Održano književno veče Petrice – Nane Veselinović: Kad duša napiše, tu promašaja nema

Objavljeno: 22. 11. 2018 u 20:26h

Književno veče pod nazivom “Život piše romane” održano je u srijedu naveče u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Veče predstavljanja romana i zbirki pjesama književnice Petrice – Nane Veselinović, pored autorke, obilježili su brojni gosti. Svoje stihove čitali su Danka Mijatović, Stefan Višekruna, Radovan Arežina i voditeljka programa Marija Đurić. O djelima Petrice Veselinović govorili su književnici Zdravko Lukanović i Mika Vlacović-Vladisavljević, a veče je muzikom upotpunio Predrag Simišić.

Uvođenjem u lik i djelo ove književnice iz Beograda izdvojene su određene crte karakteristične za opus i stvaralaštvo Veselinovićeve.

Veselinovićeva je objavila pet romana i dvije zbirke pjesama. Kako je sama rekla, inspiraciju za stvaranje je crpila iz ličnog iskustva nakon porodične tragedije.

“Svako piše ono što zna, ono što osjeća i ono što ume. Ja sam preokupirana svime što mi se dogodilo počela da pišem. Kad srce izdiktira, a duša napiše, tu promašaja nema” – rekla je Veselinovićeva.

Dodala je i to da su njeni romani strogo istiniti.

Književnik Mika Vlacović-Vladisavljević se osvrnuo na opus Veselinovićeve i na vječnu inspiraciju podstaknutu velikim bolom i tugom, koja je pretočena u rečenice i stihove.

“Ona u romanima, to je bitna stvar, vrlo ješto i viteški izbjegava patetiku. Vrlo vješto govori o suštini, ljubavi i bolu” – kazao je Vlacović-Vladisavljević.

Tokom višegodišnjeg stvaralaštva Petrica – Nana Veselinović je napisala je nekoliko romana, koji su, kako smatra Vlacović-Vladisavljević, stvorili složenu i smislenu cjelinu.

“Mislim da je Nana kao stvaralac napravila savršen stvaralački krug, u kojem ništa nije izostavljeno. Pretežak je taj njen izraz, prožet bolom” – objasnio je Vlacović-Vladisavljević.

Pored romana, stvarala je i poeziju. Glavni motiv njenih djela je ljubav.

 “Ona ne spominje ljubav u smislu erotike. Ta ljubav je jedina, prema svom potomku, prema svom pretku i upravo kroz ta njena djela vidi se neki presjek. Čitajući, moći ćete da shvatite šta je to, u stvari, snaga. Ona je heroina, koja je djelimično uspjela da sebe odbrani od bola.”

Književno veče posvećeno djelima Petrice – Nane Veselinović održano je u saradnji s Udruženjem građana “Kultura kulturi”.

Iz biografije

Petrica – Nana Veselinović rođena je 1944. godine u Leskovcu. Kao srednjoškolka učestvovala je na brojnim književnim konkursima, na kojima je bila zapažena. Na republičkom takmičenju za najljepšu istinitu priču, održanom u Nišu 1958. godine, dobila je prvu nagradu, koju joj je uručila pjesnikinja Mira Alečković. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja na književnim takmičenjima, a njena djela su uvršćena u brojne književne zbornike. Napisala je i objavila pet romana: “Svejedno ću umreti” (2009), “Svilen konac” (2011), “Uzdah” (2011), “Tajne pustorečkih vrbaka” (2013) i “Odbrana od bola” (2015) i zbirke pjesama “Pojačaj moju tišinu” i “Pucka”.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/odrzano-knjizevno-vece-petrice-nane-veselinovic-kad-dusa-napise-tu-promasaja-nema/||claudebot