Može li kod nas otac prisustvovati porođaju i kako?

Objavljeno: 26. 3. 2019 u 09:08h

Porođaj u prisustvu oca djeteta.

Prisustvo OSOBE OD POVJERENJA na porođaju je, sigurno, od velikog značaja za porodilju, dok prisustvo OCA, bar u mom slučaju, ne mora da bude ☺ Vjerujem da bih, pored svega, još morala da brinem da li je njemu dobro, jer on je, kao i većina muškaraca, veći paničar od mene, tako da ne znam da li bi mi bio velika pomoć ☺. Ne znam, možda nisam u pravu, nismo probali, ali, eto, možda bude prilike da se uvjerim, mada prije bih povela svoju mamu ☺ .

Iako sam imala savršen porođaj, i cijelo osoblje je bilo divno, ali sigurno bih se još bolje osjećala da je pored mene bio neko moj. Ali, eto, nešto nisam ni razmišljala o tome kao opciji, a sigurno da hoću ako bude još porođaja ☺

Elem, prisustvo osobe od povjerenja (možete povesti bilo koga, ne mora da bude suprug) postalo je zadnjih par godina dosta popularno, bar u Kliničkom centru Banjaluka. Tome je doprinjela odluka uprave, da se od početka 2015. godine ne naplaćuje prisustvo oca rođenju djeteta, odnosno da se naplaćuje samo jednokratna masku, kaljače i mantil koji će otac koristiti prilikom ulaska u porodilište i to košta 20 KM. Do tada je ova usluga naplaćivana nevjerovatnih 500 KM. Osim toga, više nije potrebna ni sanitarna dozvola, koja je važila samo sedam dana, što je bila dodatna prepreka.

A procedura je sledeća:

Za prisustvo osobe od povjerenja porođaju, porodilja mora trideset dana prije očekivanog termina poroda podnijeti popunjen i potpisan obrazac- Zahtjev za prisustvo osobe od povjerenja porođaju OB-06-059, koji koji je dostupan i na web stranici UKC RS, a može se preuzeti i na Ginekologiji. Predaje se putem protokola UKC RS i proslijeđuje u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo. Zahtjev i odobren i neodobren, proslijeđuje se u roku od sedam radnih dana na adresu koju je porodilja navela u zahtjevu. Osoba od povjerenja koja će prisustvovati porođaju, 7 dana prije očekivanog termina poroda sa sobom mora da donese ovo potpisano rješenje i dokaz o uplati novčanih sredstava (ovjerenu uplatnicu) u visini od 20.00 KM i preda glavnoj sestri Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Banjaluka.com / Autor: Jelena Bjelica

Autor

Slika Jelena Bjelica

Mlada majka, a iskusna novinarka na stranicama portala banjalukacom objavljivaće tekstove o aktuelnim temama koje se tiču trudnica, majki, djece. Na ovom blogu roditelji mogu pronaći sve one informacije koje ih zanimaju, a sami ne znaju kako do njih doći. Jelena je i autor bloga "Moje dijete-časopis za roditelje" i istoimene FB stranice

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/moze-li-kod-nas-otac-prisustvovati-porodjaju-i-kako/||claudebot