Banjalučki talenat komponuje u Parizu: Kompozitor David Mastikosa na prestižnoj Akademiji

Objavljeno: 7. 11. 2017 u 20:52h

David Mastikosa, banjalučki kompozitor, jedan je od umjetnika koji će tokom naredne godine boraviti na prestižnoj “Académie musicale de Villecroze“.

Na taj način mladi umjetnik će predstavljati Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je asistent, ali i tradiciju RS.

“Académie musicale de Villecroze” jedna je od značajnijih ustanova za afirmaciju mladih talenata, a masterklasove organizuje od 1981. godine. Mastikosa je, kaže, pre 4 godine prvi put imao čast da bude dio jednog takvog programa.

Tada je, pod mentorstvom profesora Filipe Ersana napisao kompoziciju „Francuske impresije“ za gudački kvartet, koju je izveo veoma cijenjen francuski kvartet “Quatuor Girard”.

“Upravo učešće na masterklasu i boravak na “Académie musicale de Villecroze”, za mene je bio najveći podsticaj za dosadašnji kompozitorski razvoj. Iako je podijeljen u dva dijela kao i 2013. godine, ovaj put jedan dio odvija se u Parizu – metropoli koja je oduvijek inspiracija za nova umjetnička djela. Prvi će se održati u Parizu od 29. januara do 2. februara naredne godine, a drugi dio, koji uključuje i premijeru kompozicije pisane za tu priliku, od 2. do 7. jula 2018, u mjestu Vilkroz, koje se nalazi u blizini Nice” – priča Mastikosa.

Ovogodišnji program je, dodaje on, koncipiran na sličan način kao i 2013. godine.

“Usavršavanje pohađa od 4 do 8 kompozitora, koji se prvo sastaju sa profesorom u Parizu u februaru gdje rade na svojim kompozicijama i začetim idejama, a potom nastavljaju rad na kompozicijama sve do jula, kada opet odlaze u Francusku gdje ih čeka susret sa muzičarima i aktivan rad na izvođačkom dijelu kompozicije, te koncert u predivnom prostoru “Chapelle Saint Victor” iz 11. vijeka” – naveo je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za konkurs, pored kompozicija, bile su i preporuke koje su pisane specijalno za tu priliku.

“Pored profesora Zorana Nikolića, za “Académie musicale de Villecroze” me preporučio me i Vim Henderiks, šef odsjeka za kompoziciju konzervatorijuma u Antverpenu. Bruno Mantovani, istaknuti francuski kompozitor, radio je selekciju kompozitora. On je takođe na čelu pariškog konzervatorijuma “Conservatoire national supérieur de musique”, te će se rad sa njim prvo odvijati u Parizu” – rekao je Mastikosa.

Muzika iz različitih dijelova svijeta

“Nisam mogao da sakrijem oduševljenje i sreću kada sam saznao da sam izabran. Divne uspomene me vežu za ovu akademiju i sjajna prijateljstva od kojih neka i danas traju. Posebnu važnost vidim u tome da će moja muzika biti dio programa kompozitora sa različitih strana svijeta baš u Parizu koji ima veoma ozbiljnu umjetničku tradiciju i kulturnu scenu” – rekao je David Mastikosa.

Izvor: Blic/Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucki-talenat-komponuje-u-parizu-kompozitor-david-mastikosa-na-prestiznoj-akademiji/||claudebot