Sonja Bikić: Umiljate mačke probudile inspiraciju

Objavljeno: 17. 12. 2014 u 14:54h

Miris aromatičnog čaja, unikatne keramičke šoljice u obliku mačke i sove, prijatan umjetnički ambijent galerije i široki osmijeh akademske slikarke i keramičarke Sonje Bikić iz Banjaluke, dočekuju sve ljubitelje umjetnosti koji dođu da posjete njen umjetnički kutak.

slikacitava (2)

Tako je i našu ekipu dočekala sa toplim čajem i počela priču o svom novom ciklusu šolja koji je u proteklom periodu okupirao njenu umjetničku maštu.

“S obzirom na to da su nam stigli hladniji dani, šolje su mi se nekako same nametnule da ih izrađujem. A jedan od “krivaca” je moja nećaka koja obožava da pije kafu, koja me nagovorila da se posvetim izradi. I prije sam izrađivala umjetničke šolje koje su bile na svjetskim izložbama, pa je novi ciklus bio logičan slijed događaja”, kaže Sonja Bikić.

Nekoliko šolja Bikićeva je izradila u obliku mačke, a kako je istakla upravo ta umiljata životinja joj je asocijacija na ritual ispijanja čaja.

“Šolja u obliku maca je topla kada stavite čaj u nju, kao i živa mačka, a nekako je i anatomski prilagođena ruci. Moglo bi se reći da je u pitanju skulptura koju možete držati na polici, a naravno koristiti kao upotrebni predmet-šolju za ispijanje omiljenog napitka”, pojašnjava Bikićeva i ističe da mačka budi lijepe emocije koje svako može da osjeti kada ispija čaj.

Nedavno je učestvovala i na Diplomatskom bazaru u Sarajevu, gdje je svoje unikatne keramičke rukotvorine izložila i prodavala među velikim brojem umjetnika iz cijelog svijeta.

“Predivna iskustva nosim iz Sarajeva i to je bila prilika da predstavim svoj rad, ali i da se upoznam sa drugim svjetskim kulturama, što mi je predstavljalo izuzetno iskustvo”, rekla je Bikićeva.

U Sarajevo je ponijela nakit, ukrasne ptice, pahuljice i etno-motive, od kojih je istakla zmijanjski “plavi” vez, koji je privukao naročitu pažnju na bazaru.

“Izdvojila bih pahuljice, jer nam stiže zima i praznici. Kada sam bila u Njemačkoj najviše su mi kupovali pahuljice, jer oni kupuju ručno rađen nakit za jelku koji umjetnici izrađuju”, priča Bikićeva koja ističe da gdje god je u inostranstvo poslala svoje radove, izuzetno su bili cijenjeni, reklamirani i rado kupovani.

Dodaje da joj je upravo taj tradicionalni evropski običaj dao ideju da nešto slično napravi i u Banjaluci.

“Planiram da zovnem banjalučke umjetnike i kreativce da naprave svoje unikatne ukrase i donesu kod mene u galeriju, gdje ćemo svi zajedno okititi našu umjetničku jelku”, najavila je ova svestrana i kreativna umjetnica, koja bi, ako se slože stanari zgrade u kojoj je galerija, trebala da proširi izlog gdje planira da izloži jelku, ali i da kreira nove umjetničke aktivnosti gdje će ugostiti sve one koji vole da uživaju u umjetnosti.

Cilj ove umjetničke akcije je da se proširi kultura poštovanja domaćih umjetnika i njihovih radova, te da ljudi steknu naviku kupovine unikatnih umjetnina koje su nastale, kako kaže Sonja Bikić, “iz naše pozitivne i kreativne energije, satkane od istinske ljubavi”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/sonja-bikic-umiljate-macke-probudile-inspiraciju/||claudebot