Banjalučanke proslavljaju 35. rođendan

Objavljeno: 5. 12. 2012 u 09:21h

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” održaće jubilarni koncert 9. decembra u Banskom dvoru Kulturnom centru, čime će obilježiti trideset pet godina postojanja i uspješnog umjetničkog rada.

Ovim koncertom na Svjetski dan horskog pjevanja najstariji i najtrofejniji horski ansambl u Republici Srpskoj, koji djeluje u okviru Udruženja umjetnika “Art Puls”, istovremeno će prvi put zvanično obilježiti i ovaj muzički praznik.

Vrijeme zaista brzo prolazi. Čini nam se kao da smo juče obilježavali i proslavljali svoj trideseti rođendan, a evo sada smo već na pragu novog jubileja – rekao je dirigent i umjetnički rukovodilac ansambla, kompozitor Mladen Matović i istakao da je posebno ponosan na uspjehe koje je hor ostvario u periodu između dva jubileja.

Zlatne medalje sa respektabilnih muzičkih takmičenja u Lincu, Veneciji i Malti, te olimpijska srebra iz Kine i SAD, najbolje svjedoče o tome koliko je hor postigao u posljednjih pet godina. Takođe, to je i period u kojem su “Banjalučanke” izašle na međunarodnu takmičarsku scenu i postigle najznačajnije rezultate u svojoj istoriji.

Hor je uvršćen na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta. “Banjalučanke” su na toj listi već treću godinu zaredom najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope – podsjetio je Matović i dodao da realizacija odlazaka na ova takmičenja ne bi bila moguća bez podrške institucija Republike Srpske i prijatelja ansambla.

Ove godine obilježavanje jubileja, 35 godina rada ansambla, poklopilo se sa održavanjem Svjetske horske Olimpijade u Sinsinatiju.

Upravo zbog specifičnosti dana na koji će se održati koncert uvjereni smo da ćemo dostojanstveno proslaviti ovaj značajan kulturni jubilej grada Banjaluke i Republike Srpske, a publika će uživati u pažljivo odabranom programu – kazao je Matović.

Zbog velikog interesovanja publike, ali i okupljanja svih generacija hora, ulaz na koncert biće moguć samo uz pozivnicu. Matović je apelovao da se sve nekadašnje članice hora jave, kako bi uspjeli u namjeri da rođendan proslave u što većem broju.

Kompakt disk i turneja

U okviru obilježavanja jubileja predviđeno je i snimanje novog kompakt diska ansambla, kao i niz pratećih aktivnosti, koje će obuhvatiti cijelu sljedeću godinu. Želimo da povodom trideset pet godina postojanja hor “Banjalučanke” 2013. godine realizuje regionalnu koncertnu turneju sa reprezentativnim programom i repertoarom sa kojim smo u prethodnom periodu osvojili Evropu i svijet – kaže Mladen Matović.

Izvor: Glas

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucanke-proslavljaju-35-rodendan/||claudebot