Industrija 4.0 Boschu donosi milijarde u prodaji: Fabrika budućnosti postaje stvarnost

Objavljeno: 19. 4. 2019 u 11:12h

Industrija 4.0 definitivno je postala dio fabričke scene i već se pokazala isplativom: u protekle četiri godine Bosch je na rješenjima Industrije 4.0 zaradio više od 1,5 milijardi evra. Već 2022. godine Bosch želi uz Industriju 4.0 ostvariti godišnju prodaju u vrijednosti većoj od milijardu evra.

Bosch

  • Rast: Bosch planira ostvariti godišnju prodaju u vrijednosti od milijardu evra uz povezane proizvodne i logističke sisteme
  • Produktivnost: „Industrija 4.0 se isplati. Digitalna i povezana rješenja čine fabrike efikasnijima, fleksibilnijima i produktivnijima”, izjavio je član
    Boscheva upravnog odbora Rolf Najork
  • Tehnologija: na sajmu Hannover Messe Bosch je predstavio autonomni transportni sistem, vizualno otkrivanje kvarova s pomoću vještačke inteligencije i 3D ispis u kombinaciji s tehnologijom 5G
  • Partnerstvo: Švedska je zemlja partner sajma Hannover Messe i ključno tržište za Bosch

Na sajmu Hannover Messe firma je predstavila fabriku budućnosti: autonomna transportna vozila dostavljaju komponente u digitalne radne prostore, robotička rješenja pomažu radnicima u proizvodnji, a kontrola kvalitete provodi se uz pomoć vještačke inteligencije (UI). Zahvaljujući tehnologiji 5G komunikacija između strojeva i sistema neometano se odvija gotovo u stvarnom vremenu. Bosch pretvara svoju viziju u stvarnost.

Industrija 4.0 poboljšava konkurentnost

Bosch je rano prepoznao potencijal Industrije 4.0: firma je počela povezivati proizvodnju i logistiku već 2012. godine. Ova strategija poboljšava konkurentnost, a Boschevo poslovno područje Industrijske tehnologije bilježi velik rast: prema preliminarnim brojkama, prošle je godine ostvaren rast od 8,9 posto.

Nakon prilagodbe zbog učinaka tečajne razlike rast je iznosio 11 posto. Prodaja je narasla na 7,4 milijarde evra.

„Industrija 4.0 se isplati. Digitalna i povezana rješenja čine fabrike efikasnijima, fleksibilnijima i produktivnijima”, izjavio je član Boscheva upravnog odbora Rolf Najork, koji nadgleda to poslovno područje.

To dokazuju Boschevi projekti. Primjerice, Boschevo postrojenje u Blaichachu na jugu Njemačke uvelo je moderne proizvodne tehnologije koje su dovele do povećanja količine ABS-a i ESP-a za 200 posto u šest godina, bez proširivanja postrojenja i novih sticanja.

Bosch stupa na tržište unutrašnje logistike s autonomnim transportnim sistemima

Koja je svrha visoko automatizirane proizvodnje ako materijali ne stižu na proizvodnu liniju na vrijeme i u odgovarajućim količinama?

„Ako ideju o fabrici budućnosti dovedete do njena logičnog zaključka, granice se brišu te shvatate da se proizvodnja i logistika moraju posmatrati kao cjelina. To je jedini način da Industrija 4.0 uspije u praksi”, rekao je Najork.

Na sajmu Hannover Messe firma Bosch Rexroth predstavila je ActiveShuttle: ovo autonomno transportno vozilo prevozi materijale iz skladišta na tačno mjesto na proizvodnoj liniji na kojem trebaju biti. Integrisana središnja platforma omogućava autonoman utovar i istovar, stoga radnici ne moraju maknuti ni malim prstom. Opremljen laserskim skenerima, ActiveShuttle sam pronalazi svoju rutu, može prepoznati druga vozila i ljude, a može i učiti: transportni sistem izrađuje vlastitu kartu lokacije i stalno je ažurira.

Softver čini temelj Industrije 4.0

Tri stuba uspjeha u fabrici budućnosti su ljudi, strojevi i podaci. Kako bi oni međusobno skladno sarađivali, potreban im je inteligentni softver.

„Industrija 4.0 bila bi nezamisliva bez softvera. Uz Boschevu poslovnu jedinicu Povezana industrija dodatno učvršćujemo svoj vodeći položaj u Industriji 4.0 te objedinjujemo svoju stručnost u području softvera i usluga pod nazivom Nexeed”, izjavio je dr. Stefan Aßmann, koji vodi Boschevu poslovnu jedinicu Povezana industrija.

Ova jedinica pomaže našim kupcima u praćenju prijevoza, brzoj i efikasnoj proizvodnji te sigurnoj i blagovremenoj isporuci proizvoda. Na primjer: upotrebom rješenja Nexeed Track and Trace (nadzor i praćenje) sam teret prenosi informacije o svojoj lokaciji, temperaturi i vibracijama. To znači da stručnjaci za logistiku mogu pratiti stanje tereta u svakom trenutku i utvrditi hoće li roba stići na vrijeme.

Vještačka inteligencija ključna je tehnologija budućnosti

Uz pomoć vještačke inteligencije strojevi mogu učiti kako biti pametni i kako predviđati. U tome leži golem potencijal jer strojevi oslobađaju ljude od obavljanja dugotrajnih, napornih zadataka.

„Bosch smatra da je UI ključna tehnologija. Cilj nam je da do sredine sljedećeg desetljeća svi Boschevi proizvodi budu opremljeni UI-jem ili da je UI igrao ulogu u njihovu razvoju i proizvodnji”, rekao je Najork.

Kako bi postigao taj cilj, Bosch je usredotočen na vještačku inteligenciju koja je sigurna, stabilna i objašnjiva. Na sajmu Hannover Messe Bosch je predstavio ViPAS, sistem za vizualnu kontrolu kvalitete temeljen na UI-ju. Sistem je opremljen hvataljkom, najnaprednijom tehnologijom kamere i inteligentnim softverom, koji ga čine jednostavnim i praktičnim za rukovanje. U okviru pilot- projekta u Boschevu postrojenju u Nurembergu ViPAS je prošao 12.000 ispitnih postupaka sa stopom uspjeha od 99,9 posto. To znači da je ViPAS razvrstao dijelove koji su „u redu” i dijelove koji „nisu u redu” uz gotovo savršenu točnost. Sljedeći je korak interno dodatno unaprijediti ViPAS da bi ta tehnologija bila spremna za upotrebu u raznim postrojenjima.

5G ubrzava Industriju 4.0

Novi standard mobilne komunikacije 5G ima ključnu ulogu u mnogim rješenjima Industrije 4.0. 5G prenosi podatke do 100 puta brže od prethodnog standarda. Pouzdanost se povećala, dok su se kašnjenja u prenosu podataka svela na minimum.

„5G će biti središnji živčani sistem u fabrici budućnosti”, predviđa Andreas Müller, Boschev istraživač i predsjednik Saveza 5G za povezane industrije i automatizaciju (5G Alliance for Connected Industries and Automation, 5G-ACIA).

Radi oblikovanja novog mobilnog standarda od samog početka da bi ispunio buduće potrebe industrije Bosch je stao na čelo te organizacije, koja je osnovana 2018. godine. Inicijativa je do danas okupila više od 40 firmi i istraživačkih ustanova iz cijeloga svijeta. Bosch planira ispitati 5G u vlastitim postrojenjima prije kraja ove godine. Na sajmu Hannover Messe Bosch se pridružio svojim partnerima, firmama Nokia, Qualcomm i BigRep, u predstavljanju prednosti novog standarda. Kako bi to učinila, te su firme prvi put omogućile povezivost 3D pisača uz pomoć tehnologije 5G. Time će se omogućiti da se određeni upravljački elementi koji bi inače bili integrisani u stroj premjeste u lokalni proizvodni oblak. Strojevi s tom karakteristikom jednostavniji su, jeftiniji i lakši za održavanje.

Švedska je strateški važan partner za Bosch

Bosch i Švedsku povezuje duga tradicija. Međunarodni dobavljač tehnologije i usluga u zemlji partneru ovogodišnjeg sajma Hannover Messe prisutan je od 1904. godine. Bosch trenutno ima više od 1600 zaposlenika na devet lokacija u Švedskoj, gdje je 2018. godine ostvario prodaju u iznosu od približno 1,1 milijardu evra. Bosch je i tamo usredotočen na povezana rješenja u cilju poboljšanja kvalitete i usluga. Na primjer, u postrojenju firme Bosch Rexroth u Mellanselu u istočnoj Švedskoj visokoučinkoviti hidraulični sistemi švedskog branda Hägglunds povezuju se sa senzorima i aplikacijama temeljenima na tehnologiji oblaka te se primjenjuju metode mašinskog učenja. Rezultat su toga veća produktivnost i poboljšana raspoloživost pogonskih sistema. Jedan kupac koji je primijenio rješenje Industrije 4.0 u praksi jest LKAB u rudniku željezne rude u Kiruni, najsjevernijem gradu u Švedskoj.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.