Predstavljamo vam knjigu “Sonja Savić – Otvorena stranica”

Objavljeno: 7. 12. 2012 u 15:35h

Knjigu „Sonja Savić – Otvorena stranica“ priredile su Milomirka Cica Jovović i Zdenka Tomić. Na 324 strane nalaze se prilozi gotovo sto autora i umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije, obogaćeni fotografijama i ilustracijama.

Divljenje, poštovanje i ljubav njenih najbližih, prijatelja, saradnika i poštovalaca pravi je povod za nastajanje knjige „Sonja Savic – otvorena stranica“. Onaj drugi povod koji se često pominje, godine njenog rođenja i godine smrti, bile su samo tužni podstrekač da se ova složena i inteligentna knjiga o jednoj vanserijski složenoj i inteligentnoj ženi konačno pojavi.

Podijeljen u dva segmenta po 47 tekstova, serijal je započet zapisima same Sonje Savic i njenih roditelja. Knjiga sadrži radnu i umjetničku biografiju, kao i otvorene stranice za one koji imaju šta da kažu o Sonji.

– Knjiga je inače u simbolici ovog broja jer je 47 godina Sonja imala kada nas je napustila, a onda kako smo krenuli da radimo ispostavilo se da smo napravili dva bloka po 47 tekstova emintentnih srpskih reditelja, novinara, kolega glumaca, kolega sa klase i to ne samo sa prostora Srbije već i prostora citave bivše Jugoslavije, rekla je Zdenka Tomić, autor knjige.

Ovu knjigu načelno obilježava genijalnost Sonje Savic, osobenost njenog bića i njeno neprihvatanje pravila igre sumnjivih vrijednosti u isčašenom vremenu i društvu kao takvom. Sonjina preosjećajnost,dobroljublje i sve to sto je krasilo njenu ličnost , dovodili su je do lične drame i bola kada je kroz životni proces proživljavala trulež društva i njegovo licemjerje.

– Sonja Savić je ja, vi, oni, mi, to je zaista ona. I, van umjetnosti Sonja je bila jedan sjajan čovjek, jedno emotivno biće. Jedna i tako krhka, i tako snazna osoba, rekla je Milomirka Cica – Jovović, autor knjige.

Izvor: SrpskaCafe/Aleksandar Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.