Predstavljena knjiga o ženama koje ruše stereotipe

Objavljeno: 19. 8. 2019 u 12:17h

U sklopu osmog  Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je, kao prva žena fudbalski sudija u BiH, predstavljena u knjizi.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije 53 žene, koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. U knjizi su predstavljene umjetnice, književnice, humanitarke, narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, režiserke, naučnice, muzičarke, sportistkinje. Svaka od priča praćena je ilustracijom, a autorke ovih ilustracija su umjetnice iz BiH.

Među predstavljenim ženama su, između ostalih, partizanke Vahida Maglajlić, Lepa Radić i Radojka Lakić, folk diva Silvana Armenulić, čuvena košarkašica Razija Mujanović, balerina Riki Levi, poznata iz knjige i TV serije “Miris kiše nad Balkanom”, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, najpoznatija pjevačica sevdaha Amira Medunjanin…

Masha Durkalić je na promociji istakla da je zajedno s koautorkama i saradnicama godinama radila na prikupljanju građe za knjigu, te da su to radile volonterski.

“U ovom projektu nismo imale nikakvu zaradu, niti smo to željele. Sve mi imamo svoje poslove, ovo smo radile aktivistički i iz dubokog uvjerenja” – rekla je Masha.

Zanimljivo je, takođe, da izdavanje knjige nije podržala nijedna institucija u BiH, niti bilo ko od donatora. Na kraju je ona ugladala svjetlost dana zahvaljujući kraft faunding kampanji, najuspješnijoj ikad organizovanoj u BiH.

“Zahvaljujući prilozima više od 550 građana i građanki iz 25 zemalja prikupljeno je 513 odsto traženih sredstava. Svima smo im beskrajno zahvalni” – poručila je Masha.

Milkica Milojević je govorila kako je davne 1979. godine, kada su fudbalom carovali muškarci, a fudbalske sudije bili uglavnom “trbušasrti, brkati mačo tipovi, koji su jeli svinjske koljenice i pili pivo” izborila za svoje mjesto u Savezu fudbalskih sudija Jugoslavije.

“Dok im nisam priprijetila da ću se žaliti svjetskoj fudbalskoj federaciji FIFA, nisu mi dali da sudim utakmice” – rekla je Milkica, dodajući da je u to vrijeme bila djevojčica, koja je tek napunila 18 godina, ali nije dozvoljavala da je iko “pravi budalom” i da joj drugi određuje šta, kao djevojka, može, a šta ne može.

Izvor: Srpskainfo/ Foto: Mirjana Ribić/RAS Srbija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/predstavljena-knjiga-o-zenama-koje-ruse-stereotipe/||claudebot