Samo je početak težak

Objavljeno: 25. 1. 2012 u 15:23h

Trajalo je malo duže, ali izgleda da je golf došao i do Banjaluke. Kako sada stvari stoje, neće proći dugo, a bijela loptica će se zakotrljati i na Krčmaricama nedaleko od centra grada.

Foto: ilustracija

Nakon višegodišnjeg boravka u Austriji gdje se zarazio ovom igrom, Zoran Gavrić (47) se vratio u Banjaluku i na 120 dunuma vlastite zemlje, na poznatom banjalučkom izletištu, počeo pionirski posao izgradnje prvog  golf terena u RS i trećeg u BiH. Kaže da se svaki ljubitelj prirode zaljubi u golf na prvi pogled. Tako je bilo i sa njim.

„Igranje golfa podrazumijeva boravak u prirodi, bez asfalta, auta, zagađenja. Golfu su me privukla i lijepa, plemenita pravila igre. Najpozitivnija stvar je što se čovjek igrajući golf psihički odmori. Mora se skoncentrisati na igru“, kaže Gavrić.

Golf teren ima 18 polja, a cilj je da se loptica, sa što manje udaraca koristeći set palica, ubaci u rupu koja se nalazi u svakom polju. Kako bi sve bilo interesantnije, između mjesta za početni udarac i u rupe postavljaju se prepreke u vidu vodenih površina i udubljenja ispunjenih pjeskom – bunker.

Svim zainteresovanim budućim golferima poručuje – ko proba, neće se pokajati.

„Moja preporuka je da dođu samo jednom i da će to biti dovoljno.  Isto je bilo i sa mnom, čak sam mislio da ovo nije sport za mene. Ali kada sam jednom došao na golf teren i uzeo palice u ruke, više nisam prestao.”

Najavljuje da će vježbalište za duge udarce – driving range, na Krčmaricama biti najvjerovatnije završen do jula ova godine.

Golf pojmovi:

Tee-Off – početno područje za ispucavanje loptice.

Green – brižljivo održavani dio igrališta gdje se nalazi rupa. Lokaciju rupe označava zastavica na štapu.

Fairway – dio golf igrališta između tee-offa i greena.

Rough – oblast koja oivičava obe strane fairway-a, obrasla je višom travom, a može imati i grmlje i drveće.

Swing – svi pokreti pri izvođenju golf udaraca.

PAR – broj udaraca neophodan profesionalnom igraču da završi jedno polje.

U međuvremenu, golf postaje sve popularniji među Banjalučanima. Bogdan Stanković (26) je, nakon uspješnog bavljenja džudoom i osvajanja prvenstva Republike Srpske, prve golf udarce naučio na terenu Country and Golf Cluba Zagreb prije četiri godine. Od tada svaki slobodan dan koristi da se uputi na tamošnje igralište i neumorno vježba spremajući se za turnire. Za golf nije problem preći ni 400 kilometara za dan.

“Najljepše u golfu je druženje, sklad sa prirodom. Jednostavno, ko jednom proba – ne odustaje”, kaže Bogdan.

U nedostatku vježbališta i terena u Banjaluci mora da se snalazi. Livadu iza roditeljske kuće u Velikom Blašku pored Banjaluke, pretvorio je u improvizovano vježbalište. U početku su se komšije  čudile njegovom entuzijazmu za ovaj, u našim krajevima, nov sport. Pitali su se šta to Bogdan radi na livadi iza kuće. Zašto travu kosi svaki drugi dan i kakve su mu ono palice kojima udara bijele loptice? Vremenom se slika potpuno promijenila.

“U Velikom Blašku sada svako dijete zna za golf sport, za golf palice, kako šta u ovom sportu izgleda, kako se igra. Podijelio sam preko 150 loptica, svaka porodica u mom komšiluku ima po nekoliko”.

Samo je pitanje dana kada će se neko od znatiželjnika pridružiti Bogdanu u njegovom entuzijazmu. A zatim, sve je moguće. Ko zna, možda negdje na livadi u vašem komšiluku prve udarce napravi buduća svjetska golf zvijezda. Led je probijen.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/samo-je-pocetak-tezak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])