Ranica na grliću materice – simptomi i prirodno liječenje

Objavljeno: 8. 1. 2019 u 20:09h

Mada mnoge žene misle da ranica na grliću materice nije alarmantan, niti ozbiljan problem, ona itekako može narušiti cjelokupno zdravlje. Iako se smatra da su sitne crvene mrlje potpuno bezazlene, to baš nije tako. One su odlična podloga za viruse koji mogu dovesti do karcinoma, koji se dosta teško liječi.

Priroda nam i ovog puta nudi rješenje, koje se prije svega odnosi na dobru prevenciju u vidu pravilne ishrane i prirodnih preparata. Od bilja izdvajamo rusomaču i hajdučku travu, koji su dokazano djelotvorni za liječenje ranice na grlicu materice prirodnim putem. U nastavku saznajte kako da pripremite ljekovite pripravke od i spriječite nastanak ozbiljnih komplikacija kakva je i rak grlića materice.

Koji su simptomi ranice na grliću materice

Gotovo 70 odsto žena u nekom trenutku svog života primijeti crvene mrlje na grliću materice. One su najčešće od blijedo-ružičaste, pa do tamnije crvenkaste boje. Radi se o cilindričnom epitelu koji iz kanala grlića prelazi u spoljašnji, vaginalni dio, koji čini pločasto slojevito epitelno tkivo.  Mnogi ginekolozi takvu promjenu nazivaju jednostavno ranica na grliću materice, a ovaj termin postao je prihvaćen i među oboljelim ženama – pacijentkinjama.

Ipak, nije u pitanju nikakva rana, niti povreda, radi se o normalnoj pojavi, koja se uočava tokom redovnog ginekološkog pregleda. Ove promjene na grliću materice su uglavnom potpuno bezbolne i ne prate ih neki određeni simptomi. Ukoliko se oni, ipak, jave, to su najčešće obilniji vaginalni sekret ili sitno krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Najčešće se crvenkaste mrlje javljaju u pubertetu, kao posljedica pojačane hormonske aktivnosti jajnika. Zabluda je da se gotovo uvijek javlja ranica na grliću materice poslije porođaja, i da je to glavni preduslov za nastanak navedenih promjena.

Takođe, mnogi smatraju da upotreba spirale u kontraceptivne svrhe ili povreda epitela na grliću utiče na ovu pojavu, što takođe nije utvrđeno.

Najbolja prevencija karcinoma je redovna kontrola kod ginkekologa

Većina izvora tvrdi da je ranica na grliću materice potpuno bezazlena pojava, te da ne zahtijeva liječenje. Stoga im žene često ne pridaju veći značaj, niti se uzbuđuju previše oko toga.

Međutim, naizgled bezopasne crvene fleke mogu izazvati mnogo ozbiljnija oboljenja, uključujući i sam rak grlića materice. U tim slučajevima, organizam pokušava da crveni epitel pokrije svijetloružičastim.

Tada miješanje dva tipa epitela može uzrokovatu nastanak premalignih i malignih promjena na grliću. Zbog toga je veoma bitno najmanje jednom godišnje odlaziti ginekologu.

On će nakon detaljnog pregleda ustanoviti ima li pravih razloga za zabrinutost i prepisaće vam pravovremenu terapije, ukoliko je potrebna. Redovne kontrole od ključnog su značaja, jer su nažalost brojke neumoljive, koje ukazuju da sve više žena obolijeva od karcinoma materice.

Otežavajuća okolnost je ta što na prvi pogled benigne promjene na grliću materice često mogu biti prvi znak bolesti. Stoga i  treba dodatno skrenuti na pažnju na važnost redovnih kontrola kod ginekologa, što između ostalog i mi činimo sa ovim tekstom.

Kako se radi biopsija grlića materice?

Dijagnoza se uspostavlja kolposkopijom, to jest, pregledom vagine pod specijalnim mikroskopom. Samo tako se može jasno uočiti svaka ranica na grliću materice i bilo koja druga promjena. Primjenjuje se i redovan PAPA test, s tim što se on ne može raditi tokom menstruacije, niti najmanje dva dana nakon seksualnih odnosa.

On se radi dvije godine za redom, a ako rezultati pokažu da nema razloga za brigu, ponavlja se na svake tri godine. S druge strane, ako svi ovi rezultati ukazuju na sumnjive promjene, radi se obavezna biopsija.

U pitanju je bezbolna i laka procedura, koja se najčešće radi u lokalnoj anesteziji.

Biopsijom će se utvrditi i najranije faze prekancerogenih promjena. Veoma je značajna za dalji tok liječenja, koje je u početnim fazama i najuspješnije.

Poznato je da su promjene na grliću materice bezazlene samo u početku, ali su sa druge strane odlična podloga za razmnožavanje bakterija i virusa.

Upravo oni i mogu dovesti do zapaljenja i oštećenja tkiva.

U slučaju da postoji ranica na grliću materice koja krvari i to nakon seksualnih odnosa, gotovo je sigurno da postoji virusna infekcija. Ona u velikom broju slučajeva prethodi kanceru. Tada se PAPA test mora raditi na svakih 4-6 mjeseci, najčešće uz bris na prisustvo HPV virusa, koji se prenosi seksualnim putem.

Zbog toga je vrlo važno da tokom polnih odnosa koristite adekvatnu zaštitu.

Kako izliječiti ranicu na grliću materice antibioticima?

Žena se obavezno podvrgava biopsiji ako promjene na grliću ne nestanu nakon godinu dana. Biopsija grlića se radi ako se promijeni izgled ili se ustanovi prisustvo HPV virusa koji potencijalno može biti uzrok kancera.

U zavisnosti od rezultata, ranica na grliću materice uspješno se može tretirati i liječiti antibioticima. Oni treba da uspostave ravnotežu između sukobljenih epitela – tada se promjene spontano povlače.

Kada se primjenjuje spaljivanje laserom?

U slučaju benignih promjena,  može se uraditi spaljivanje ranice na grliću materice laserom. Nakon njega sluzokoža potpuno zarasta i oporavlja u roku od tri nedjelje. Ove metode primjenjuju se isključivo po odluci ljekara specijaliste.

U težim slučajevima, primjenjuje se konizacija, odnosno hirurško uklanjanje dijela grlića materice, s tim što se tom zahvatu pribjegava tek kada se druge metode liječenja ne preporučuju ili ne daju željeni efekat.

Pravilna ishrana sprečava karcinom

Naučnici sa Univerziteta Alabama u Birmingemu došli su do saznanja kako ishrana može odigrati važnu ulogu u nastanku endometrijalnog kancera.  U istraživanju je poređena ishrana žena koje su imale kancer materice i zdravih žena.

Pokazalo se da su one žene koje su najmanje jednom dnevno jele hranu bogatu beta- karotenom, imale samo 27 posto izgleda da obole od karcinoma.

Sa druge strane, osobe koje su unosile mrkvu, špinat, brokoli, dinju i zelenu salatu manje od jednom nedjeljno, bile su pod velikim rizikom.

Jogurt, sir i ostale namirnice bogate kalcijumom takođe su znatno snižavale rizik.

Osim toga, istraživači s Univerziteta Ilinois u Čikagu došli su do zaključka da paradajz najvjerovatnije sprečava nastanak ranica na grliću materice. Poznato je da se ove prekancerske promjene vremenom mogu razviti u rak. Oni su, naime, utvrdili da su žene s najvišim nivoima likopena (paradajz je njegov glavni izvor) imale pet puta manji rizik za oboljevanje. Šanse za nastanak prekancerskog stanja u odnosu na osobe koje su u organizmu imali najniži nivo te materije su bile puno manje.

Dodaci ishrani koji smanjuju rizik od cervikalne displazije takođe su selen i vitamini A, B12, C i E.

Ranica na grliću materice – liječenje biljem

Fitoterapeuti nam preporučuju da čim primijetimo kako su promjene na grliću materice prisutne preduzmijemo neke osnovne korake u liječenju. Podrazumijeva se tek nakon konsultacija sa ljekarom. Tada možemo da pozovemo i ljekovite biljke u pomoć.

Na prvom mjestu to su rusomača, kupina, hajdučka trava, neven, ranjenik, podubica i kopriva. Sve su to odlični su saveznici u uklanjanju ranica na grliću materice.

Čajne mješavine od tih biljaka ne primjenjuju se samo oralno, već se njima grlić i ispira.

Čajevi od virka i macine trave isto tako se mogu koristiti za ispiranje vagine. S druge strane, odličan izbor su i ulje i čaj od kantariona. Od njih se prave čuvene kantarion vaginalete.

Evo kako da najprije napravite čaj: Kafena kašičica suvog cvijeta i lista biljke prelije sa 2 dl ključale vode. Procijedi se nakon što odstoji 10 minuta. Onda se pomoću irigatora istisne u vaginu.

4 fenomenalne čajne mješavine

U pitanju je terapija fitoterapeuta koja se primjenjuje 24 dana, sa 4 provjerene čajne mješavine. Najefikasnija je ako se primijeni na samom početku liječenja, kada ranica na grliću materice još nije uzrokovala maligne promjene na sluznici.

Recepti:

Uzeti po 2 supene kašike sitno isjeckanog nadzemnog dijela rusomače, lista kupine i lista i cvijeta hajdučke trave. Sipati u 1,2 I ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 časa van šporeta, zatim procijediti i zasladiti domaćim medom.

Piti po 2 decilitra prije doručka, ručka i večere, a ostatkom ispirati matericu prije spavanja.

Uzeti po dvije kašike sitno isjeckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cvijeta podubice. Sipati u litar tek ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata van šporeta, procijediti i zasladiti medom.

Piti po šolju i, a ostatkom izvršiti ispiranje vagine i materice prije spavanja.

Uzeti punu kašiku sitno isjeckanog lista bokvice, nadzemnog dijela rusomače, lista ranjenika, lista i cvijeta stolisnika i cvijeta nevena. Sipati u 1,2 I ključale vode. Poklopiti i ostaviti nek odstoji 2 sata, potom što bolje procijediti i piti po šolju prije glavnih obroka, a ostatkom dobro ispirati matericu prije spavanja.

Kako bi se ranica na grliću materice sanirala u svojoj ranoj fazi uzmite po dvije supene kašike sitno isjeckanog lista virka, hrastove kore sa debljih grana i lista i cvijeta podubice. Usipajte u 1,2 Iitra provrele vode. Ostaviti poklopljeno najmanje 2 sata, procijediti i popiti po šolju neposredno pred glavne obroke, a ostatkom čaja isprati vaginu prije spavanja.

Napomena: Recepti se primjenjuju po 6 dana, a prilikom ispiranja koristi se mlaka tečnost, koja treba biti u vagini do 10 minuta. Cijev irigatora i ulaz u vaginu treba prethodno namazati vazelinom, a ispiranje vršite van menstrualnog ciklusa, svakog drugog dana.

Obavezno idite na redovne kontrolne preglede, kako bi vaš ljekar utvrdio da li se ranica na grliću materice povukla.

Aloja, med i vino kao prevencija karcinoma

Ruska narodna medicina daje nam ovu čuvenu biljnu mješavinu. Ona se može koristiti čak i u slučaju raka grlića materice.

Postupak pripreme:

Uzmite 300 g svježe aloje, koja nije mlađa od jedne niti starija od pet godina. Pet dana prije upotrebe biljku ne treba zalivati. Listove  sameljite u mašini za meso. Tome pridodajte 250 grama vodopije (cikorije), 400 grama kvalitetnog proljećnog meda zajedno sa saćem. Dodajte 0,7l domaćeg crnog vina i pola litre čistog alkohola.

Sve to promiješajte i sipajte u tamiju bocu, čvrsto je začepite i ostavite nek odstoji pet dana na što mračnijem i hladnijem mjestu. Za to vrijeme ocijediće se onoliko tečnosti koliko je potrebno za 7 dana. Ostatak ostavite nek stoji u tamnoj boci na mračnom i hladnom mjestu.

Doziranje ruskog lijeka i trajanje terapije

Procedura se ponavlja svake nedjelje, a jedna kura liečenja traje najduže 60 dana u godini. Prvih pet dana uzima se tri puta na dan po kašičica prije jela, a nakon toga triput dnevno po kašika, takođe sat vremena prije jela.

Izvor: Banjalučanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.