Evropski dan jezika obilježen u Banjaluci

Objavljeno: 27. 9. 2019 u 16:22h

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske obilježila je juče Evropski dan jezika.

U okviru ove manifestacije bio je raspisan konkurs sa temom “Najljepše riječi mog jezika”, na kome su učestvovali učenici banjalučkih osnovnih škola. Sajam jezika i radionice stranih jezika činili su dio programa, a bila su organizovana i stručna predavanja za profesore.

Više od 800 miliona Evropljana u 47 država proslavilo je Evropski dan jezika, a slovenski jezici čine jednu od najvećih jezičkih grupa na području Evrope.

Datum 26. septembar određen je u čast 225 autohtonih jezika sa područja Evrope, a postojanje ovakvog “praznika” značajno je jer doprinosi promociji sopstvene kulture i upoznavanju drugih.

Evropski dan jezika prvi put je obilježen od 2001. godine. Obilježavaju ga sve države članice Savjeta Evrope s ciljem da ohrabre Evropljane da uče jezike u bilo kom starosnom dobu, podstaknu interkulturnu razmjenu i sačuvaju jezičko nasljeđe kontinenta.

Procijenjeno je da polovina svjetske populacije govori najmanje dva jezika i najčešće su to maternji i engleski jezik.

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/evropski-dan-jezika-obiljezen-u-banjaluci/||claudebot