Banjalučki planinari osvojili najviši vrh Austrije

Objavljeno: 12. 9. 2012 u 13:08h

Četvorica članova Planinarskog alpinističkog kluba “Summit” iz Banjaluke popeli su se na najviši vrh Austrije, Grosglokner, koji je jedan od tehnički najzahtjevnijih i najopasnijih vrhova u Evropi.

Na Grosglokner koji je 3. 798 metara nadmorske visine popeli su se Boro Knežević, Miroslav Bundalo, Miroslav Trivić i Đorđe Rađen.

Planinari su prije ovog uspona uspješno savladali nekoliko alpskih vrhova u tri države: najviši vrh Francuske i krov Evrope, Mont Blanc (4.810 metara), najviši vrh Italije Gran Paradiso (4.061), te Breithorn u Švicarskoj (4.164 metara).

Nakon što su se uspješno popeli na sve vrhove, članovi ekspedicije vratili su se u Banjaluku , a već planiraju ponavljanje izazova u decembru ove godine.

„Planirali smo uspone u julu, avgustu i septembru na najviše vrhove Alpi i tom prilikom smo popeli vrhove u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj i sad u Austriji, čime smo ostvarili zacrtani cilj, a osnovna svrha ovih uspona su visinske i kondicione pripreme za najviši vrh Afrike Kilimandžaro (5.895 metara) na koji planiramo u decembru ove godine“, rečeno je u saopštenju kluba „Summit“.

Pored toga, cilj banjalučkih planinara jeste da se 2015. godine popnu i na Himalaje.

„Ekipa je spremna i fizički i psihički za nove vrhove, a jedino što može pokvariti planove su finansijska sredstva kojih uvijek nedostaje“, kazao je Miroslav Bundalo.

U okviru projekta “Alpe 2012” planirano je da po povratku iz Austrije članovi ekspedicije organizuju i učestvuju u dobrovoljnom davanju krvi.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ostali-sportovi/banjalucki-planinari-osvojili-najvisi-vrh-austrije/||claudebot