Odrzan koncert za sestre Gajic

Objavljeno: 24. 2. 2013 u 10:09h

U Banjaluci je sinoć održan humanitarni koncert Hora “Banjalučanke” pod nazivom „Snaga ljubavi“ sa ciljem prikupljanja sredstava za podršku istraživanjima za pronalaženje lijeka za Tatjanu i Milanu Gajić koje boluju od rijetke i teške neurološke bolesti lafore.

Banjalucanke

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da je Ministarstvo posljednjih nekoliko godina obilježavalo 28. februar, Međunarodni dan rijetkih bolesti, a da je od ove godine odlučilo da se održavaju društvene aktivnosti koje će pobuditi pažnju javnosti i doprinijeti da se šira društvena zajednica uključi u ovu problematiku.

„To nije samo problematika Republike Srpske, ona je globalan problem i druge države pokušavaju na sličan način da rješavaju pitanje rijetkih bolesti. Riječ je o bolestima koje se u populaciji javljaju jedan ili ispod jednog slučaja na 100.000 stanovnika“, izjavio je Škrbić novinarima pred početak koncerta.

On je naveo da ova, ubuduće tradicionalna februarska akcija započinje podizanjem svijesti o rijetkoj i teškoj neurološkoj bolesti pod imenom lafora, napominjući da od nje boluju dvije mlade djevojke iz Banjaluke.

„Našim aktivnostima želimo da doprinesemo razvoju novih lijekova. Za neke rijetke bolesti već je nauka uspjela dati odgovor ne samo o uzrocima i načinu nastanka, već su pronađeni i lijekovi koji se uspješno primjenjuju“, rekao je Škrbić.

On je izrazio očekivanje da će biti pokrenut niz aktivnosti, ne samo u Republici Srpskoj već i širom svijeta i da će biti dat doprinos koji će biti iskorišten da istraživačka grupa u Kanadi koja intenzivno radi na pronalaženju supstanci, veoma brzo dođe i do prve testirane molekule koja bi možda značila i odgovor za izlječenje od lafore.

Škrbić je rekao da se daje podrška istraživanjima u Kanadi i izrazio nadu da će i ovaj doprinos biti veliki korak u tom pravcu.

Kompozitor i dirigent ženskog kamernog „Banjalučanki” profesor Mladen Matović istakao je da je ovaj hor ponosan što je na sebi svojstven način dao doprinos aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti.

„Sva pomoć i donacija prikupljena na ovom koncertu `Snaga ljubavi` biće usmjereni na podršku pronalažanju lijeka za naše teško oboljele sugrađanke Tatjanu i Milanu Gajić“, rekao je Matović.

Pedijatar Snježana Gajić, majka Tatjane i Milane, rekla je da je snaga ljubavi nešto što je, osim novca, potrebno djevojčicama i cijeloj porodici.

„Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i ministra Ranka Škrbića organizovan je sinoć koncert hora `Banjalučanki i prijatelja“, generalni sponzor je kompanija `Bobar`, svima im neizmjerno hvala, ta snaga ljubavi mnogo znači“, rekla je Gajićeva.

Ona je navela da je utorak u Bijeljini održan koncert podrške Tatjani i Milani.

Ovom humanitarnom koncertu prisustvovao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini, kao i mnoge druge ličnosti iz javnog života Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/odrzan-koncert-za-sestre-gajic/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])