Promovisana monografija “Mobing”

Objavljeno: 21. 12. 2018 u 17:41h

Na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment (Univerzitet PIM) u četvrtak uveče promovisana je monogarfija “Mobing – Zlostavljanje na radu sa primjerima iz sudske prakse”, autorke Aleksandre Vuković, profesorice na Pravnom fakultetu ovog univerziteta.

Sadržaj i forma knjige su originalno zamišljeni i efikasno realizovani tretirajući cjelokupnu materiju,  na ukupno 307 stranica.

O monografiji, u kojoj su ob­ra­đe­na pi­ta­nja za­bra­ne zlo­sta­vlja­nja na ra­du (za­bra­ne vr­še­nja mo­bin­ga) i za­šti­te lič­no­sti i do­sto­jan­stva rad­ni­ka u rad­nom za­ko­no­dav­stvu BiH, govorili su profesor doktor Milan Blagojević, sudija Okružnog suda Banjaluka, i profesor doktor Ostoja Barašin, profesor sociologije.

“Ova knjiga je vrlo značajna jer sintetizuje teorijski i pravni okvir poimanja mobinga, a posebno što je vrlo studiozno obrađen znatan broj primjera iz naše sudske prakse u sankcionisanju mobinga. Značajan doprinos rješavanju ovog problema dat je i kroz predstavljanje iskustava u rješavanju istog u zemljama bivše Jugoslavije.  Knjiga je, takođe, vrlo edukativna i za brojne poslodavce, i ne samo za poslodavce, nego i za proces usklađivanja domaćeg prava jer može biti značajna pomoć našim zakonodavcima”, istakao je Blagojević.

Barašin je, govoreći o sociološkom poimanju ove pojave, između ostalog, istakao da je mobing vrlo štetna društvena pojava jer je štetna ne samo za žrtvu mobinga, već i za organizaciju u kojoj se on dešava, a i za državu u cjelini.

Brojna pitanja publike koja je prisustvovala ovom događaju potvrdila su da je ova tema vrlo zanimljiva, a posebno aktuelna sa stanovišta naše stvarnosti.

Domaćini ovog skupa, rukovodstvo, profesori i studenti PIM-a su posebno ponosni što je ovaj vrlo značajan poduhvat profesorke Aleksandre Vuković realizovan uz njihovu svesrdnu podršku, ali i podstrek i drugima da rade slične istraživačke poduhvate.

Izvor: Nezavisne/ Bojana Živanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/promovisana-monografija-mobing/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])