U automatizovanim vozilima instinktivan osjećaj dolazi iz Boscheva oblaka

Objavljeno: 27. 7. 2018 u 14:17h

Saradnja sa stručnjacima za vremenske uslove na cesti kompanije Foreca za usluge predviđanja uslova na cesti.

 • Dirk Hoheisel: „Upozoravamo na opasnosti prije nastanka kritičnih situacija.”
 • Podaci o vremenskim uslovima i informacije dobijene iz sistema za otkrivanje leda na cesti temelj su za usluge predviđanja uslova na cesti.
 • Što se više vozila povezuje, usluga će biti bolja zahvaljujući podacima o vozilima.
 • Ona poboljšava sigurnost i raspoloživost funkcija automatizovane vožnje.
 • Boscheve usluge za uslove na cesti uvest će se 2020. godine.

Haptički osjećaj tokom vožnje ne smije se podcijeniti. U kakvom je stanju cesta; kako prianjaju gume? Ovaj osjećaj, bilo da već postoji ili se razvije, vozačima može pomoći da prikladnije i sigurnije upravljaju svojim automobilima. Vozači trkaćih automobila za to imaju svoj izraz: instinktivan osjećaj (eng. seat-of-the-pants feel). Engleski izraz odnosi se na kontakt stražnjeg dijela hlača i vozačkog sjedala, koji vozačima omogućuje da osjete stanje površine ceste. Automatizovanim vozilima takođe su hitno potrebne informacije o uslovima na cesti. No, nažalost, vozila nemaju nikakav osjećaj za takve uslove, ili ga nisu dosad imala. Bosch je razvio sistem koji automatizovanim vozilima omogućuje instinktivan osjećaj.

„Zahvaljujući svojim uslugama predviđanja uslova na cesti upozoravamo na opasnosti kao što su mokre ceste, snijeg ili led prije nego što se kritične situacije razviju. U tome nam pomažu podaci o vremenskim uslovima koje pruža naš partner Foreca. To znači da će automatizovano vozilo tačno znati gdje se može autonomno kretati i kako”, izjavio je član upravnog odbora kompanije Bosch dr. Dirk Hoheisel.

Foreca je jedan od vodećih svjetskih pružatelja informacija o vremenskim uslovima, s više od dva desetljeća iskustva u predviđanju vremenskih uslova na cesti.

„Kombinovanje stručnosti kompanija Foreca i Bosch dovest će do novog doba prognoziranja uslova na cesti. Za razliku od prognoza vremena u medijima,  Boscheve usluge za uslove na cesti uzimaju u obzir više mogućih scenarija prognoza vremena”, izjavio je Petri Marjava, direktor prodaje kompanije Foreca.

Usluge za uslove na cesti poboljšavaju sigurnost vožnje i glatkoću. Takođe se povećava raspoloživost funkcija automatizovane vožnje. Boschev paket usluga globalno će se uvesti 2020. godine i u početku će se temeljiti na podacima o vremenskim uslovima. Što se više povezanih automobila pojavljuje na cestama, usluga će se proširivati podacima o vozilima.

Automatizovana vozila pravovremeno prilagođavaju svoju brzinu Do visoko automatizovane razine 4 SAE odluka o tome može li automobil preuzeti zadatak vožnje ovisi o čimbenicima poput vrste ceste, raspona brzine i vanjskih utjecaja. U budućim automatizovanim vozilima odluka će se takođe temeljiti na uslugama predviđanja uslova na cesti koje pruža Bosch. Zahvaljujući njihovoj pomoći automatizovano će vozilo pravovremeno prepoznati kakve vanjske utjecaje može očekivati. To znači da će imati dovoljno vremena da prilagodi stil vožnje i neće morati predati zadatak vožnje vozaču čim se uslovi na cesti imalo pogoršaju. Ako ruta vodi vozilo kroz kišu, ono će unaprijed prilagoditi svoju brzinu do razine koja isključuje rizike od akvaplaninga i omogućuje mu da se sigurno zaustavi u bilo kojem trenutku. Koja god da je razina automatizacije SAE, rezultat je sigurna vožnja koja je uz to i glatka i ugodna.

Automatizovana vožnja, kad god i gdje god je to moguće Za svoje usluge predviđanja uslovaa na cesti Bosch se oslanja na višefazni koncept. Do trenutka planiranog pokretanja 2020. godine ne može se očekivati da će na cestama postojati dovoljno velik udio povezanih vozila. Bosch procjenjuje da će biti potrebno oko 20 miliona povezanih automobila da bi se pokrilo oko 80.000 kilometara autoputeva samo u Evropi. Stoga će u početku prognoze vremenskih uslova na cesti biti jedini pouzdani izvor informacija za donošenje ispravnih zaključaka o uslovima na cesti, posebice u ruralnim područjima u kojima je manje prometa. Bosch će od kompanije Foreca primati ažurne globalne podatke o vremenskim uslovima na cesti koji su mu potrebni. Temeljito ispitivanje koje je Bosch proveo nad nekoliko vodećih pružatelja pokazalo je da su finski vremenski stručnjaci najtačniji globalni pružatelji podataka o vremenskim uslovima na cesti. Što se opasni uslovi mogu preciznije predvidjeti i lokalizovati, to će biti jednostavnije održavati maksimalnu raspoloživost funkcija automatizovane vožnje. Zahvaljujući globalnoj floti za mjerenje referenci i metodama strojnog učenja, Bosch i Foreca zajedno su optimisali sigurnost i raspoloživost modela vremenskih uslova na cesti. Na taj su način ove dvije kompanije dosegle sigurnosni standard koji će biti potreban za sisteme od životne važnosti poput automatizovane vožnje.

Intervencije elektroničkog programa stabilnosti omogućuju određivanje koeficijenta trenja Kada na cestama bude dovoljan broj povezanih vozila, Bosch će svoje usluge predviđanja uslova na cesti nadopuniti podacima o vozilima. Ti će podaci uključivati informacije pohranjene na CAN sabirnici, središnjoj podatkovnoj mreži vozila, poput temperatura izmjerenih u vozilu i izvan njega te informacija o tome upotrebljavaju li se brisači za vjetrobranska stakla. Zahvaljujući povezanosti ti podaci neće ostati neiskorišteni u vozilu, već će pronaći svoj put u Boschev oblak putem pojedinih pozadinskih poslužitelja proizvođača automobila. Nadalje, Bosch će procijeniti uobičajene intervencije sistema ESP za zaštitu od proklizavanja. S pomoću matematičkih metoda inženjeri mogu mjeriti koeficijent trenja površine ceste na svakom pojedinom kotaču, kao i status svakog točka. Na temelju spoja i inteligentne procjene svih tih podataka nastat će Boschev paket pametnih usluga i umirujući osjećaj da ste u sigurnim rukama.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

1 komentar

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: U automatizovanim vozilima instinktivan osjećaj dolazi iz Boscheva oblaka

 1. banjalučanin

  U kojoj školi se uči ovakav pravopis kao u ovom naslovu. “U automatizovanim vozilima instinktivan osjećaj dolazi iz Boscheva oblaka”. Ništa ni sa čime i začinjeno baš kako to srpski pravopis nalaže -Boscheva-

  Prikaži/sakrij komentare

  Prijavi komentar

  Spam
  Reklama
  Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.