Uskoro počinje Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka

Objavljeno: 18. 10. 2012 u 15:16h

Na 5. Međunarodnom festivalu animiranog filma Banjaluka 2012, koji se održava u Banjaluci, Sarajevu, Trebinju, Tuzli, Bijeljini, Mrkonjić Gradu i Gradišci od 23. do 28. oktobra, prikazaće se 287 filmova, a središte je na francuskoj animaciji.

U toku festivala publici će se predstaviti nekoliko partnerskih festivala poput Klermon Ferana, kao i retrospektive renomiranih autora poput Estonca Prita Parna, koji je najznačajniji animator današnjice, Švajcarca Žorža Švicgebela, Ruskinje Irine Evtejeve i drugih. Posebno se ističe izložba i retrospektiva Oskarovca Dušana Vukotića.

Ovogodišnji takmičarski program podijeljen je u četiri dijela sa ukupno 47 filmova, dok čast da otvori takmičenje ima film “Agnješka” Izabele Bartošik, rađen u kombinovanim tehnikama. Zemlje iz regiona predstavljaju četiri filma iz Hrvatske i po jedan iz Srbije i BiH.

Tradicionalno najveći broj filmova dolazi iz Poljske i to devet, potom su tu Francuska i Španija sa po pet filmova, dok tri imaju Velika Britanija i Kanada. Zanimljivo je da će publika moći pogledati i film iz Irana, Amerike, Brazila, Portugala i još devet zemalja svijeta.

Jedini Oskarovac sa prostora bivše Jugoslavije je Dušan Vukotić. Ovaj rođeni Bilećanin se kući iz Amerike vratio sa zlatnim kipićem 1962. godine, koji je dobio za film “Surogat”. To je bio prvi film u istoriji u kategoriji kratkometražnih crtanih ostvarenja kojem je to pošlo za rukom, a da nije pripadao engleskom govornom području.

Povodom pola vijeka od dobijanja Oskara u gradu na Vrbasu biće organizovana izložba u znak sjećanja na ovog majstora. Vukotić je bio jedan od utemeljitelja i kreativnih lidera onoga što je poznato kao zagrebačka škola animiranog filma. Njegov opus je veliki i obuhvata karikature, ilustraciju, strip, a ne samo animaciju. Strip “Špiljo i Goljo, prethistorijski ljudi” se bavio aktuelnostima u rasponu od histerije za fudbalom do početaka turističke industrije.

Ulaz na otvaranje i zatvaranje festivala je besplatan. Ulaz na projekcije od 20h i kasnije je tri KM, a na dječiji takmičarski program od 18 časova je takođe tri KM.

Ulaz na sve druge projekcije i festivalske sadržaje je besplatan.

Raspored projekcija po danima možete pogledati ovdje.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/uskoro-pocinje-medunarodni-festival-animiranog-filma-banjaluka/||claudebot