Velizar Đerić: Slavija na pravom putu

Objavljeno: 3. 8. 2012 u 08:16h

Bokserski klub Slavija iz Banjaluke je na pravom putu i naša je obaveza ne samo da pomognemo njima, već i Bokserskom savezu Republike Srpske da zablistaju još većim sjajem.

Velizar Đerić predsjednik Bokserskog saveza Srbije

Istakao je ovo predsjednik Bokserskog saveza Srbije Velizar Đerić u intervjuu.

Banjalučki klub u teškim godinama ne samo da je opstao, nego iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate i na tome im se mora iskreno čestitati. Slavija bez obzira na sve još ima veoma visok rejting u svetskim bokserskim krugovima, jer se na svim meridijanima sa poštovanjem izgovaraju imena olimpijskog šampiona Antona Josipovića, amaterskog i profesionalnog prvaka Evrope Marijana Beneša, pokojnog Radovana Bisića, Dragana Batara, ali i pokojnog Sredoje Zekanovića, za kojeg se vezuju najveći uspesi ne samo banjalučkog već i boksa na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako ocjenjujete saradnju sa Bokserskim savezom Republike Srpske?

ĐERIĆ: Ona je oduvek bila na visokom nivou, ali mogu da kažem da je u poslednje vreme još više produbljena. Najbolji bokseri iz Republike Srpske koji su reprezentativci BiH imali su zajednički pripreme sa našim borcima, naša ženska selekcija bila je gost Slavije i BS Srpske. Poznati kubanski trener Luis Frometa, sa kojim naš savez ima ugovor, radio je više od mesec sa najboljim “pesničarima” banjalučkog kluba. Siguran sam da će u idućem periodu saradnja da bude još bolja.

Pripreme za 11. međunarodni bokserski turnir “Radovan Bisić”, koji je na programu od 19. do 24. septembra u organizaciji BK Slavija, u punom su jeku. Da li će na ovoj smotri nastupiti i reprezentacija Srbije?

ĐERIĆ: Ne samo da ćemo nastupiti, već ćemo doći u kompletnom savezu. Moja je obaveza kao predsednika Bokserskog saveza Srbije da pomognem Slaviji da na ovu smotru dođu reprezentativci iz najjačih bokserskih velesila i već radimo nešto po tom pitanju. Prethodnih deset smotri su bile vrhunski organizovane, ali sam ubeđen da će ova nadmašiti sve prethodne. Mogu da obećam da ću se svojim vezama potruditi da na njoj nastupaju i bokseri iz Rusije, Kube, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Nemačke…

Dokle se stiglo sa projektom Regionalne lige u boksu?

ĐERIĆ: Ta ideja je prisutna već nekoliko godina i sve je bliža realizaciji, a dobili smo i “zeleno svetlo” od čelnika Evropske bokserske konfederacije za pokrenemo ovo takmičenje. Verujem da će do kraja ove godine i zaživeti po uzoru na košarkašu i rukometnu regionalnu ligu. Ostalo je da se reše još neka pitanja, kao što su broj klubova učesnica, ali je već sada sigurno da će u njoj nastupiti ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije. Postoje realni izgledi da nam se priključe Crnogorci i Makedonci, pa možda i Slovenci, a u idućim godinama Bugari, Rumuni, Italijani…

Kakvi su planovi Bokserskog saveza Srbije?

ĐERIĆ: Prvi i osnovni plan smo ispunili, a to je da imamo predstavnika na Olimpijskom turniru u Londonu. Pobjedom u prvom kolu nad Ekvadorcem Marijom Suarezom Delgadom Aleksandar Drenovak je pokazao da je zasluženo izborio vizu. Nadam se da će uspeti da savlada i sledeću prepreku (sinoć imao meč sa turskim reprezentativcem Adem Kiladžijem za plasman u četvrtfinale). Ponosni smo na to, jer je Drenovak jedini bokser sa prostora bivše Jugoslavije u Londonu. Ciljano ulažemo i ženski boks i našoj takmičarki Nini Stojanović nedostajao je samo jedan poen da se plasira na Olimpijske igre.

Kakvi su planovi u sljedećem olimpijskom ciklusu?

ĐERIĆ: Cilj je da na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine imamo bar dva-tri predstavnika, a da u međuvremenu sa evropskog ili svetskog prvenstva donesemo neku medalju. Siguran sam da smo na dobrom putu da to ostvarimo.

Idući Kongres AIBA mogao bi donijeti neke promjene, koje bi mogle ovom sportu da vrate ponovo nekadašnju popularnost. O čemu se radi?

ĐERIĆ: Amaterska internacionalna bokserska asocijacija treba da na sledećem Kongresu donese odluku da se pri njoj formira komitet za profesionalni boks. To bi omogućilo već da na idućim šampionatima Evrope i svijeta, te na Olimpijskim igrama nastupaju i najbolji svjetski profesionalci. Treba da se i donese odluka o ukidanju kaciga, što je sigurno bio i najveći problem što je amaterski boks u proteklih dvadesetak godina izgubio na popularizaciji. Verujem da će tako biti i da će već od sledeće godine boks na svim meridijanima krenuti uzlaznom putanjom.

Ministar

Velizar Đerić je od 1997. do 2000. godine bio ministar sporta Savezne Republike Jugoslavije. Osim što sada obavlja funkciju predsjednika Bokserskog saveza Srbije, član je je Olimpijskog komiteta te zemlje, te potpredsjednik Sportskog saveza Srbije. Nalazi se na čelu Balkanske profesionalne bokserske federacije, a istovremeno je član Komisije za ženski boks Evropske bokserske konfederacije (EUBC) i Komisije za ženski boks Amaterske internacionalne bokserske asocijacije (AIBA).

 Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/velizar-deric-slavija-na-pravom-putu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])