Monografija o NUBRS promovisana u Banjaluci: Svjedočanstvo o naporima, opstanku i trajanju

Objavljeno: 13. 12. 2019 u 20:18h

Monografija “Od Srpske čitaonice do Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske – 150 godina” promovisana je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

“Knjiga nije samo proširena lenta vremena, nego vezivo koje u cjelinu spaja istorijska tkanja fragmentirano tektonskim pokretima, doslovnim i metaforičkim. Predočavajući raznovrsnu građu, ova knjiga svjedoči kako o naporima da se opstane pod tuđinskom vlašću, tako i o savremenim dostignućima i tendencijama u oblasti bibliotekarstva” – navela je direktorica NUBRS Ljilja Petrović-Zečić u predgovoru monografije, koja je podijeljena u četiri cjeline i koju je stvorilo četvoro autora.

Prva cjelina je “Osnivanje Bogoslovije i Srpske čitaonice u Banjaluci” Borivoja Miloševića, druga “U Habzburškoj i jugoslovenskoj monarhiji (1878-1941)” Zorana Pejašinovića, treća “Narodna biblioteka (1946 -1992) Bojane Milošević i “Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske” Vanje Šmulje. Urednik monografije je Berislav Blagojević.

“Bogoslovija u Banjaluci je najznamenitija srpska škola, osnovana 1866, a dvije godine poslije toga i Srpska čitaonica, koja je imala skromne početke kao mjesto koje je trebalo da posluži Vasi Pelagiću i bogoslovima. Rasla je, dobijala na značaju i svoja vrata je širom otvarala i ostala u građanstvu Banjaluke. Vjerujem da bi i Vasa Pelagić bio zadovoljan onim što danas vidi. Njegova ideja je bila da Srpska čitaonica i bogoslovija budu stubovi kulture, prosvjete i duhovnosti na ovom prostoru. Biblioteka ima duboke, snažne i čvrste istorijske korijene na koje može da bude i te kako ponosna” – rekao je Borivoje Milošević.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/monografija-o-nubrs-promovisana-u-banjaluci-svjedocanstvo-o-naporima-opstanku-i-trajanju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])