Manifestaciju Evropska noć muzeja obilježile žene u umjetnosti

Objavljeno: 20. 5. 2019 u 16:42h

Muzeji iz Banjaluke, Trebinja i Bijeljine dali su doprinos obilježavanju Evropske noći muzeja, raznovrsnim programom. Ova tradicija u Republici Srpskoj traje već više od deset godina.

Manifestaciju Evropska noć muzeja u Muzeju Republike Srpske otvorila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla da se Evropska noć muzeja obilježava u cijeloj Srpskoj, ne samo u Muzeju Srpske i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, što je, kako kaže, veoma značajno jer na taj način Srpska pokazuje da pripada velikoj porodici evropskih muzeja.

Trivićeva je rekla da je značajno vidjeti veliki broj djece, mladih i učenika koji su učestvovali u programskim djelatnostima.

Takođe je napomenula da posjeta muzejima ne treba da bude praksa samo tokom Noći muzeja, nego cijele godine.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je ovo 14. godina za redom kako ovaj muzej organizuje Evropsku noć muzeja, te je naglasio da je to jedna od najljepših i najzabavnijih manifestacija u Muzeju Srpske.

Koordinator manifestacije i viši muzejski pedagog Nataša Nogo rekla je da se ova manifestacija istovremeno održava u 40 zemalja u više od 2.000 muzeja u Evropi.

Prvi dio programa uljepšali su banjalučki vrtići “Plavi čuperak”, “Pčelica” i “Bambi”, a zatim su binu krasili nastupi učenika osnovnih škola “Branko Radičević”, “Ivo Andrić”, “Jovan Cvijić”, “Miloš Crnjanski”, te “Miroslav Antić” iz Bistrice.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske je priredio bogat program za sve generacije, a u fokusu je bila izložba “Percepcije”, a zatim i  performans umjetnice Lale Raščić “Gorgo”, virtuelna posjeta evropskim muzejima kao i nastupi Di-džej setu “Oridžidži” te spektakularan koncert benda “Maika”.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izjavila je da je ove godine pripremljena izložba “Percepcije – Cvijet je najljepši kad je neubran” na kojoj su predstavljene najznačajnije britanske umjetnice i umjetnici iz kolekcije ovog muzeja, u čijem je fokusu žena.

“Ovogodišnja Evropska noć muzeja u fokusu ima ženu. Sama izložba “Percepcije” nas je usmjerila u tom smjeru. Željeli smo dodatno naglasiti ovaj veliki projekat, a tu je i rad Lale Raščić, njen performans je vezan uz ovu izložbu večeras. Performans “Gorgo” je izveden prvi put. Lala Raščić inače u okviru svog rada koristi dosta antičke mitologije, u tom smjeru je i ovogodišnji performans, ali moram da ga povežem i sa tematikom našeg muzeja koji ima ideju da odgovori na pitanje šta je to tradicija i šta je budućnost tradicije” – kazala je Vujkovićeva.

Ni muzički program, kako je rekla direktorica MSURS nije slučajno izabran.

“Nastupio je i bend “Maika”, novi bend Ide Prester, koji takođe u svom radu koristi tradicionalne muzičke momente koje vrlo atraktivno uključuju u svoje nastupe. Ida Prester nije slučajan izbor. S njom smo već sarađivali i smatrali smo da je ona relevantna jer se u svom radu dosta bavi ženskim aktivizmom. Tu je i “Oridžidži”, di-džej žena s kojom smo već sarađivali u okviru “Ženske sobe”” – rekla je ona.

Bijeljina

Manifestacija Evropska noć muzeja u Muzeju Semberije u Bijeljini većim dijelom bila je posvećena kafi, pa su posjetioci imali priliku da čuju njen istorijat, kakve sve vrste postoje i načini pripreme. Na radionici o kafi prisutni su mogli da čuju kako izgleda njen put od platnaže do šolje, a potom je na izložbi o ovom napitku publici predstavljeno sve o porijeklu, vrstama i načinima pripreme kroz istoriju. Izložbu “Može kafa?” pripremili su Muzej Semberije i hemijska sekcija Gimnazije “Filip Višnjić” pod rukovodstvom profesora Snežane Dugonjić.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/manifestaciju-evropska-noc-muzeja-obiljezile-zene-u-umjetnosti/||claudebot