Kultura govora: Arno Gujon u Banjaluci govorio o ljubavi prema srpskom jeziku

Objavljeno: 7. 11. 2019 u 09:57h

Njegovanje i zaštita srpskog jezika i ćiriličnog pisma dio su nacionalne kampanje u Republici Srpskoj, izjavila je sinoć republički ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Otvarajući u Banskom dvoru u Banjaluci javnu tribinu o kampanji “Karavan kulture govora”, čiji je cilj zaštita srpskog jezika, Trivićeva je rekla da je resorno ministarstvo opredijeljeno da radi na zaštiti srpskog jezika, ćirilice i kulture u Republici Srpskoj.

Ona je navela da je planirano da se u Banjaluci, Doboju, Brčkom, Trebinju, Prijedoru, Istočnom Sarajevu i Zvorniku organizuju radionice za mlade i tribina za širu javnost s ciljem podizanja svijesti o značaju unapređivanja kulture govora.

Francuski humanista Arno Gujon govorio je o tome kako je naučio srpski jezik, jedan od najtežih jezika na svijetu.

“Srpski jezik sam naučio kako bih što bolje razumio srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji i cijeloj Srbiji, da što bolje razumijem njihovu situaciju, te da o njoj svjedočim u Francuskoj”, rekao je Gujon.

Predstavnik Udruženja za unapređenje i razvoj kulture javnog govora “Izražajnost” Slobodan Roksandić govorio je o potrebi da se svakodnevno njeguje kultura govora.

“Važno je da podstaknemo mlade i djecu da usvoje dobre govorne navike, jer je vještina usmenog izražavanja značajna; na osnovu nje će praviti uspjehe u životu”, istakao je Roksandić.

Lingvista Milorad Telebak istakao je da bez očuvanja jezika nema ni znanja, ni napretka društva.

Telebak je naglasio značaj ove kampanje u pogledu njegovanja kulture govora i zaštite srpskog jezika i pisma.

U okviru kampanje juče je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci održana radionica za učenike banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/kultura-govora-arno-gujon-u-banjaluci-govorio-o-ljubavi-prema-srpskom-jeziku/||claudebot