Osvrt na prvi Festival književnosti “Imperativ” u Banjaluci

Objavljeno: 5. 6. 2018 u 11:34h

Prvi Festival književnosti “Imperativ” u Banjaluci, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, završen je nakon pet dana trajanja u Banskom dvoru Kulturnom centru. Utisci publike, organizatora i učesnika su više nego pozitivni. Publici su ponuđeni raznovrsni sadržaji kada je riječ o poeziji, prozi i muzici, a i najmlađa publika je dobila svoj kutak.

Pet festivalskih dana obilježeno je književnim događajima, promocijama knjiga pisaca iz regiona i promocijama izdavačkih kuća iz regiona.

Uz učešće domaćih pjesnika i pisaca, i to Bore Kapetanovića, Tanje Stupar-Trifunović, Berislava Blagojevića, Danijela Gatarića, Ranka Risojevića, Ranka Pavlovića i Predraga Bjeloševića, čitaoci su imali priliku i da se upoznaju sa radom Ivana Tokina iz Srbije, Denisa Graca i Ahmeda Burića iz BiH te Stefana Boškovića, Ognjena Spahića i Damira Pilića iz Crne Gore. Svoju poeziju su čitali i predstavili: Marko Tomaš, Draško Sikimić, Ana Marija Grbić i Ivana Bodrožić.

Poseban dio festivala, koji predstavlja novitet, jeste program koji nije zastupljen ni na jednom festivalu književnosti – “Note i slova”, a okupio je blogere koji su čitali svoje odabrane tekstove i puštali muziku koja prati tekst. Publika je imala priliku da se druži sa Grofom Đurazom, Vladimirom Skočajićem Skočom, Anom Kolar, Blogdanom i Goranom Stojičićem. Važan segment programa bila je i panel diskusija na temu “Položaj pisaca u regionu”.

U okviru dijela programa za najmlađe organizovane su radionice, koje su uključivale iskazivanje kreativnosti kroz pisanje i crtanje. Radionicu pisanja je održala književnica Tanja Stupar-Trifunović, a slikar Ognjen Radumilo i dizajnerka Jana Vuković radionice kreativne ilustracije. Pisci Predrag Bjelošević, Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Ismet Bekrić su čitali svoja djela za najmlađe čitaoce i razgovarali o lektirama i značaju čitanja u najranijem uzrastu.

O značaju festivala govorila je i direktorica festivala Sanela Babić naglasivši da je u posljednjih nekoliko godina u regionu nastala nova generacija pisaca, koji kroz svoja djela promovišu društvene vrijednosti i kroz umjetnički izraz govore o vremenu u kojem živimo. Nova, savremena književna djela su privukla i novu, mladu publiku.

“Republika Srpska je posljednjih godina kroz umjetnost prepoznata i priznata u regionalnoj i evropskoj umjetničkoj javnosti. Nažalost, književna scena Republike Srpske je dugo vremena bila “zatvorena” u uski krug privilegovanih pojedinaca, te i pored toga što imamo veliki broj mladih nagrađivanih pisaca, oni nisu poznati ni lokalnoj javnosti, a posebno ne u regionu. Potpuno ista situacija je i sa izdavačkim kućama iz Republike Srpske. Upravo iz tih razloga, festival književnosti predstavlja odličan kulturni model, u perspektivi vrlo moćnu strategiju od koje veliku korist mogu imati svi u književnom lancu autor – izdavač – distributer – čitaoci. Kroz ovako zamišljen model moguće je ostvariti visokoreprezentativno pozicioniranje Republike Srpske na regionalnoj književnoj sceni”, rekla je Babićeva.

Najavila je i da Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” od jeseni ponovo počinje sa organizovanjem promocija istaknutih domaćih pisaca i pripremama za sljedeći festival.

Festival za sve

“Svi građani Banjaluke i okoline tokom realizacije projekta moći će da učestvuju u razgovorima sa piscima, gostima festivala. Ovaj aspekt značajan je kao promocija kulturnih dešavanja koja nisu dovoljno česta kod nas. Usljed manjka kvalitetnih programa, projekat će pomoći popularizaciji savremene književnosti Republike Srpske i podizanju svijesti o savremenom književnom stvaralaštvu. Drugi značaj projekta je uključivanje srednjoškolaca u radionice kreativnog pisanja – na taj način će se ostvariti mogućnost za formiranje novih generacija čitalaca i pisaca, a mladi će moći da se upoznaju sa aktuelnom književnom ponudom i produkcijom”, objasnila je Babićeva.

Bolji dani za književnost regiona

“Festival književnosti predstavlja odličan kulturni model, u perspektivi vrlo moćnu strategiju od koje veliku korist mogu imati svi u književnom lancu autor – izdavač – distributer – čitaoci”, rekla je Sanela Babić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/osvrt-na-prvi-festival-knjizevnosti-imperativ-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])