Pod lupom radne dozvole fudbalera

Objavljeno: 28. 3. 2014 u 12:30h

Služba za poslove sa strancima BiH za vikend je najavila posjetu svim utakmicama Premijer lige s ciljem provjere da li strani fudbaleri koji igraju u klubovima iz BiH imaju radne i boravišne dozvole.

fudbal

Kraj marta je i konačan rok koji je dat sportskim klubovima da regulišu status stranih državljana u svojim redovima. U Premijer ligi BiH igra 89 fudbalera iz inostranstva, a njihovi klubovi će zaključno sa današnjim danom morati da izvade sve potrebne papire da bi njihov boravak u BiH bio legalan.

“Zakon je jasan. Bez radne i boravišne dozvole nijedan strani igrač ne može da radi, odnosno profesionalno da igra za neki od timova u BiH. U prošlosti se mnogo puta dešavalo da sportisti krše pravila. Nekolicinu smo hvatali bez radne i boravišne dozvole i nismo primjenjivali najrepresivnije mjere – deportovanje iz zemlje i zabranu ulaska u BiH u periodu od godinu do pet godina. Sada smo odlučili da tome stanemo na kraj”, rekla je portparol Službe za poslove sa strancima Sanja Škuletić – Malagić.

Da bi inspektori za strance utvrdili da strani državljanin nezakonito radi u BiH, moraju ga zateći na radnom mjestu te utvrditi da ne posjeduje boravišnu dozvolu. Konkretno, kada je riječ o sportistima, to znači da ih inspektori moraju zateći na utakmici.

“Nažalost, zbog nepoznavanja imigracionih propisa BiH, legitimisanje stranih igrača poslije utakmica na kojima su igrali neosnovano je u sportskim klubovima nazivano “sačekušama” i izazivalo negodovanje”, rekla je Sanja Škuletić – Malagić.

Problem brojnih sportskih klubova predstavljaju dugovanja prema državi za poreze i doprinose te su im zbog toga blokirani računi, što ih sve zajedno dovodi do nemogućnosti pribavljanja radne dozvole za strane igrače ili trenere, što je preduslov za dobijanje boravišne dozvole.

“Obavijestili smo klubove prije 20 dana o kontroli i mislim da neće biti problema za vikend. Ukoliko se desi da neki igrač nije imao potrebne papire dobićemo izvještaj u ponedjeljak i pokrenuti odgovarajuće mjere”, rekao je direktor sektora za takmičenje pri FS BiH Elmir Pilav.

Klubovi

Klubovi iz Republike Srpske uspješno su riješili problem sa stranim fudbalerima i ne očekuju probleme prilikom kontrole.

“U Leotaru igra šest fudbalera iz inostranstva i imamo sve potrebne papire da su oni legalno u BiH i da imaju potrebne dozvole”, rekli su u trebinjskom prvoligašu.

Slična situacija je i sa strancima iz Borca, Rudar Prijedora, Radnika, Slavije i Mladosti iz Velike Obarske.

Ostali sportovi

Odmah poslije fudbala na tapetu će se naći i ostali sportovi.

“Morali smo od nečega da krenemo. Smatramo da je fudbal najpopularniji sport u BiH i da bi trebalo da bude primjer za ostale, ali vrlo brzo ćemo inspektore poslati i na utakmice ostalih sportova”, rekla je Sanja Škuletić – Malagić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/pod-lupom-radne-dozvole-fudbalera/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])