Knjiga Ive Andrića na Brajevom pismu

Objavljeno: 26. 12. 2012 u 08:51h

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica bogatija je za novi naslov na Brajevom pismu, a riječ je o knjizi Ive Andrića, koja je peta knjiga na ovom pismu štampana u Specijalnoj biblioteci od početka godine.

Vršilac dužnosti direktora jedine Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica u RS Milomir Martić kazao je da će sljedeće godine biblioteka svoje korisnike obradovati sa bar još deset novih naslova koji će se štampati na Brajevom pismu.

Planirali smo da najmanje šest knjiga budu naslovi domaćih pisaca kao što su Branko Ćopić, Sima Matavulj, Vasa Pelagić, a namjeravamo uraditi i projekat “Akademik Milan Budimir”, te odštampati knjigu na Brajevom pismu o ovom našem istaknutom filologu i istoričaru književnosti, koji je, iako je bio slijep dostigao titulu akademika – rekao je Martić.

Ono po čemu je ova biblioteka prepoznatljiva je knjiga Žarka Lauševića “Godina prođe, dan nikada”, koja je na Brajevom pismu izdata u tri toma i sa kojom se Biblioteka predstavila na ovogodišnjem Banjalučkom sajmu knjige.

Moram reći da je ovaj naslov izazvao veliko interesovanje posjetilaca. Inače, pažljivo biramo naslove koje ćemo štampati, jer za knjige na Brajevom pismu treba mnogo vremena i novca, tako da se trudimo da to budu naslovi sa jakom porukom, kao što je na primjer Kočićev “Jablan” – istakao je Martić i dodao da Biblioteka uvijek stoji na raspolaganju svim svojim članovima, kojih ima više od 400.

Pored 695 naslova na Brajevom pismu, zahvaljujući tonskom studiju koji posjeduje, Biblioteka se može pohvaliti i sa 4.450 zvučnih knjiga u MP3 formatu.

Korisnici su više zainteresovani za zvučne knjige nego za one na Brajevom pismu. Moderno doba i kompjuteri učinili su čitanje lakšim, jer postoje snimljene, zvučne knjige. Malo ko je zainteresovan za učenje Brajevog pisma, koje se kod nas uči u Specijalnoj školi u Derventi – rekao je Martić i dodao da se biblioteka može pohvaliti i zvučnim časopisom “Homer”, koji je do sada izašao u pet brojeva.

Martić je naglasio da je izvještaj rada za 2012. godinu pozitivno ocijenilo i Ministarstvo prosvjete i kulture, pa se nada podršci nadležnih i predstojeće godine.

Bibliotekar u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Dragana Božić kazala je da su zastupljeni isti žanrovi kao i u NUB-u, ali da je fond skromniji.

Štampanje knjiga na Brajevom pismu je skupo i zahtijeva mnogo vremena, zato ih ima u manjem broju nego u Narodnoj biblioteci. Iz toga razloga se trudimo da odaberemo što kvalitetnije naslove koje ćemo štampati na Brajevom pismu – kazala je Božićeva i dodala su članovi najviše čitaju beletristiku, ljubavne romane, trilere i klasiku.

Pored knjiga za odrasle u ovoj specijalnoj biblioteci mogu se naći i brojni dječiji naslovi, kako na Brajevom pismu tako i kao zvučne knjige.

Biblioteka u svim tehnikama ima 2.413 naslova i 6.873 knjižne jedinice – rekla je Božićeva.

Odjeljenja

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS zvanično je osnovana 2006. godine, kada je odlukom Vlade RS dobila status javne ustanove u oblasti kulture.

Izvor: Glas

– Biblioteka ima i odjeljenja, internet braj klub čitaonice u Foči, Trebinju, Bijeljini, Zvorniku, Derventi, Prijedoru i Istočnom Sarajevu. Učlanjenje u biblioteku, kao i slanje knjiga korisnicima je besplatno – kazao je Martić.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/knjiga-ive-andrica-na-brajevom-pismu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])