U Njemačkoj veći broj automobila srednje veličine ima ugrađenu karakteristiku pomoći pri parkiranju od elitnih modela automobila

Objavljeno: 27. 2. 2019 u 16:31h

Bosch to smatra znakom rastuće popularnosti sistema za pomoć u vožnji.

  • Godine 2017. više od polovice novoregistrovanih automobila u Njemačkoj imalo je ugrađen sistemza automatsko kočenje u nuždi.
  • Dr. Dirk Hoheisel: „Sistemi za pomoć u vožnji nisu samo zanimljive pomoćne aplikacije koje pridonose praktičnosti vožnje – oni mogu spašavati živote.

”Daljinsko parkiranje, sistem pomoći za automatsko zadržavanje vozila u voznoj traci, sistem za otkrivanje umora vozača – ovo su samo neke od mnogih značajki bez kojih kupci novih automobila više ne mogu.Stopa ugradnje sistema za pomoć u vožnji u stalnom je rastu. „Sve više i više kupaca automobila želi vozilo koje može predvidjeti te čak i reagovati u situacijama koje nastaju tokom vožnje,” kaže dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora društva Bosch.

Međutim, iznenađuje činjenica da se karakteristika pametnog parkiranja najčešće pojavljuje kao dio standardne opreme vozila koja nisu elitni modeli. Baš naprotiv, kompaktni automobili i automobili srednje veličine bolje su opremljeni kad je riječ o takvim sistemima.

To pokazuju rezultati procjene društva Bosch na temelju statistike o novoregistrovanim automobilima iz 2017. godine. Bilo da je riječ o sistemu upozorenja na blizinu objekta, pomoći pri parkiranju ili kamerama za vožnju unatrag, 55 % novoregistrovanih kompaktnih automobila i automobila srednje veličine u Njemačkoj opremljeno je barem jednim sistemom za pomoć pri parkiranju kao dijelom standardne opreme. Za razliku od toga, navedeni udio za elitne modele vozila iznosi samo otprilike 25%.

Uzmu li se u obzir sve klase vozila, sveukupno 45 % novoregistrovanih automobila ima barem ugrađen barem jedan sistem za pomoć pri parkiranju kao dio standardne opreme.

Planovi Evropske unije za uvođenje obavezne ugradnje sistema za pomoć pri kočenju u nuždi

Analiza pokazuje da se sistemi za pomoći pri parkiranju nalaze na vrhu popisa željenih značajki automobila u Njemačkoj, nakon čega slijede sistemi za automatsko kočenje u nuždi. Neposredno prije sudara na zadnjem kraju vozila, takvi sistemi pomažu da se posljedice izbjegnu ili ublaže.

„Sistemi za pomoć u vožnji nisu samo zanimljive pomoćne aplikacije koje čine vožnju ugodnijom – oni mogu spašavati živote”, tvrdi Hoheisel.

Iz tog razloga Evropska unija trenutnopriprema zakon kojim bi ugradnja sistema za kočenje u nuždi postala obavezna. Očekuje se da to znači da će svi novi modeli automobila morati imati ugrađen takav sistem počevši od 2022. godine. Svjetski forum za usklađivanje pravilnika o vozilima, koji je dio Privredne komisije Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE), izradio je pravilnik kojim se to omogućava.

Forum preporučuje da se ubuduće unutar EU-a i drugih zemalja na tržište stavljaju isključivo ličniautomobili koji imaju ugrađen sistem za kočenje u nuždi. UNECE procjenjuje da se upotrebomsistema za pomoć pri kočenju u nuždi može spasiti do 1000 života godišnje unutar EU-a. Od svih novoregistrovanih automobila u Njemačkoj u 2017., njih 54 % imalo je ugrađen takav sistem za kočenje u nuždi, dok je za 2016. godinu taj udio iznosio samo 38 %.

Procjena statistike o novoregistrovanim automobilima iz 2017. takođe je pokazala da, uz sisteme za pomoć pri parkiranju i kočenju, još dva sistema postaju sve popularnija: sistem za otkrivanje umora vozača i sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci. Gotovo polovica svih novih automobila može otkriti kad je vozač umoran, a više od trećine automobila ima ugrađen barem jedan sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci.

Nadalje, nešto manje od 25 % automobila opremljeno je prilagodljivim tempomatom (eng. adaptive cruise control, ACC), dok 9 % novoregistrovanih automobila u Njemačkoj već ima djelimično automatizovani sistem za pomoć pri vožnji u gužvama. To pomaže vozaču da se opusti za vrijeme vožnje u gužvi tako da na automobilu postavi naredbu za automatsko praćenje vozila koje se nalazi ispred. Taj sistem preuzima kontrolu i nad ubrzanjem, kočenjem te zadržavanjem automobila unutar vozne trake.

Sistemi za pomoć u vožnji postaju sve popularniji u Evropi

Međutim, njemački kupci automobila nisu jedini koji se sve više okreću sistemima za pomoć u vožnji koji omogućavaju da vožnja bude sigurnija i udobnija; sistemi za pomoć pri parkiranju i za automatsko kočenje u nuždi postaju sve važniji i u drugim zemljama u Evropi. Primjerice, sistemi za pomoć pri parkiranju naročito su popularni u Francuskoj, gdje su ugrađeni u 85 % automobila, što predstavlja najveći udio kad je riječ o takvim sistemima.

Na dnu popisa nalazi se Italija s 44 %. Kad je riječ o sistemima za automatsko kočenje u nuždi, Belgija i Njemačka izjednačene su s 54 %, dok 45 % novih automobila u Holandiji ima ugrađen takav sistem. Za razliku od toga, taj udio u Italiji iznosi 30 %, a u Rusiji samo 6 % prema posljednjim podacima.Sistemi za pomoć u vožnji prate složene situacije te pomažu pri izbjegavanju nesreća ili čak i pri spašavanju života.

Stoga Bosch nastavlja razvijati sve širi raspon sistema za pomoć u vožnji koji štite saučesnike u prometu te vozačima olakšavaju život. Stalnim usavršavanjem sistema za pomoć u vožnji društvo Bosch ujedno postavlja tehničke temelje za automatizovanu vožnju budućnosti.

Zahvaljujući takvom stručnošću, društvo Bosch već danas je jedan od vodećih inovatora na mnogim područjima koja su ključna za automatizovanu vožnju: senzori okoline, vještačka inteligencija te elektronička regulacija kočenja, pogonski sklopovi i upravljanje.

Procjena društva Bosch na temelju statistike o registraciji vozila za 2017.

Njemački Savezni ured za promet motornih vozila, registraciju vozila i izdavanje vozačkih dozvola (KBA) izvijestio je da je 2017. godine u Njemačkoj registrovano 3,44 miliona novih vozila.

S pomoću podataka analitičara tržišta JATO Dynamics, društvo Bosch htjelo je saznati koji su sistemi za pomoć u vožnji bili ugrađeni u automobile u Njemačkoj, Francuskoj, španskoj, Ujedinjenoj Kraljevini, Italiji, Belgiji, Holandiji i Rusiji. Bosch analizira popularnost sistema za pomoć u vožnji od 2013. godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.