Promocija knjige Adriane Zaharijević: “Ko je pojedinac?” u Banjaluci

Objavljeno: 19. 2. 2015 u 10:11h

Promocija knjige Adriane Zaharijević:”Ko je pojedinac?” – geneološko propitivanje ideje građanina.

Screenshot_1

Organizacije Oštra Nula, Helsinški parlament građana i Centar za mlade Kvart iz Prijedora organizuju promociju knjige Adriane Zaharijević „„Ko je pojedinac? geneološko propitivanje ideje građanina“, koja će se održati u Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjaluci, 19. februara u 18h.

Nakon promocije knjige najavljen je razgovor o učešću građana u procesu donošenja odluka, a u svjetlu prošlogodišnjih protesta u Bosni Hercegovini.

Postavlja se pitanje da li je pojedinac pokretačka snaga društva koja može da iznjedri promjene i da li postoje modaliteti za aktivnije učešće građana u javnom i političkom životu u Bosni i Hercegovini.

“Svjedoci smo da su se u Bosni i Hercegovini unazad četiri godine desili različiti protesti koji su okupili veliki broj ljudi ali na kraju politička elita nije napravila nikakave izmjene u odnosu sa građanima/kama. S tim u vezi mislimo da je bitno edukovati i animirati pojedince da na različite načine učestvuju u društvenim procesima”, stoji u najavi događaja.

Na prezentaciji u Banjaluci govore Adriana Zaharijević (Beograd) i Zoran Vučkovac (društveni teoretičar). Moderatorica događaja je: Milena Karapetrović, feministička teoretičarka.

Ukratko o knjizi:

Pitanje ko je pojedinac nagovještava izvijestan paradoks ili višak. Individua je, razumije se, svako ili niko određen. Ali, da li je zbilja tako? Da li je pojedinac samo maska ili plašt koji prijanja uz svakoga? Knjiga Ko je pojedinac? Genealoško propitivanje ideje građanina nastoji da ponudi odgovor na ovo pitanje, dovodeći ga u vezu s nastankom institucije građanstva. Ona se vraća u engleski XIX vijek, da bi razumela sadašnje doba, doba globalnog povratka na moć upravljanja sobom. Zbog toga je u njenom središtu pojedinac kojem se takva moć priznaje i koji na temelju te moći zavređuje ime građanina. Ko je pojedinac? Želi da otvori prostor za razumevanje istorijskih granica unutar kojih, kao građani i građanke, danas mislimo političko, odnosno unutar kojih mislimo o sebi kao o politički mogućim bićima.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/promocija-knjige-adriane-zaharijevic-ko-je-pojedinac-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])