Zmijanjski vez u Etnografskom muzeju u Sofiji: Prioritet očuvanje kulturnog nasljeđa Srpske

Objavljeno: 29. 5. 2019 u 15:55h

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković razgovarala je danas sa direktorom Uneskovog Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope Irenom Todorovom u okviru gostovanja izložbe „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima na polju očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, kao i o projektima koji su u toku i budućim planovima.

“Namjera Republike Srpske je da u što skorijem periodu na UNESCO liste upiše još tri elementa,  Nevesinjsku olimpijadu, Osaćanski jezik i Tradicionalni uzgoj konja lipicanera” – kaže Tanja Đaković.

Ona je zahvalila Uneskovom Centru na dosadašnjoj podršci i saradnji.

Direktor Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje Jugoistočne Evrope Irena Todorova izrazila je spremnost da i u budućem periodu pruža podršku na svim aktivnostima koje doprinose očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji izložbe u Bugarskoj, Đakovićeva je Todorovoj uručila uramljen primjerak Zmijanjskog veza, kao prvog elementa nematerijalne baštine upisanog na Uneskovu listu.

Sastanku su prisustvovali direktor Etnografskog muzeja u Sofiji Petko Hristov i načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Milica Kotur.

Izvor: Srpskainfo/ Valentina Mišljenović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/zmijanjski-vez-u-etnografskom-muzeju-u-sofiji-prioritet-ocuvanje-kulturnog-nasljedja-srpske/||claudebot