Pazite na viruse koji se šire torentima

Objavljeno: 7. 9. 2012 u 11:23h

Najviše lažnih torenta postavljaju organizacije za zaštitu autorskih prava kako bi vas mogle tužiti.

Svi koji traže medijske sadržaje na Internetu znaju za BitTorrent protokol za razmjenu datoteka, a isto tako znaju i da se u najvećem broju slučajeva radi o razmjeni ilegalnog sadržaja.

Kako je sve više stranica na kojima ste mogli pronaći najnovije filmove i muziku zatvoreno, organizacije za zaštitu autorskih prava iz SAD bacile su se na torente, jer je upravo tamo najveći postotak sadržaja koje ne mogu naplatiti.

Stoga, ako se bavite skidanjem muzike i filmova, imajte na umu mogućnost da je upravo torent nekog najnovijeg djela stavljen kao lažni mamac za skidače, i da će nakon skidanja stići i tužba sa svim detaljima o vama.

Možda zvuči zlo i opako, no potpuno vas je legalno upecati u ilegalnim djelatnostima na taj način.

Uz lažne torente koji su zapravo udice za tužbe nalaze se i torenti puni virusa ili “phising prevara” koje su postavili hakeri željni vašeg identiteta i brojeva bankovnih kartica.

Da nas ne bi optužili da širimo paniku, navešćemo rezultate istraživanja ekipe sa Univerziteta Carlos III u Madridu objavljene na TorrentFreaku. Naime, analiza torent scene pokazala je da je čak trećina linkova na Pirate Bayu lažna i povezana s prevarama ili virusima. Tokom dvije sedmice praćenja situacije, na Pirate Bay postavljeno je 30 hiljada linkova od kojih je 12.200 bilo lažno ili zloćudno.

Kako je većina korisnika torent programa prilično neiskusna ili presigurna u sebe, opasnost od širenje virusa je ogromna, stoga, ili se raspitajte ili prestanite skidati, ionako nije legalno.

Izvor: Metro-portal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.