Pripremljen prijedlog realizacije projekata iz aplikacije EPK

Objavljeno: 28. 11. 2019 u 19:10h

Grad Banjaluka će, i bez titule Evropske prestonice kulture, realizovati određene projekte iz aplikacije, a jedan od prijedloga koji bi mogao da zaživi je da se objekat „Bašte sljezove boje“, koji sada koristi komunalna policija, vrati u domen kulture.

Banjaluci je krajem septembra izmakla titula Evropske prestonice kulture 2024. (EPK) i bez obzira na takav ishod najavljeno je da će se procjeniti šta to od ukupnog projekta grad Banjaluka može sam dalje da realizuje, uz želju da zažive kvalitetni kulturni projekti.

Iz Tima za kandidaturu Banjaluke za EPK poručuju da su napravili skraćeni prijedlog, koji se rukovodi planom kapitalnih investicija grada, te višegodišnjom Strategijom razvoja kulture.

“Još nismo razgovarali o tome s gradonačelnikom i nemamo zvaničnu potvrdu šta bi moglo biti realizovano, ali predložićemo skraćeni sadržaj aplikacije i određene projekte za koje smatramo da su najvažniji” – rekao je šef tima EPK Marko Bilbija.

Naveo je da je važno da se objekat „Bašta sljezove boje“, u kojem je sada komunalna policija, vrati u domen kulture i da će to biti jedan od prijedloga. Objekat se nalazi u ulici Kralja Alfonsa XIII, u samom centru grada, nedaleko od Gospodske ulice.

“Već dvadesetak godina ta zgrada je van domena kulture i u njoj su se uglavnom smjenjivale razne institucije. Kroz aplikaciju bilo je predviđeno da to postane centar za izvođačke umjetnosti, a sada u novoj postavci stvari to bi trebao više biti određeni centar koji bi razvijao nezavisnu umjetničku scenu” – naveo je Bilbija.

Ističe da je važno da se pokrenu procesi koji bi omogućili da se od Kulturnog centra Banski dvor odvoji tvrđava Kastel i da postane samostalna organizaciona jedinica.

“Krajnji cilj je da Kastel postane Muzej grada, ali za početak da tvrđava postane odvojena organizaciona jedinica. Kastel i Banski dvor su dvije zahtevne institucije kojima je potrebno više prostora, više sredstava i više ljudskih resursa. Samim tim je logično da funkcionišu kao odvojene institucije” – smatra on.

Dodao je da je važno da se napravi izvjesna reorganizacija Doma omladine, te da se napravi program koji će obrazovati potpuno novu klasu kuturnih radnika, a to su kulturni menadžeri.

“Prijedlogom su obuhvaćeni i projekti koji se tiču rijeke Vrbas, ekologije i javnih prostora. U kojoj mjeri će to biti zavisi od Grada” – naveo je on.

Jednoglasnom podrškom odbornika, Skupština grada je 15. marta 2017. usvojila odluku za učešće grada u programu „Evropska prestonica kulture (EPK) 2024. godine“. U  aprilu iste godine formiran je tim za pripremu i učešće u programu EPK, koji pored Marka Bilbije ima još 6 članova.

Nakon toga je pripremljena i Strategija razvoja kulture od 2018. do 2028, koja je bila i jedan od preduslova za pripremu ove aplikacije. Urađen je i vizuelni identitet banjalučke nominacije pod sloganom „Suprotnosti se privlače“, kroz jednostavne grafičke forme koje bi trebale da pokažu suštinu kandidature grada, zbog čega su kvadrat i krug izabrani kao dva „lajt motiva“ vizuelnog identiteta.

U novembru prošle godine je Banjaluka ušla u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Evropska komisija u Briselu je krajem septembra odlučila da Banjaluka neće biti Evropske prestonice kulture i tu titulu dodijelila norveškom gradu Bode. Devetočlani žiri je 5 glasova dodijelio gradu Bode, a preostalih 4 je bilo za Banjaluku.

Analiza stanja u gradu

U višegodišnjoj Strategiji razvoja kulture urađen je i pregled kulturne scene, te analiza stanja u Banjaluci. U tom dokumentu je navedeno da u gradu djeluje veliki broj javnih ustanova kulture, međutim, u nadležnosti Grada Banjaluke je samo jedna – Kulturni centar Banski dvor, kojem je data na upravljanje tvrđava Kastel.

Tvrđava Kastel raspolože sa ljetnjom scenom, izložbenim prostorom, renoviranom Kamenom kućom, a funkcioniše na principu ustupanja prostora za kulturne programe u organizaciji drugih ustanova kulture, organizacija civilnog društva, te drugih fizičkih i pravnih lica. Pod upravom Grada nalazi se i Dom omladine, koji nema nikakva planirana sredstva za svoj rad, osim sredstava za održavanje, kao ni sredstva za proizvodnju programa.

Izvor: Srpskainfo/ Vesna Popović/ Foto: Goran Šurlan

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/pripremljen-prijedlog-realizacije-projekata-iz-aplikacije-epk/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])