Dević Jovan šampion studentskog šahovskog prvenstva “Mašinstvo OPEN 2017” (Foto) (Video)

Objavljeno: 27. 11. 2017 u 10:20h

Mašinski fakultet Univerziteta u Banjaluci je 25. novembra bio domaćin nadmetanjima studenata u šahu – intelektualnom sportu koji je u mnogim zemljama integrisan u obrazovne sisteme. U konkurenciji od 30 takmičara titulu je osvojio mašinac Dević Jovan sa osvojenih 8 poena bez poraza. Drugo mjesto je pripalo Milojević Nebojši koji je sakupio 7,5 poena dok je zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima treći bio Stanković Darko.

Studentsko šahovsko prvenstvo “Mašinstvo OPEN 2017” su povodom 46 godina postojanja i rada Mašinskog fakulteta u Banjaluci organizovali Centar za unapređenje i razvoj šaha “GAMBIT” & Studentska organizacija Mašinskog fakulteta (STORM).

Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnim takmičarima su se prigodnim govorima obratili predstavnici organizatora i domaćina.

Zoran Grahovac – predsjednik “STORM-a” je naglasio da studenti Mašinskog fakulteta imaju dugu tradiciju sjajnih šahovskih rezultata, kako pojedinačnih tako i ekipnih, od kojih svakako treba naglasiti osvojenu zlatnu medalju u maju mjesecu na 57. tradicionalnim okupljanjima studenata Mašinskih fakulteta u Budvi “Mašinijada 2017”.

Nemanja Šipka – predsjednik “GAMBIT-a” je naglasio da je ovo, u nepunih 10 godina postojanja i rada šahovskog kluba, 28 organizovana šahovska manifestacija od kojih je većina bila organizovana za studente čime je dat veliki doprinos razvoju i popularizaciji univerzitetskog šaha u Banjaluci, s nadom i željom da “Mašinstvo OPEN” već naredne godine bude međunarodnog karaktera.

Prof. dr Zorana Tanasić – prodekan za nastavu je poželjela studentima ugodan boravak na Mašinskom fakultetu rekavši da je uvijek čast i zadovoljstvo biti domaćin ovakvih dešavanja te istakla veliku želju rukovodstva fakulteta da se još više podrže aktivnosti studenata. Profesorica Zorana je povukla prvi potez u partiji Jelena Gajić – Miladin Dostinić čije je označen početak takmičenja.

Nastupilo je ukupno 30 takmičara sa 12 različitih fakulteta a nakon ukupno odigranih 9 kola po švajcarskom sistemu uz tempo igre od 10 minuta po igraču, konačna tabela izgleda ovako:

Najbrojniji su bili studenti Mašinskog fakulteta – 10 studenata, a po brojnosti slijede Elektrotehnički i Ekonomski fakultet sa po 4 predstavnika.

“Gambit” je predstavljalo čak 13 članova.

Svi takmičari su na poklon dobili šahovsku knjigu i zahvalnicu za učešće a tri prvoplasirana takmičara stilizovane šahovske pehare i diplome.  Organizatori su obezbjedili i specijalne nagrade – šahovske garniture, koje su osvojili najbolji nenagrađeni takmičari sa tri fakulteta koja su imala najveći broj učesnika:

  • Šormaz Ilija – Mašinski fakultet
  • Brkić Miroslav – Ekonomski fakultet
  • Reljić Stefan – Elektotehnički fakultet

Još jednu specijalnu nagradu – digitalni šahovski sat je osvojio takmičar koji je imao najviše sreće. Naime, Jovanović Goran je neposredno izvučen kao sretni dobitnik ove izuzetno vrijedne nagrade.

Održavanje Studentskog šahovskog prvenstva “Mašinstvo OPEN 2017” su pored organizatora, pomogli i firma Solar mont d.o.o. iz Gradiške te Fondacija “Luka” iz Banjaluke. Nagrade najuspješnijim takmičarima je uručila gđa. Marija Milanović – direktorica Fondacije.

Kako bi takmičenje proteklo u najboljem redu, sudijski dio posla obavio je šahovski arbitar sa međunarodnom titulom Nemanja Šipka – FIDE sudija, uz kompjutersko parovanje sa programom Swiss-Manager i rezultatima uživo na sajtu www.chess-results.com.

Medijski partneri ovog studentskog takmičenja su bili: Radio Televizija Republike Srpske, ELTA HD televizija i najposjećeniji banjalučki portal www.banjaluka.com.

Video ali i sjajnu fotogaleriju, za koju je zaslužan član “Gambit-a” & profesionalni fotograf Armano Photography pogledajte u nastavku:

Svečano otvaranje:

Najava na RTRS-u:

Izvor: chessgambit.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/devic-jovan-sampion-studentskog-sahovskog-prvenstva-masinstvo-open-2017-foto-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])