Akademski slikar Borjana Mrđa: Osjećaj nedostajanja izrečen na platnu

Objavljeno: 7. 11. 2014 u 09:25h

Atelje akademskog slikara Borjane Mrđa jesenje sunce obasjalo je inspiracijom i kreativnošću, a mlada i talentovana umjetnica u svojoj oazi mira vrijedno radi na novom ciklusu slika i skulptura.

borjana

Iskonski posvećena stvaralaštvu svu svoju energiju pustila je da se oslika na platnu i utka u skulpture. Uljem na platnu oživjeće seriju slika u, kako je rekla, tradicionalnijem pristupu.

“Vraćam se na početak kruga, što se tiče tehničkog pristupa sa potpuno novim iskustvima. Što zbog radoznalosti kako ću sada pristupiti klasičnom mediju poslije svega, što zbog želje za promjenom i potrebom za novim pristupima i pomjeranjem svojih mogućnosti. Šta će to biti drugačije na mojim slikama i crtežima i mene zaista zanima, još je to ipak rad u procesu i za sada sam zadovoljna”, rekla je Mrđa.

Prije ovog ciklusa počela je rad na seriji crteža, koji još traje, a čija je tema reinterpretacija i preispitivanje suštine tjelesnih slika i uloge tijela u društvu danas, koje se pojavljuju masovno u digitalnim medijima.

“Ova serija slika je još intimnija nego crteži i rađena je u saradnji sa dragim i bliskim ženama u mom životu, sa kojima, usljed nemogućnosti fizičkog prisustva, proživljavam svakodnevicu upotrebom digitalnih medija kroz intenzivnu komunikaciju putem androida, koristeći fotografije i dopisivanje. Ovo pojačava mogućnost doživljaja specifične intimne situacije u najkraćem intervalu, te osjećaj bliskosti sa određenom osobom u trenucima kada ista osoba nedostaje svojim prisustvom”, ispričala je slikarka.

Kada je riječ o skulpturama, dodala je da voli kombinovati različite predmete i mijenjati im funkciju i značenje.

“Kompulsivno prikupljam čudne i meni zanimljive već korišćene predmete i tražim im nove načine primjene, uz naravno promjene i transformacije samih predmeta, kao i kombinacije više predmeta, itd. Za sada to nisu neke monumentalne skulpture, ali možda će biti i takvih pokušaja, više u smislu instalacija. Fasciniraju me skulpture koje se koriste i pravljene su namjenski za performativne aktivnosti”, istakla je ona.

Onaj najiskreniji dio sebe, koji svaki umjetnik ostavlja kroz svoje djelo, Mrđa je ispoljavala u različitim stilovima, ali u ličnom traganju na tom putu mašte kaže da se kroz crtež najbolje izražava.

“Zato što je crtež prije svakog rada. Nezavisno od medija u kojem se rad stvara, mora prije svega nastati crtež, zapis, plan. Za mene je crtež način formiranja misli i ideje. Način da radove izmamim iz glave, inače bi tu zauvijek ostali. Ali zaista je važno da se ideji primjeri način. To je ono pitanje “kako” i samo pronalaženje načina je najvažnije, bez toga i dobar rad može biti nefunkcionalan. Formiranje cjeline radova koja je povezana je ono što me najviše privlači i gura naprijed u radu. Često vidim radove u prostoru kada ih zamišljam: u kakvom će odnosu biti sa prostorom i posmatračem, volim o tome da razmišljam”, kazala je Mrđa.

Zbirka poezije

Pored slika i skulptura zaljubljenicima u umjetnost i pisanu riječ pokloniće dio svog talenta i kroz novu zbirku poezije.

“Pjesme nove zbirke su pitomije i dosta se osvrću na prošlost, kao vid raspoznavanja suštine sadašnjosti. Trudim se da izgradim veze, da se čitalac može poistovijetiti sa poezijom na više nivoa. Mislim i da su intimnije. Planiram povezivati pjesme sa performativnom aktivnošću, ali vidjećemo. Za sada proces još traje”, kazala je Borjana Mrđa.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

3 komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Akademski slikar Borjana Mrđa: Osjećaj nedostajanja izrečen na platnu

  1. Ljiljana Stjepanovic

    Slikanje je prilicno skup “sport”. I ja imam psihicke poremecaje pa nemam dovoljno novca da si priustim obrazovanje i materijal kao doticna.

    Ocigledno je da je cijela porodica uspjela preko ledja i guzica drugih ljudi.

    Da bi znala o cemu govorim, zelim Borjani Mrdji i njenoj djeci ISTI zivot kakav sam ja imala. Ukljucujuci i flashbackove, koji su donijeli oderedjene spoznaje.

    Banja Luka je dno dna od grada zbog ljudi poput nje i slicnih. Zivot ste mi unistili u tom gradu. Pozdrav za sve kriminalce koji su je podrzavali kao i njenu porodicu. I pozdrav za sve kriminalne policajce koji su ih podrzvalali, pa sada ne smiju da urade suprotno jer oni ne smiju da grijese. A zapravo grijese stalno!

    Jadni li smo mi sa njihovom djecom i svom onom, koji ce zbog njene djece stradati!

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

  2. Ljiljana Stjepanovic

    Katastrofa od osobe!

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

  3. Ljiljana Stjepanovic

    Uzasna osoba i slikarka!

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/akademski-slikar-borjana-mrda-osjecaj-nedostajanja-izrecen-na-platnu/||claudebot