Banjalučka filharmonija kulturni brend RS

Objavljeno: 27. 1. 2013 u 09:31h

Banjalučka filharmonija za kratko vrijeme postala kulturni brend RS Idu na “Dani Srpske u Srbiji” i obilježavaju “Milanski edikt”. Najmlađi orkestar na Balkanu uspješno puni dvorane.

Uprkos “kratkom stažu” i epitetu najmlađeg orkestra u regionu, Banjalučka filharmonija postaje sve “glasnija” – puni dvorane i osvaja publiku najljepšim notama. Zahvaljujući velikom trudu, ali i entuzijazmu članova, Banjaluka i RS se već mogu pohvaliti da imaju kulturni brend sa kojim su našli svoje mjesto na muzičkoj mapi i danas aktivno učestvuju u kreiranju muzičkog života regiona.

Za tri godine postojanja, orkestar je održao više od 40 koncerata u RS i BiH, sarađujući sa više od 15 vrhunskih solista iz regiona i Evrope.

Imali smo koncertne turneje u Kraljevini Švedskoj, Republici Italiji i Grčkoj, nakon kojih smo dobili veoma pozitivne kritike od značajnih predstavnika muzičke scene ovih zemalja – kaže Ivan Otašević, direktor Banjalučke filharmonije.

Postojanje Filharmonije za Srpsku predstavlja visoki nivo kulturnog napretka njenog društva, a sa druge strane za mlade talente je “najbolji put” ka uspjehu i afirmaciji.

U svojim redovima Banjalučka filharmonija ima dragocjen kadar. Imena su podjednako zvučna, a samom činjenicom da sviraju koncerte vrlo kvalitetno, te da se maksimalno trude na probama, a ponekad, nažalost, nešto duže čekaju isplatu honorara, oni zaista zaslužuju moje poštovanje, ali i epitet pravih profesionalaca i entuzijasta – kaže Otašević.

Za visok nivo uspjeha posebno je, kaže Otašević, zaslužna dirigent gudačkog, ali i simfonijskog orkestra Vanesa Kremenović, koja je jedan od osnivača Banjalučke filharmonije. – Ona je mlade muzičare sigurnom rukom podigla na profesinalni nivo, na kojem naši orkestri danas izvode i najzahtevnije kompozicije iz repertoara – navodi Otašević.

Nažalost, u Republici Srpskoj ne postoje muzičari koji profesionalno sviraju na instrumentima kao što su horna, fagot i perkusije, pa se Filharmonija oslanja na kolege iz regiona, najčešće iz Novog Sada i Beograda.

Prijatno je biti jedan od osnivača ove institucije, ali ta uloga podrazumijeva i veliku odgovornost sa kojom se suočavamo, vodeći računa o tehničkom i muzičkom napretku orkestra, programu, ali i o honorarima, nakon svakog koncerta, za 40 mladih muzičara, koji shvataju Banjalučku filharmoniju kao svoje stalno zaposlenje – kaže Otašević.

Banjalučka filharmonija je podržana od državnih institucija i grada Banjaluke, ali ekonomska kriza umanjuje budžet pa tako i izdvajanja za kulturu, što otežava planiranje sezone.

Uprkos tome, Filharomonija ima “ozbiljne” i velike planove.

Nakon uspješno održanog Novogodišnjeg koncerta, planiramo redovne, mjesečne koncerte u Banskom dvoru – kaže Otašević. – Pored koncerata u gradovima RS, pa učešću u Svečanoj akademiji koja je posvećena proboju logoraša Jasenovca, na jesen pripremamo izvođenje muzičko-scenskog djela operete, ili manje opere, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao i koncerte kojima se obilježava 120 godina od smrti Petra Iljiča Čajkovskog, koju obilježavaju svi orkestri u svijetu izvođenjem njegovih kompozicija.

FILHARMONIJA U SRBIJI

Planirali smo da se predstavimo sa koncertom našeg simfonijskog orkestra u Beogradu, u okviru manifestacije “Dani Republike Srpske u Srbiji”, što će biti prvi nastup u Beogradu – kaže Otašević. On je najavio da je Filharmonija u pregovorima i sa državnim institucijama Republike Srbije o mogućnostima nastupa u programu obilježavanja “Milanskog edikta”, gdje bi tekođe nastupili sa simfonijskim orkestrom.

Najmlađi orkestar

BanjalučKa filharmonija je osnovana u januaru 2010. godine, od grupe profesora Akademije umjetnosti i Muzičke škole u Banjaluci, i po našim saznanjima mi smo zaista najmlađi orkestar u regionu – kaže Otašević.

Izvor: Novosti

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucka-filharmonija-kulturni-brend-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])