DLT vraća povjerenje u internet: Bosch omogućuje IoT povezanim “stvarima” međusobnu komunikaciju

Objavljeno: 17. 5. 2019 u 15:53h

Bosch omogućuje IoT povezanim “stvarima” da međusobno komuniciraju.

  • Povezane stvari za povezanu mobilnost, industriju i život
  • Ekosustavi i otvorene platforme kreiraju ekonomiju “stvari”
  • Prvi Forum o digitalnom povjerenju (eng. Digital Trust Forum): Bosch je okupio međunarodne stručnjake
  • Boschev glavni izvršni direktor Denner: „Kako bismo izgradili povjerenje u digitalne ekosustave, potrebne su nam otvorene platforme i internet koji pripada svima.”

Bosch je napravio sljedeći korak na putu da postane vodeći svjetski dobavljač interneta stvari. Prvi korak firme bio je pružanje mogućnosti povezivanja automobilima, strojevima, zgradama i milionima drugih svakodnevnih predmeta. Bosch je samo u 2018. prodao 52 miliona proizvoda s pristupom internetu, što je za više od trećine više nego lani. Firma je upotrebom svoje platforme otvorenog koda Bosch IoT Suite već povezala više od 10 miliona uređaja raznih proizvođača. Bosch sada sarađuje s partnerima da bi omogućio međusobno djelovanje i komunikaciju navedenim stvarima u vlastitim ekosustavima. Vodeći dobavljač tehnologije i usluga ljudima nudi priliku da zavire u budućnost povezane mobilnosti, industrije i života na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2019. (BCW19) u Berlinu, industrijskom skupu sa sloganom „Od interneta stvari do ekonomije stvari.” Tehnologije zajedničkog vođenja glavne knjige (eng. distributed ledger technologies – DLT) kao što je tehnologija povezanih blokova mogu postati ključna tehnologija u tim domenama.

„Spajanjem fizičkih i digitalnih područja stvaramo okruženje koje podupire ljude u mnogim aspektima njihova svakodnevnog života”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor dr. Volkmar Denner na konferenciji BCW19, na kojoj je govorio pred otprilike 5000 tehnoloških entuzijasta iz političkih, poslovnih, naučnih i javnih sfera. „Osim što će stvari u budućnosti biti povezane, one će i zajedno poslovati.”

DLT kao ključna tehnologija za ekonomiju stvari

Bosch pokazuje strateški interes za navedene tehnologije jer će uvesti „ekonomiju stvari” (eng. economy of things), koja će omogućiti stvarima da nezavisno komuniciraju s drugim povezanim stvarima i čak da samostalno sklapaju pametne ugovore. Na primjer, u domeni mobilnosti ovo bi moglo pomoći ubrzati rutinske postupke u automobilima. I to bi moglo rezultovati raznim vrstama usluga kao što je automatsko naplaćivanje putarina, parkiranja i upotrebe stanica za napajanje vlasnicima vozila.

Automobil koji pregovara s stanicama za napajanje

Bosch sarađuje s dobavljačem energije EnBW na izradi prototipa koji upotrebljava tehnologiju povezanih blokova za poboljšanje postupka punjenja električnih automobila. Cilj je pojednostavniti i prilagoditi cijeli postupak potrebama kupaca tako da mogu odabrati, rezervisati i platiti usluge punjenja na njima prihvatljiv način. Na primjer, operater bi mogao kombinovati softver koji je razvio Bosch za automobile s pametnim upraviteljem stanicama za napajanje da bi kupcima ponudio transparentne cjenovne modele s mogućnostima koje se mijenjaju u stvarnom vremenu u skladu s dostupnošću stanica za napajanje i zelene električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije. Cjelokupnu transakciju – rezervaciju i plaćanje – čini automatizirana operacija tehnologije povezanih blokova. U navedenu uslugu mogu se uključiti i druge preferencije korisnika. Na primjer, korisnik koji ima malu djecu i voli kafu mogao bi odabrati postaju za napajanje s igralištem i kafićima u blizini. U toku su početna testiranja ovog novog sistema.

Automobil koji sam plaća vlastite naknade za parkiranje

Bosch i Siemens zajedno razvijaju drugu aplikaciju, pametni sistem za upravljanje parkiranjem na temelju tehnologije povezanih blokova. U budućnosti će DLT uveliko olakšati parkiranje. Automobili će direktno komunicirati s parkiralištima u svojoj blizini i dogovarati najbolje uslove. Čim automobil priđe ulazu odabrane parkirališne garaže, identifikovaće se kod rampe na ulazu, koji će se zatim podignuti a da vozač ne treba uzeti kartu iz automata. Vozač će takođe moći napustiti parkirališnu garažu bez poteškoća jer će vozilo komunicirati s branikom na izlazu i podmiriti naknadu za parkiranje virtualnom transakcijom. Vozači više neće morati imati spreman sitan novac niti će se morati brinuti o tome hoće li izgubiti parkirališnu kartu. Navedene su firme ugradile prototip u Boschevu istraživačkom kampusu u Renningenu i Siemensovu kampusu u Münchenu.

Distribuisane strukture vratiće povjerenje u internet

Distribuisane strukture na internetu čine jezgru DLT-a. Umjesto toga da nekolicina pružatelja platformi pohranjuje podatke u svojim podatkovnim centrima, oni su raspodijeljeni na brojnim serverima.

„Da bismo izgradili povjerenje u digitalne ekosustave, potrebne su nam otvorene platforme i internet koji pripada svima”, rekao je Denner.

To će uistinu koristiti ljudima. Ako su korisnici „zarobljeni”, pružatelj mrežne platforme može mijenjati uslove upotrebe kako i kada mu se prohtije. Kad korisnici prestanu biti zavisni o velikim internetskim igračima, neće više morati bespogovorno prihvatati takve promjene.

„Gradimo povjerenje u internetske platforme s navedenim distribuisanim strukturama. One omogućavajuučestvovanje većeg broja igrača”, rekao je član Boscheva upravnog odbora i glavni digitalni direktor / glavni tehnološki direktor dr. Majkl Bolle.

Distribuisane platforme kojima upravlja ekosustav koji obuhvata brojne ravnopravne partnere takođe su bolje zaštićene od vanjskih napada.

Mi predvodimo internet stvari koji karakterišu tri pojma: stvari, tehnologija i povjerenje

Na Boschevu će se inicijativu 16. maja 2019. godine na prvom Forumu o digitalnom povjerenju u Berlinu sastati predstavnici vodećih međunarodnih organizacija i organizacija, uključujući Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), udruženje Digitalna Evropa (Digital Evrope), Evropski institut za telekomunikacijske norme (ETSI), zadužbinu Eclipse, organizaciju Trustable Technology, Konzorcij za razvoj industrijskog interneta (eng. Industrial Internet Consortium – IIC), platformu Industrie 4.0 i udruženje Trusted IoT Alliance. U središtu skupa biće pitanje kako izgraditi i očuvati povjerenje u digitalne sisteme. Očekuje se da će do 2020. svjetski tržišni obiminterneta stvari narasti na 250 milijardi američkih dolara, što je godišnji rast od 35 posto.

„Moramo se pobrinuti da nepovjerenje i strah ne spriječe uspjeh budućih inovacija. Da ponovimo, vjerujemo da ovo nije zatvoren sistem. Ovo je projekat koji može funkcionisati na izvediv i održiv način samo uz podršku svih partnera”, rekao je Bolle.

5000 posjetioca, 80 izlagača i 150 govornika

Na ovogodišnjoj Boschevoj konferenciji ConnectedWorld više od 80 izlagača pokazuje kako brz napredak interneta stvari stvara nove prilike na poslu i u svakidašnjem životu. Očekuje se da će se 15. i 16. maja oko 5000 ljudi okupiti na lokaciji STATION Berlin, mjestu održavanja konferencije s površinom od 14.000 četvornih metara. Među više od 150 govornika nalaze se i Boschev glavni izvršni direktor Volkmar Denner, glavni izvršni direktor firme Munich Re dr. Joachim Wenning, glavni izvršni direktor firmeVattenfall Magnus Hall te izumitelj HTML-a i utemeljitelj world wide weba Sir Timoti Berners-Li. Oko 700 programera, zaposlenika razvojnih firmi i dizajnera učestvovaće u programerskom maratonu da bi smislili nove ideje za povezana rješenja za svakodnevni život, mobilnost, proizvodnju i logistiku. Boscheva se konferencija ConnectedWorld u 2019. održava šesti put dosad. To je jedna od najvećih svjetskih međunarodnih konferencija posvećenih internetu stvari.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.