Dukatfest 2015: Pobjeda ostaje kod kuće

Objavljeno: 24. 6. 2015 u 15:26h

Kulturno-umjetničko društvo “Čajavec” iz Banjaluke svojom tačkom Stare igre iz Banjaluke odnijelo je pobjedu na Osmom internacionalnom festivalu folklora “Dukatfest 2015”.

Na centralnoj manifestaciji festivala koja je održana u utorak uveče na Trgu Krajine pored pobjednika, koji je osvojio gran pri u iznosu od 600 evra, nagradu za autentičnost dobilo je društvo iz Srbije, a za stil ansambl iz Italije.

Mnogobrojni posjetioci ovogodišnjeg “Dukatfesta” ovacijama i burnim aplauzom ispratili su nastupe i ostalih društava, koja su na ovaj festival stigla iz Moldavije, Rusije i Kipra. Raznolikost narodnih nošnji, među kojima su najupečatljiviji bili gosti iz Rusije, plijenila je pažnju Banjalučana, a zanimljiva je bila i pratnja izvornih narodnih instrumenata koju su imali svi ansambli.

Direktor festivala Natalija Trivić rekla je da je ovogodišnji “Dukatfest” imao poseban značaj zbog takmičarskog dijela koji nije bio na prethodnim festivalima.

“Festival je naročito značajan i zbog promocije našeg kulturnog identiteta među drugim zemljama. Banjaluka je ovih dana bila grad folklora”, rekla je Trivićeva.

Član KUD-a “Čajavec” Jelena Ninković rekla je da je ponosna zbog osvojenog prvog mjesta i dodala da je ovo kulturno-umjetničko društvo prvi put nastupilo na “Dukatfestu”.

“Mada su godine truda i rada iza nas, priznajem da sam imala pozitivnu tremu. Dali smo sve od sebe i nadali se pobjedi, pa mi je drago da se to i ostvarilo”, kazala je Ninkovićeva.

Član kulturno-umjetničkog društva iz Italije Stefano Porku rekao je da je oduševljen festivalom, ali i Banjalukom i njenom gastronomijom.

“Ovo je divan festival i divno smo se proveli u Banjaluci. Bili smo uzbuđeni zbog takmičenja i svi smo očekivali pobjedu. Ipak, najvažnije od svega je divno druženje i prijateljstva koja smo stekli, a to je i cilj folklora i narodnih igara”, rekao je Porku.

Indija

Portparol festivala “Dukatfest” Sandra Đukanović rekla je da je na festivalu trebalo da nastupi i ansambl iz Indije, ali da su otkazali zbog saobraćajne nesreće koju su članovi ansambla imali neposredno pred put.

“Do sada su na “Dukatfestu” nastupale sve zemlje svijeta izuzev Australije, što ćemo nastojati da promijenimo”, rekla je ona.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vijesti-kultura/dukatfest-2015-pobjeda-ostaje-kod-kuce/||claudebot