Budućnost toplinske tehnike iz kompanije Bosch: Vrijednost investicija 100 miliona evra u dizalice topline

Objavljeno: 14. 3. 2019 u 18:57h

  • Rekordan promet od 3,5 milijardi evra u poslovnoj godini 2018.
  • Dobro pozicionirani za energetsku revoluciju zahvaljujući inovativnim proizvodima za digitalizaciju, decentralizaciju i elektrifikaciju
  • Uwe Glock, direktor kompanije Bosch Thermotechnik: „U sve složenijem svijetu tehnologije grijanja mi smo najbolji partner za specijalizovane klijente te u ovoj složenosti vidimo nove zajedničke prilike.”

Kompanija Bosch Thermotechnik u 2018. godini ostvarila je rekordan promet u iznosu od 3,5 milijardi evra. Kompanija je u teškom gospodarskom okruženju narasla za 2,3 % u odnosu na prošlu godinu, a u skladu s tečajem 4,6 %. Na regionalnoj je razini došlo do pozitivnog razvoja prometa u Turskoj, a rast je bio dobar i na glavnim tržištima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Što se tiče proizvoda, sektor Residential Heating ponovno se pokazao kao pokretač gospodarskog rasta, pri čemu je prodaja dizalica toplina posebno pridonijela tom uspjehu.

Na sajmu ISH Energy u Frankfurtu na Majni kompanija Bosch Thermotechnik predstavila se u novoj izložbenoj dvorani 12 na otprilike 4000 kvadratnih metara, gdje su se štandovi marki Bosch i Buderus prvi put nalazili jedan uz drugog.

„Dobro smo pozicionirani zahvaljujući jakim markama i inovativnim proizvodima za digitalizaciju, decentralizaciju i elektrifikaciju – tri megatrenda u branši. U sve složenijem svijetu toplinske tehnike i dalje ćemo biti najbolji partner za naše specijalizovane klijente”, rekao je Uwe Glock, predsjednik uprave kompanije Bosch Thermotechnik.

Zahvaljujući inovativnoj snazi kompanije Bosch klijentima je dostupan cijeli niz revolucionarnih rješenja za sobnu klimu i toplu vodu. Cjelovita i fascinantna rješenja iz ruku partnera koji život instalatera i korisnika čini lakšim, umreženijim i neovisnijim.

Investicije u tehnologije budućnosti

Elektrifikacija postaje sve važnija za tehnologiju grijanja i klimatizacije, a električna rješenja danas su jednako važna kao plinski i uljni uređaji.

„Svoju  ponudu ćemo proširiti dizalicama topline, električnim rješenjima za toplu vodu i klimatizacijskim uređajima. Osim toga, želimo za sebe takođe otvoriti nove tržišne segmente kao što su upravljanje energijom i energetska rješenja temeljena na gorivim ćelijama”, navodi Glock.

Kompanija Bosch Thermotechnik u narednim će godinama uložiti oko 100 miliona evra u poslovanje s dizalicama topline. Pritom će naglasak biti na sistemima s digitalnom podrškom koji se mogu jednostavno instalisati. U 2018. godini već su lansirana tri nova proizvoda na tri nove proizvodne linije na lokaciji Tranås u Švedskoj.

Kompanija Bosch Thermotechnik je na evropskom tržištu za dizalice topline, koje čini 95 % svjetskog tržišta, dobro pozicionirana zahvaljujući razvojnim središtima u gradovima Tranås za Sjevernu Evropu i Aveiro u Portugalu za Južnu Evropu kao i novom razvojnom timu u gradu Wernau u Njemačkoj za Srednju Evropu. Uspjesi regionalno prilagođenog asortimana već se jasno vide.

„U Švedskoj smo nakon lansiranja novih dizalica toplina za ispušni zrak i više nego udvostručili svoj tržišni udio, pri čemu smo se fokusirali na jednostavnost putem standardizacije te na jednostavnu instalaciju i primjenu”, izjavio je Glock.

Daljnji razvoj tehnologije gorivih ćelija

Bosch nastavlja podsticati razvoj gorivih ćelija za potencijalne nove energetske sisteme. Zajedno s tehnološkim stručnjakom, kompanijom Ceres Power iz grada Horsham u Velikoj Britaniji, Bosch želi unaprijediti tehnologiju gorivih ćelija s čvrstim oksidom (SOFC). Ova strateška saradnja sklopljena 2018. godine uključuje i četiri posto udjela u kompanija Ceres Power. Cilj je industrijalizirati tehnologiju SOFC stvaranjem volumena i primjenjivati je za umreženu i decentralizovanu proizvodnju energije. Sistemi SOFC trebali bi se primjenjivati u gradovima, fabrikama, podatkovnim centrima ili punionicama za električna vozila.

„Visokoučinkovita tehnologija gorivih ćelija uvelike doprinosi energetskoj revoluciji jer povećava sigurnost opskrbe i fleksibilnost energetskog sustava”, oduševljeno je izjavio Uwe Glock.

Tehnologija gorivih ćelija je prije svega u sve urbaniziranijem svijetu ključna za sigurnost opskrbe: 2050. godine u gradovima će živjeti više od šest milijardi ljudi, što je 70 % svjetske populacije. Na metropole već danas otpada 75 posto energije koja se potroši u cijelom svijetu. Do 2035. godine svjetska potrošnja energije porasće za 30 %.

U budućnosti se ova povećana potreba za energijom više neće moći pokrivati samo velikim, centralizovanim elektranama. Stoga je cilj saradnje između tvrtke Bosch i Ceres Power uspostaviti novi industrijski standard u pogledu tehnologije SOFC za upotrebu u decentraliziranoj opskrbi energijom.

Povezivanje sektora u zgradama: Boschev sistem za upravljanje energijom

Energetski sistem za kuće postaje sve opsežniji, električniji i složeniji. Kompanija Bosch Thermotechnik pomoću sistema za upravljanje energijom nudi regulaciju sistema koja uz komfor optimizira i energetske troškove. Navedeni sistem pomaže vlasniku sistema Smart Home u postizanju energetske neovisnosti i osigurava da se potrošnjom energije te njezinim stvaranjem i pohranom učinkovito upravlja između različitih komponenti poput dizalice topline, fotonaponskog sustava, a ubuduće i električnih vozila.

Softver sistema za upravljanje energijom na inteligentan način povezuje različite komponente i omogućuje potrošnju vlastite energije i učinkovito stvaranje topline. Sistem za upravljanje energijom integrisan je u sistem Bosch Smart Home. Korisnici pomoću aplikacije imaju pregled nad svim podacima i mogu bez problema povezivati kućanske uređaje. Zahvaljujući učinkovitom digitalnom sistemu upravljanja i obnovljivoj solarnoj energiji u kombinaciji s baterijom za pohranu, korisnici sistema Smart Home mogu uštedjeti i do 70 % troškova električne energije.

Povezivanje sektora u četvrtima: Električni sistemi pohrane i infrastruktura za punjenje

Inteligentno povezivanje sektora važan je element za ispunjavanje budućih energetskih potreba ljudi u njihovim stambenim četvrtima. Glock je naglasio koliko je u tom kontekstu važno strateški se pozicionirati kao snažan pružilac cjelovitih sistemnih rješenja i usluga.

„Ako želite provesti energetsku revoluciju, morate biti učinkoviti u svim sektorima, ne uzastopno, već zajedno i istovremeno. Stoga su u svim sektorima potrebni učinkoviti sistemi i što obnovljivija energija”, objasnio je Glock na konferenciji za novinare koju je kompanija Bosch Thermotechnik održala povodom sajma ISH.

Pojedinačne komponente poput električnih akumulatora, stanica za brzo punjenje, tehnologije gorivih ćelija s krutim oksidom i dodatnog softvera za upravljanje energijom moraju se povezati u pametan cjelovit sistem. Bosch je po tom pitanju na dobrom putu: s 39 % udjela u kompaniji ads-tec Energy GmbH u listopadu 2018. ojačao je svoje aktivnosti na području električnih sistema za pohranu i njihova upravljanja.

„Zajedno s kompanijom ads-tec Energy GmbH možemo ponuditi opsežne sisteme za decentralizovano upravljanje energijom u zgradama i stambenim četvrtima te tako značajno doprinijeti energetskoj revoluciji. Naš udio u kompanijii ads-tec Energy GmbH strateški se savršeno uklapa u naše buduće planove kao poduzeća za digitalnu klimatizaciju inenergiju”, kaže Glock.

Upravljanje decentralizovanim električnim energetskim sistemima sve se više uvodi u gradove i gradske četvrti.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.