Izložba ikonopisa u Banjaluci: Ikonopis je podvig poslušanja

Objavljeno: 6. 3. 2018 u 14:26h

U Muzeju Republike Srpske je u ponedjeljak, 5. marta u 18 časova, otvorena izložba učeničkih radova polaznika prve Škole ikonopisa u Banjaluci. Škola je trajala devet mjeseci, a dvadesetak polaznika, većinom studenata, pohađalo je ovu Školu u prostorijama OŠ “Ivo Andrić”.

Izložba

Organizator Škole, Radmila Luketić, istoričarka umjetnosti iz Beograda i ikonopisac Srpske Pravoslavne Crkve, svoje je radove prvi put prikazala banjalučanima 2015. godine. U Banskom dvoru, povodom 20. godina bavljenja ikonopisom, imala je Retrospektivu rada, koncipiranu kao interaktivnu izložbu. Bila je to prilika da posjetioci pogledaju izložene ikone ali i prisustvuju stvaranju novog djela i saznaju više o ikonopisu, što je probudilo interesovanje publike za daljom poukom. Zbog velikog broja zainteresovanih, Radmila Luketić je nakon dvije decenije iskustva i rada, osnovala Školu ikonopisa, gdje je polaznicima tokom devet mjeseci prenosila osnovna znanja i folozofiju stvaranja u ovoj specifičnoj umjetničkoj tehnici.

“Ikonopis je umjetnost u službi spasenja. Njime se ispvedaju osnovne istine naše vjere. A to je Tajna Bogoovaploćenja. Odnosno Tajna izobrazivosti Boga. Zato je neophodno da onaj ko se bavi ikonopisom, bude vjerujući čovjek, koji aktivno učestvje u životu crkve. Odnosno, ko liturgijski živi. Takođe, onaj ko izučava ikonopis, mora mu prići kao svetom djelu i biti spreman na podvig rada iz ljubavi i poslušanja prema Bogu. Ta spremnost obuhvata upoznavanje sa tehnološkom, likovnom i teološkom dimenzijom ikone.”

Radmila Luketić je znanja sticala na fakultetu u Beogradu, zatim na Višoj školi konzervacije, a potom i u Manastiru Gračanica, gdje je kao manastirski đak, 1993. upotpunila znanje iz ikonopisa i postala slobodni umjetnik, ikonopisac.

“Dobar crtež predstavlja osnovu svakog dobrog umjetničkog djela, pa tako i ikone. U školi ikonopisa, učenici su se upoznali sa izradom vizantijskog crteža, sa prepariranjem daske, sa izradom jajčane emulzije, sa vrstama pigmenata i njihovom upotrebom, kao i sa samim oslikavanjem ikonografskog sadržaja.”

Izložba radova Škole ikonopisa biće otvorena do 8. marta 2018. godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/izlozba-ikonopisa-u-banjaluci-ikonopis-je-podvig-poslusanja/||claudebot