Otvoren prvi Festival književnosti “Imperativ”: Banski dvor pretvoren u književnu oazu (Foto)

Objavljeno: 31. 5. 2018 u 16:29h

Prvi banjalučki Festival književnosti “Imperativ” otvoren je juče, nastupom hora „Banjalučanke“ u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u prisustvu gostiju Festivala i posjetilaca.

Predsjednica Udruženja za popularizaciju i promociju književnosti „Imperativ“ i direktorica festivala, Sanela Babić istakela je je festival samo nastavak osnovne misije ovog Udruženja, a to je približavanja autora i čitaoca.

“Ciljevi “Imperativa” su popularizacija savremene književnosti, razvijanje novih oblika interakcije između književnosti i publike, te podsticanje i razvijanje navike čitanja kod mladih ljudi. Ljudi čitaju, kupuju knjige i pričaju o književnosti, samo su autori na neki način postali udaljeni od čitalaca, jer su književne večeri previše formalizovane i svedene na analitičke osvrte recenzenata što u principu odbija ljude, posebno mlade, koji žele upoznati pisce i njihovo djelo na neki drugi način”, rekla je Sanela.

Poslije obilaska sajamskog dijela Festivala, koji će biti otvoren sve do 3. juna, takođe u koncertnoj dvorani, program je nastavljen stihovima. U poetskom kutku u prostoru „Art dvorišta“ pjesnik iz Banjaluke, Boro Kapetanović bio je domaćin pjesniku iz Ljubinja, Drašku Sikimiću.

Kapetanović je svojim teatralnim nastupom i duhovitim stihovima bio zadužen za smijeh i poetski zanos u publici, dok je Sikimić čitajući svojim pjesmama iz zbirke „Smotuljci“ sa prisutnima prošetao do najdubljih emocija.

U programu nisu uživali samo odrasli, već i oni najmlađi čitaoci, koji su juče bili na prvoj radionici kreativnog pisanja „Bajkovnica“ sa književnicom Tanjom Stupar Trifunović i akademskim slikarom Ognjenom Radumilom.

Program posvećen blogerima, „Note i slova“ otvorio je banjalučki Grof Đuraz, vraćajući se u svoju prošlost čitajući tekstove napisane u različitim fazama života i puštajući muziku koju je u tim momentima mogao povezati sa svojim mislima.

Drugi festivalski dan počinje „Lektirom u podne“ u Književnom salonu za djecu, gdje će se sa mališanima družiti banjalučki pisac Ranko Risojević.

Od 17 i 30 ponovo se družimo sa stihovima. Ovaj put domaćin pjesnikinji iz Beograda Ani Mariji Grbić, biće pjesnik iz Banjaluke, Danijel Gatarić. U 19 časova selimo se u crveni salon gdje će se održati razgovor sa piscem Ivanom Tokinoma, a u istom terminu mališanima otvaramo vrata „Čitaonice“, gdje će moći uživati slušajući najljepše bajke. Druge večeri u Art dvorištu, družimo se sa mislima i muzikom, blogera Vladimira Skočajića Skoče.

U okviru sajamskog dijela festivala predstavlja se 14 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i BiH , među kojima su Booka, Lom, GeoPoetika, Arete, Bajbuk, Sandorf, V.B.Z., Imprimatur, 9. dimenzija, Fraktura, Pčelica, Ramajana, a koje su za naše posjetioce pripremile sajamske cijene.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/otvoren-prvi-festival-knjizevnosti-imperativ-banski-dvor-pretvoren-u-knjizevnu-oazu-foto/||claudebot