Zaposlene trudnice, porodilje i majke male djece, evo koja imate prava

Objavljeno: 18. 3. 2019 u 13:59h

Trudnice, porodilje, majke male djece, evo jednog bloga, koji vam može pomoći da saznate koja prava imate.

Ovo je blog uz poruku:

Borite se za ta prava, ako treba i na sudu, jer zakon je na strani radnika i rijetko koji poslodavac je dobio spor (samo ako je baš baš bio u pravu). Ne dozvolite, bar vi, trudnice i mlade majke, da vas poslodavac izrabljuje i nepoštuje vaša zakonom propisana prava.

Prekovremeni rad je zabranjen trudnim ženama i majkama sa djetetom do tri godine života i samohranom roditelju ili usvojiocu djeteta mlađeg od šest godina života.

Poslodavac može odobriti da rade prekovremeno na njihov pismeni zahtjev.

Noćni rad je zabranjen trudnicama, počev od šestog mjeseca trudnoće i majkama sa djetetom do dvije godine života.

Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo.

Na osnovu nalaza i preporuke nadležnog doktora medicine, žena za vrijeme trudnoće i dok doji dijete može biti privremeno raspoređena na druge poslove ako je to u interesu očuvanja njenog zdravlja ili zdravlja djeteta.

Ako poslodavac nije u mogućnosti da ženi obezbijedi raspored na drugi posao (iz predhodno navedenih razloga), žena ima pravo na odsustvo s rada, uz naknadu plate, koja ne može biti manja od naknade koju bi žena ostvarivala da je ostala da radi na svom radnom mjestu.

Ženu za vrijeme trudnoće i majku djeteta do tri godine života poslodavac može rasporediti na rad u drugo mjesto rada samo uz njen pristanak.

Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od godinu dana neprekidno, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci neprekidno.

Na osnovu zahtjeva žene i preporuke ovlašćenog doktora medicine, žena može početi sa korišćenjem porodiljskog odsustva 28 dana prije dana porođaja.

Roditelji djeteta mogu se sporazumjeti da odsustvo, nakon isteka 60 dana od dana rođenja djeteta, umjesto majke nastavi da koristi zaposleni otac djeteta.

Žena – majka stiče pravo na penziju za jednu godinu manje staža osiguranja za svako rođeno dijete u odnosu na uslove za sticanje prava na penziju uređene Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Žena može, na sopstveni zahtjev, uz saglasnost poslodavca, početi da radi i prije isteka porodiljskog odsustva, ali ne prije nego što protekne 60 dana od dana porođaja.

Ako žena počne da radi prije isteka vremena porodiljskog odsustva iz člana, ima pravo da za vrijeme radnog dana, pored dnevnog odmora, koristi još i 60 minuta odsustva s rada radi dojenja djeteta.

Nakon isteka porodiljskog odsustva, jedan od zaposlenih roditelja ima pravo da radi sa polovinom punog radnog vremena za vrijeme dok dijete ne navrši tri godine života, ukoliko je djetetu, prema nalazu ovlašćenog doktora medicine, potrebna pojačana njega.

Jedan od roditelja djeteta sa psihofizičkim smetnjama u razvoju, koje nije smješteno u odgovarajuću zdravstvenu ili socijalnu ustanovu, ima pravo da radi s polovinom punog radnog vremena, sa pravom na naknadu plate za drugu polovinu punog radnog vremena.

Za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva žena ima pravo na naknadu plate u visini prosječne plate koju je ostvarila u toku posljednjih 12 mjeseci prije počinjanja porodiljskog odsustva.

Naknada se mjesečno usklađuje sa rastom prosječnih plata u Republici.

Ako žena nije ostvarila platu za svih posljednjih 12 mjeseci, naknada plate iznosi u visini plate koju bi ostvarila da je bila na radu.

Banjaluka.com / Autor: Jelena Bjelica

Autor

Slika Jelena Bjelica

Mlada majka, a iskusna novinarka na stranicama portala banjalukacom objavljivaće tekstove o aktuelnim temama koje se tiču trudnica, majki, djece. Na ovom blogu roditelji mogu pronaći sve one informacije koje ih zanimaju, a sami ne znaju kako do njih doći. Jelena je i autor bloga "Moje dijete-časopis za roditelje" i istoimene FB stranice

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

4 komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Zaposlene trudnice, porodilje i majke male djece, evo koja imate prava

  1. Danijela

    Molim Vas, mozete li mi istraziti sledecu situaciju. Zena je u radnom odnosu po ugovoru na odredjeno vrijeme do 31.8., termin poroda joj je 7.9. Ima li zena u tom slucaju pravo na ili ce pri isteku ugovora ostati bez posla
    Hvala Vam sto se bavite ovom veoma vaznom tematikom.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

    • Jelena Bjelica

      Poštovana, odgovor je na e-mailu

      Prikaži/sakrij komentare

      Prijavi komentar

      Spam
      Reklama
      Vrijeđanje

    • Anonimno

      Zdravo, i kod mene je slicna situacijao kao kod danijele. Radim u osbovnoj skoli od 21.1.2018, a ugovor imam do 31.8.2019.godine. termin poroda mi je 20.jula.2019. Imam li ja pravo na porodiljsko odsustvo, jer su mi rekli da nemam pravo. Negdje sam citala da se ugovor produzava automatski 12mjeseci, ali da me poslodavac nakon odsustva ne mora primiti na posao. Stvarno je glupo da mi majke koje smo na odredjeno vrijeme nemamo pravo na neku naknadu, jer gubimo pravo na one pare sa biroa kad nismo prije poroda bile 6 mjeseci na birou prijavljene. Znaci ni tamo ni ovamo. Hvala unaprijed na odgovoru.

      Prikaži/sakrij komentare

      Prijavi komentar

      Spam
      Reklama
      Vrijeđanje

  2. Vanja

    Mozete li mi reci nesto o mojom pravima. Zaposlena sam u osnovnoj skoli po ugovoru o radu do 31.10.2019. Termin poroda mi je 3.11. 2019. Da li imam pravo na produzenje ugovora zbog trudnickog bolovanja ili cu po isteku ugovora ostati bez posla i pomoci sa biroa ?

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/zaposlene-trudnice-porodilje-i-majke-male-djece-evo-koja-imate-prava/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])