Učili mališane da zavole muziku

Objavljeno: 12. 12. 2012 u 08:41h

Mališani iz vrtića “Naša djeca” juče su neumorno pjevali i tapšali uz kompozicije koje su studenti Akademije umjetnosti izveli za djecu u ovoj ustanovi, kako bi najmlađi od malih nogu razvili ljubav prema muzičkoj umjetnosti.

Ovo je četvrti koncert održan u okviru projekta “Mala muzička škola”, koji je pokrenulo Udruženje građana “Oksigen” u saradnji sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i studentima Akademije, a koji je podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Ljubavna serenada” nepoznatog autora, Mocartov “Koncert za flautu i orkestar u D-duru”, Glavna tema iz filma “Kum”, Mocartov “Violinski koncert br. 5” neke su od kompozicija koje su mladi muzičari izveli na gitari, flauti, klaviru i violini, a mališani su imali priliku da uživaju i pjevaju i uz kompozicije “Djeca su ukras svijeta” i “Kad si srećan”.

Teodora kaže da joj je bilo lijepo dok je pjevala i družila se sa drugarima i studentima akademije i da bi voljela da ponovo posjete njen vrtić.

Najviše mi se svidjela violina i voljela bih da naučim da na njoj sviram – kazala je ova petogodišnja djevojčica.

Gavrilo, koji takođe ima pet godina, kaže da bi jednog dana kada poraste volio da svira na gitari.

Od instrumenata mi se najviše svidjela gitara, a najljepša pjesma mi je “Djeca su ukras svijeta”. Volio bih, kada porastem, da naučim da sviram ovu pjesmu, jer već znam da je pjevam – rekao je Gavrilo.

Umjetnički direktor i koordinator projekta “Mala muzička škola” Stefan Nikić istakao je da je glavni cilj ovog projekta, čija su ciljna grupa djeca od pet do sedam godina, da se mališani još u ranom periodu života upoznaju kako sa klasičnom i kvalitetnom muzikom, tako i sa muzičkim instrumentima.

Jedan od ciljeva nam je da na ovaj način utičemo i doprinesemo stvaranju kulturno jakih ličnosti sa zdravim, izgrađenim estetskim stavom – kazao je Nikić.

Projekat je osmišljen tako da na koncertu na svakom od instrumenata, a to su gitara, violina, klavir i flauta, bude izvedena po jedna kompozicija i da se o njima sa djecom održi zanimljiv, informativni razgovor kako bi se bolje upoznali sa instrumentima.

Poslije toga kompletan muzički ansambl izvodi dvije kompozicije iz opusa dječije muzike – rekao je Nikić i podsjetio da muzika vrlo pozitivno utiče na razvoj djeteta, jer obogaćuje njegov emocionalni život.

Nikić je zahvalio Ministarstvu jer je prepoznalo važnost i ozbiljnost ovog projekta, Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, studentima akademije Zlatanu Miriću, Slaviši Subotiću, Nataši Vukojević i Jovani Raljić, kao i svima onima koju su na bilo koji način podržali projekat “Mala muzička škola”.

Četvrti koncert

Ovo je već četvrti koncert koji su studenti održali u okviru projekta, a ostao je još jedan. Cilj je bio da se projekat sprovede kroz pet koncerata koji će biti održani u vrtićima “Plavi čuperak”, “Naša djeca”, Bambi”, “Sunce” i “Andrej”.

 Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/ucili-malisane-da-zavole-muziku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])