Nekad Ledina bb, danas Beton bb…

Objavljeno: 5. 6. 2012 u 12:17h

„Ja sam Stari hrast koji živi na razmeđi vijekova, naroda i puteva, koji živi u Gradu Među Ustalasalim Brdima, u sred Banije luke, kraj ceste koja nikuda ne vodi“, odlomak je iz knjige „Oproštajno pismo Starog hrasta“ autora Tihomira Levajca koja je promovisana sinoć u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Autor Tihomir Levajac je istakao da je knjiga „Oproštajno pismo Starog hrasta“ nastala sa željom da se prikaže propadanje starog hrasta, starog više od dva vijeka, jednog od simbola Banjaluke.

“Knjiga je koncipirana u obliku pisma koje Stari hrast meni piše. Na početku on se meni predstavlja, a kasnije priča o događajima kojih se sjeća, a koji su preko Banjaluke prešli. To su istorijski događaji, ratovi, dinastije, carevi, ali i ljudi koji su činili ovaj grad. Kada to završi, onda priča o svojoj sudbini”, istakao je Levajac.

On je dodao da „Stari hrast priča o svemu šta ga je snašlo, i svjestan da je njegovo vrijeme prošlo, na kraju se oprašta“.

“Stari hrast se oprašta od grada, ljudi, od svih… On kaže ‘ja se spašavam, ja zauvijek odlazim u vječnu tamu, ali vi ostajete, teško vama'”, dodao je autor.

Jedan od recenzenata knjige, književnik Goran Dakić istakao je da je knjiga „Oproštajno pismo Starog hrasta“ mozaički roman i priča Starog hrasta, drveta koje umire.

“Levajcu uspijeva da onu emociju koju je htio da prikaže, prenese čitaocu na pravi način. Što roman ide dalje, i što se više primiče kraju, rečenice su kraće, i on na taj način prenosi informacije u koje su utkane emocije”, istakao je Dakić.

‘Pozdravljam vas sa ceste koja nikud ne vodi, i iz srca. U nasljedstvo vam ostavljam ovu moju priču, a vi s njom radite šta god hoćete. Ostavljam vam tužnu priču, koja je možda manje tužna nego što će vaša biti. Zato sam je i pričao. Možda ćete od nje nešto i naučiti.’ (Odlomak iz knjige „Oproštajno pismo Starog hrasta“ Tihomira Levajca)

Pored autora i recenzenata Slavice Malić, Gorana Dakića i Mirka Vukovića, u programu su učestvovali i djeca iz vrtića “Bambi”, naučnici, pjesnici, slikari. U muzičkom dijelu programa nastupio je tamburaški ansambl Zdravka Ćosića, trubači, izvorna grupa “Šnale male” i KUD “Rudi Čajavec”.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/nekad-ledina-bb-danas-beton-bb/||claudebot