Promocija knjige – projekat “Sonja Savić – otvorena stranica”

Objavljeno: 3. 12. 2012 u 11:30h

U Vijećnici Banskog dvora 05. decembra 2012. godine (srijeda) u 19,00 časova održaće se promocija knjige – projekat “Šonja Savić – otvorena stranica”.

Autor projekta: Zdenka Tomić i Milomirka Cica Jovović.

Izdavač: “Intelekta” Valjevo

Projekat „Šonja Savić – otvorena stranica” realizovan je kroz knjigu posveta, monografskog formata, biografske sadržine, u tvrdom povezu sa zlatotiskom na 324 stranica. Sadrži dva bloka sa po 47 autorskih tekstova i izvoda iz intervjua saradnika i prijatelja jedne od najznačajnijih srpskih glumica koja je na poseban i sebi prepoznatljiv način obilježila drugu polovinu dvadesetog vijeka u srpskoj filmskoj produkciji.

Simoblika knjige je u znaku broja 47 – onoliko koliko je Šonja Savić imala godina u trenutku smrti. U knjizi se nalazi i 47 fotografija iz privatnog i umjetničkog života glumice, prikaz najznačajnijih filmskih i pozorišnih rola iz umjetničke biografije, kao i osnovne informacije o priznanjima i umjetničkom stvaralaštvu Šonje Savić. Uz sjećanja njenih roditelja i najbliže familije, “Otvorena stranica” donosi i 47 Sonjinih misli o umjetnosti i životu uopšte.

U godini u kojoj se obilježilo pola vijeka od rođenja jedne od najoriginalnijih srpskih glumica (15.09.2011.) i tri godine od smrti Šonje Savić (23.09.2011.) projektom koji je finansijski podržan od Ministarstva kulture Srbije, realizovane su promocije knjige kroz multimedijalne programe. Prvi je upriličen 1. novembra 2011. u Jugoslovenskoj Kinoteci u Beogradu, druga 5. novembra u mijestu Sonjinog porijekla i vječnog boravišta u Donjoj Gorevnici kod Čačka, na imanju porodice Savić, potom u Negotinu, gradu za koji je Šonja Savić bila trajno i neraskidivo vezana, jer je jedan od priređivača Milomirka Jovović i sama bila jedno vrijeme dio porodice Savić, zatim u Valjevu i Nišu.

Priređivači Zdenka Tomić i Milomirka Cica Jovović su ovom knjigom ostvarili cilj projekta da se u godini jubileja – pola vijeka od rođenja Šonje Savić pojavi prvo inicijalno štampano priznanje Sonjinom stvaralaštvu, koje će poslužiti kao polazni dokument budućim istraživačima njene umjetničke pojave i vjerujemo podstrek da stručna javnost progovori o značaju Šonje Savić u okvirima jugoslovenskog i srpskog filma ali i umjetnosti uopšte.

Prvo izdanje knjige u tiražu od 1000 primeraka, trebalo bi da nađe put do kulturne javnosti, poklonika umjetničkog stvaralaštva Šonje Savić svih generacija, kao i institucija kulture, biblioteka, filmskih arhiva, Udruženja dramskih i filmskih umjetnika, kako u Srbiji, tako i u bivšim jugoslovenskim republikama (petnaestak autora ne živi u Srbiji).

Opravdanost projekta koje je, dijelom, finansijski podržalo i Ministarstvo kulture, informacija i informacionog društva Srbije, vidimo u tome što je ono iniciralo, onako kako smo u prijedlogu za finansiranje projekta i najavili kao mogućnost, formiranje Zadužbine Šonje Savić, čime se ne samo ostvaruju očekivanja poštovaoca da se nakon smrti jedne od najznačajnijih umjetnica u ovoj oblasti sačuvaju od zaborava njen lik i djelo, već i da se podigne nivo interesovanja za očuvanje filmske kulture. Polovinom decembra 2011. godine, Mikaina Savić je sa preporukom da se upotrebi za aktivnosti mladih umjetnika, potpisala protokol o ustupanju kuće i porodičnog dvorišta u Donjoj Gorevnici, gradu Čačku i Galeriji “Nadežda Petrović” pod čijim bi okriljem trebalo da djeluje Zadužbina Šonje Savić.

Izvor: banskidvor.org

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.