Rasvjetljavanje istine iz prošlosti

Objavljeno: 24. 12. 2014 u 19:08h

Izložba “Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914 – 1918” otvorena je u utorak uveče u Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Izložba Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914  1918

Ova značajna postavka rezultat je saradnje Arhiva RS, grada Požarevca, Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci, otvorio je izložbu koja obuhvata 50 panoa na kojima su tematski i hronološki predstavljeni bitni trenuci iz velike epopeje srpskog naroda. Veći dio dokumenata i fotografija prvi put je predstavljen javnosti.

Pored izložbe, iste večeri brojni Banjalučani prisustvovali su i predstavljanju monografije i projekciji dokumentarnog filma “Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914 – 1918”.

Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac, napomenula je da je cjelokupan projekat urađen povodom obilježavanja stogodišnjice Velikog rata.

“Izložba je podeljena na dve tematske celine, kao i monografija. Prva celina ‘Srbija u Velikom ratu’ obuhvata teme koje smo obradili, kako u monografiji, tako i u dokumentarnom filmu. Druga celina odnosi se na grad Požarevac i Braničevo u Velikom ratu u periodu od januara 1916. do 1918. godine i govori o svakodnevnom životu pod bugarskom okupacijom u ovom delu Srbije”, pojasnila je ona.

Zanimljivo je da ova postavka obuhvata i dokumenta o grčkim izbjeglicama u Požarevcu, od 1916. do 1918. godine, što je tema koja se prvi put obrađuje na takav način.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/rasvjetljavanje-istine-iz-proslosti/||claudebot