se u Tokiju. Inače, višenamjenska dvorana izgrađena 1964. godine, da bude domaćin vodenim sportovima na Olimpijskim igrama iste godine. Dvorana ima kapacitet od 13.291 sjedećih mjesta, i trenutno se uglavnom koristi kao teren za mečeve hokeja, futsala i košarke.

Beijing National Stadium

Slijedi Nacionalni stadion u Pekingu. Popularno “Ptičje gnijezdo” bilo je domaćin ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Izgradnja ovog ogromnog stadiona koštala je čak 325 miliona eura, a kapacitet, koji je smanjen na 88.000 mjesta, prvobitno je bio 91.000 sjedećih mjesta.

Olympiastadion

Selimo se u Evropu, tačnije u Njemačku, u kojoj nas čeka Olimpijski stadion u Berlinu. Kako mu i samo ime kaže, pravljen je za Olimpijske igre i to davne 1936. godine. Nakon posljednje rekonstrukcije, ovaj stadion ima kapacitet od 76.000 stolica i drugi je po veličini u Njemačkoj. Trenutno služi kao domaći teren fudbalskom klubu Herta BSC iz Berlina.

Nou Mestalla

Nova Mestalla vam sigurno zvuči poznato? Vjerovatno jer je u pitanju nasljednik stadiona Mestalla na kojem igra španska Valencia. Nova Mestalla je stadion koji je još u izgradnji, mada je trebao biti završen još 2009. godine, ali su radovi zaustavljeni iz finansijskih razloga. Ovaj stadion će biti novi dom fudbalera Valencije kapaciteta 75.000 mjesta, a evo i slike kako će izgledati kada bude spreman za gledaoce.

Qizhong City Arena

Qizhong City Arena se nalazi u Šangaju. Cilj izgradnje ovog fantastičnog stadiona je da bude domaćin teniskim mečevima. Pokretni krov kada se otvori predstavlja magnoliju, cvijet koji je zaštitni znak ovog grada. Kapacitet stadiona je 15.000 ljudi, a izgrađen je 2005. godine.

Allianz Arena

Slijedi dobro poznata Allianz Arena. Jedan od najmodernijih svjetskih stadiona nalazi se na sjeveru Minhena i dom je ekipama Bayern Munchen i TSV 1860 Munchen. Kapacitet stadiona iznosi 69.901 mjesta, a izgrađen je 2005. godine.

Yas Marina

Šta reći za prelijepu Yas Marinu? Staza u Abu Dhabiju, napravljena 2009. godine za trke Formule 1. 893 miliona evra je koštala izgradnja ove vele-građevine koja, uz stazu za trke, ima tribine kapaciteta 50.000 mjesta.

Oita Stadium

Stadion Oita, poznat još i kao “Veliko oko”, nalazi se u istoimenom gradu. Izgrađen je 2001. godine i ima kapacitet od 43.000 sjedećih mjesta. Dom je fudbalerima tima Oita Trinita.

Olympic Stadium Quebec

Za sami kraj, ništa manje lijepa građevina od do sada viđenih, Olimpijski stadion Quebec u Kanadi. Izgrađen je još 1976. godine povodom Olimpijskih igara. Kapaciteta 56.040 mjesta trentno služi različitim svrhama, a ponajviše za održavanje velikih koncerata i sličnih manifestacija.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/deset-najljepsih-domova-sporta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])